Lotrando a Zubejda

77%

Komentáře a recenze 19

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
8
Lotrando a Zubejda je jedna z nejkrásnějších pohádek ever. Ještě se nestalo abych si jí někdy o Vánocích nechal utéct. Povedený příběh a velmi dobré herecké obsazení jen dotváří můj celkově pozitivní dojem z toho snímku. Velkým plus jsou skvěla hudební čísla s dnes již lidovými písněmi od dua Svěrák - Uhlíř.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
7.5
Pohádka v čapkovském stylu "jak pejsek s kočičkou vařili dort", přesněji smíchány dvě pohádky z Čapkova Devatera (Druhá loupežnická a Velká pohádka doktorská). Přesto to není nesrozumitelný mišmaš, ale půvabná pohádka s perfektním obsazením - krásná Zubejda Bára Seidlová a roztomilý Lotrando mladší Jiří Strach (jako dětský herec se prohrál až do dospělosti, a i když po gymnáziu na FAMU vystudoval raději filmovou režii, příležitostně si zahraje i nyní). Excelují i Miroslav Táborský a Ladislav Gerendáš (Hálí a Bélí), Jiří Pecha jako starý Lotrando, Josef Karlík jako převor nebo Arnošt Goldflam jako obchodník s bižuterií Lustig. Vynikající písničky (jedna z Hodin zpěvu Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka): Pod dubem za dubem, Dáme klukovi školy, Mniši, jo mniši, Nám se stalo něco překrásného a další. Konec je sice poněkud svěrákovsky mudroslovný, ale humor převáží: "Tatínek byl sice proti, ale ubrečela jsem ho."
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Hezká pohádka, ale nebýt "doktora Voštěpa" :) tak by to zase až taková pecka nebyla. Pavla Zedníčka nepovažuji za dokonalého herce, ale pro tyto role je to ten pravý a má určitě své místo na české herecké scéně. Z této pohádky je cítit svěrákovina, ale napsal daleko lepší scénáře - 70%
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Příjemná pohádka s několika příjemnými melodiemi a hláškami. Někdy stačí i málo k spokojenosti - tohle je jeden z těch případů. Oproti výplodům Zdeňka Trošky je to poklad.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Docela divné, že jsem celého Lotranda viděl poprvé až teď. A je to takové typicky Svěrákovské, se všemi plusy i mínusy, které k němu patří. Takže spousta vyprávění, spousta písníček .. nadšením z toho určitě neskáču, o Vánocích si to ale asi klidně dám znovu.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
2
Pohádka jako taková by špatná nebyla, ale už tam se mi nelíbil ten vyzáblý Strach s očima katolického misionáře. Mám ráda Doktorskou pohádku Karla Čapka s hlasem Karla Högera.
Cettlovka
5 032 bodů
6
Lepší průměr.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
10
pohádka, která nikdy nezestárne...
bidlobox
3 802 bodů
7
Jiřího Stracha máme rádi jako režiséra, ale sneseme ho i jako herce. :)
kawa
3 388 bodů
8
Pohádka, která se dnes již nevidí, moudrá a přitom humorná je dílem především Svěráka, až na některé písničky. Např. Putování je doslova kýčovité.