Lolita

71%
Lolita

Píše se rok 1947 a čtyřicetiletý anglický profesor Humbert Humbert přijíždí do USA učit na univerzitě. Když si pronajímá pokoj v domě Charlotte Hazeové, spatří v zahradě majitelčinu dvanáctiletou dceru Lolitu. Zjišťuje, že potkal svou osudovou lásku a je ochoten udělat vše proto, aby byl Lolitě stále nablízku.Využije lásky Lolitiny matky, a přestože ji nesnáší, ožení se s ní. Vztah Lolity a Humberta se naplno rozvine - Humbert Lolitě zatají smrt matky a odstartuje s ní divokou cestu Spojenými státy. Po celý čas jsou sledováni. Po dvou letech Lolita Humberta nečekaně opouští... Příběh graduje. Hluboká žárlivost a pocit viny z nevhodné lásky začnou Humberta měnit v psychicky labilní trosku...




Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Hodně dojemný, zajímavý a kontroverzní příběh. Mě to tedy usadilo do křesla a dvě a čtvrt hodiny mi utekly jako voda. Perfektně natočený film.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
4
Nová Lolita dává smysl,protože ta první byla moc ovlivněna dobovou cenzurou - takže je na místě se pokusit natočit víc, než kolik bylo možné začátkem šedesátých let. Škoda, že ten film končí jako o kus mělčí a méně odvážné přežvýkání ještě víc propadlé sexualizace Dolores oproštěné až příliš od kritického ducha předlohy.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Profesor Humbert Humbert ve svém příběhu začíná tím, že se zamiluje do dcery své bytné Charlotty. Charlotta je naprosto nesnesitelná bytost, ale on si jí vezme a stane se tak tatínkem své milované Lolity. Začíná příběh nejslavnějšího pedofila. Velkoryse pojatý projekt Lolita se stal nakonec francouzským filmem s minimálním americkým kapitálem pod produkční jistotou nezávislého producenta Andrew G. Vajny. Režie se ujal Adrien Lyne a ten zahaluje Lolitu do napínavého a výtvarně úchvatného aranžmá jemuž vévodí mimořádný výkon Jeremy Ironse v roli Humberta Humberta. Muž zmítaný svými démony je v jeho podání rozhodně postavou, kterou jen tak neodepíšete. Film měl v Evropě velký úspěch a v zámoří se setkal jako každé zpracování Lolity s odporem ochránců morálky. Na kabelové televizi patřil mezi nejúspěšnější filmy roku. V amerických kinech byl promítán menší společností v omezeném počtu kopií.

Dodatečné informace

Původní název:
Lolita (více)
  • Francie Lolita
  • Francie Anal Perversions of Lolita
  • Francie Lolita - skazené dievča
Premiéra v ČR:
10. 12. 1998
Země původu:
Francie, USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
62 mil. USD
Tržby:
1,07 mil. USD (celosvětově)

Podobné