Lolita

71%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Hodně dojemný, zajímavý a kontroverzní příběh. Mě to tedy usadilo do křesla a dvě a čtvrt hodiny mi utekly jako voda. Perfektně natočený film.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
4
Nová Lolita dává smysl,protože ta první byla moc ovlivněna dobovou cenzurou - takže je na místě se pokusit natočit víc, než kolik bylo možné začátkem šedesátých let. Škoda, že ten film končí jako o kus mělčí a méně odvážné přežvýkání ještě víc propadlé sexualizace Dolores oproštěné až příliš od kritického ducha předlohy.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Profesor Humbert Humbert ve svém příběhu začíná tím, že se zamiluje do dcery své bytné Charlotty. Charlotta je naprosto nesnesitelná bytost, ale on si jí vezme a stane se tak tatínkem své milované Lolity. Začíná příběh nejslavnějšího pedofila. Velkoryse pojatý projekt Lolita se stal nakonec francouzským filmem s minimálním americkým kapitálem pod produkční jistotou nezávislého producenta Andrew G. Vajny. Režie se ujal Adrien Lyne a ten zahaluje Lolitu do napínavého a výtvarně úchvatného aranžmá jemuž vévodí mimořádný výkon Jeremy Ironse v roli Humberta Humberta. Muž zmítaný svými démony je v jeho podání rozhodně postavou, kterou jen tak neodepíšete. Film měl v Evropě velký úspěch a v zámoří se setkal jako každé zpracování Lolity s odporem ochránců morálky. Na kabelové televizi patřil mezi nejúspěšnější filmy roku. V amerických kinech byl promítán menší společností v omezeném počtu kopií.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
6.5
Tak tohle mě moc nebavilo. Lolita je hodně známý dílo, takže jsem zhruba věděl, o čem to bude. Ale fakt mě nenapadlo, že po půl hodině se děj smrskne na to, že hlavní dvojice jezdí z jednoho hotelu do druhýho a občas tam spolu souloží. Jinak se tam vůbec nic neděje. Vlastně jim jednou během tý cesty praskne pneumatika. K nějakýmu zvratu v ději dojde zase až asi půl hodiny před koncem. Pak se tam začne odehrávat něco aspoň trochu zajímavýho. Asi by to chtělo prostřední pasáž hodně prostříhat a celej film zkrátit tak na 90 minut.
Aya.chan
Aya.chan
557 bodů
9
Obecně mám Kubrickovi filmy ráda, ale co Lolity se týče, tak Lynova verze u mě nekompromisně vyhrála. Tragická lovestory, kde jsou oba milenci už na začátku odsouzeni k záhubě teprve tady získává tu pravou formu, atmosféru a duši. Především obsazení Jeremyho Ironse byla trefa do černého. Irons alias profesor Humbert je naprosto přesvědčivý a i když by měl působit jako bad guy, tak se člověk neubrání tomu, aby s ním soucítil a fandil mu. I Dominique Swain skvěle zahrála Lolitu, která v jejím podání přesně je tím dravcem, který ví, co chce a jde si za tím. Film celkově , ač téma kterému se věnuje je dost kontroverzní, je natočen s určitou něhou, takže není ani příliš provokativní nebo vulgární, čemuž dost pomáhá i báječná Morriconeho hudba.
baranovakova6
baranovakova6
445 bodů
0.5
Začátek se mi velice líbil, ale v průběhu filmu jsem už nevěděla, co si myslet. Když jsem film dokoukala jen tak jsem nechápavě zírala na titulky a nevěděla vůbec, co říct. Nevím, jestli je to úchylné nebo nevhodné nebo divné, možná kombinace všeho. Každopádně jsem došla názoru jak to mohl chlápek udělat, takhle zneužít dítě.
  • je to úchylný a provokativní
Tichoterka
Tichoterka
118 bodů
10
Skvěle natočeno dle knižní předlohy. Sice film nemusí být pro každého, ale i tak stojí za zhlédnutí.