Lepší zítřek

74%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Honkongská tvorba osmdesátých let, lepší zítřek je typickým zástupcem. Vlastně jsem viděl jen tento první díl a tak jsem se rozhodl podívat potupně na všechny. Jak mě film příliš nebral před třiceti lety, tak mě nepřesvědčil ani dnes.. je to trošku přežité a za pro to není ani kult, ani klasika. Příběh je jednoduchý, přesto jsem ml v postavách zmatek a chvílemi jsem nevěděl, kdo je na čí straně. Z průměrnosti to vytrhl slušný a pořádně připálený akční závěr.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Bratrská rivalita ve světě zločinu, jaká tady do této chvíle snad ještě nebyla. Ten starší se pohyboval mezi gangstery a snaží se napravit, jenže jeho mladší bráška, coby zarputilý policajt, to prostě nedokáže přenést přes srdce. Jádrem sporu je smrt jejich otce. Emoční drama v akčním kabátě, kterým dal o sobě režisér John Woo po několika nevýrazných snímcích konečně vědět. Jen tak mimochodem, lze ho tu i spatřit. Poprvé do jedné z rolí angažoval Chow Yun-Fata, který se od této chvíle stal jeho dvorním hercem, se svými typickými osobními charakteristikami. Sirku nebo párátko v puse, v rukách dvě pistole a na sobě tmavý kabát. Snímek jako takový tímto ukázal směr, kterého se nejen Woo, ale i ostatní tvůrci drželi. Ve své době krapet nenápadný, ale svou originalitou se stal takovým kasovním trhákem, že málem zboural kina. Ve své době se stal v oblasti dramatického akčního žánru filmovým milníkem mající dodnes svůj určitý význam. Silný scénář, psychologický aspekt, šokující a do sebemenšího detailu promyšlené akční scény, kterým se od této chvíle začalo říkat ´Krvavý balet´, zpomalené záběry, které všemu dodávají patřičný ráz a vylétající holubičky, coby symbolika duší všech zemřelých ve filmu stoupající do nebe. Tohle všechno je John Woo. Jen tak pro zajímavost, styl postavy Chow Yun-Fata se stal tak populárním, že se fanoušci začali oblékat jako on, tedy černý kabát, tmavé brýle a onu sirku v puse, což zvedlo ze židle patřičné úřady a John Woo byl kromě silné kritiky obviněn s propagace stylu zločinců patřících k triádě. Lepší reklamu mít snímek prostě nemohl a tak vlivem toho do diváckého povědomí katapultoval jak Johna Woo, tak i Chow Yun-Fata. A film je ceněný dodnes. Jen ten zub času kdyby do toho tak nehlodal.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Problém s Wooovými hongkongskými filmy mám jen takový, že mě nikdy nezajímají v emocionální rovině a v rovině příběhu - které jsou ale zjevně důležitou součástí těch filmů, obzvlášť v tomhle konkrétním, kde je tak málo akce. Pro mě jde ale hlavně o čekání na akční scény s pouze malým prožitkem z jejich pojiva, jinak se na to napojit nedokážu. Je to samozřejmě víc můj problém než problém Wooa a i tak jde o dostatečný zážitek. 3 a 1/2
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Hongkongská definice akčního filmu. Zapálenost s energií, podpořená úžasnou choreografií přestřelek, činí z tohoto filmu akční skromnou bombu.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
pozrene opat po rokoch: pamatam si na den ked som sa dozvedel ze na NOVE budu davat Honkongsky akcnak od Johna Woo, ktoreho tvorbu som poznal len z jeho americkych filmov (a to sa pisal len rok 1996 ci 97), ale pocul som legendy o jeho cinskej tvorbe. i dnes ma jeho prvy "pravy" heroic bloodshed (po vojnovom Heroes shed no tears) co ponuknut i ked akcie tu nie je tolko ako sme zvyknuty a hlavne nie je tak dokonala ako v jeho dalsich filmoch. vacsina filmu sa sustreduje na pribeh dvoch bratov Kita a Hoa, kazdy na opacnej strane zakona. cinske prepalene melodrama a trapny humor sa tu tiez nachadza, ale nie je to v takom mnozstve az by to bolo smiesne. ako uvod k tvorbe Johna Woo je to idealne... povodny koment: môj prvý kontakt s hk tvorbou majstra akcie johna woo, a tiež prvý film v ktorom som spatril vynikajúceho chow yun-fata (a pochopil prečo práve on patrí do top 3 akčných hviezd hk). akčné scény sú skvelé, ale ešte nie sú tak vypilované k dokonalosti ako napr. v hardboiled. dej filmu vás pohltí, niektoré scény vám v pamäti zostanú ešte dlho (prestrelka s kvetináčmi) a melódiu z filmu si budete pískať ešte nejaký ten týždeň potom čo si túto (dnes už určite) klasiku pozriete.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
10
Tak tento krvavý masakr jsem naposled viděl, když mi bylo nějakých 8 let. V té době mi to přišlo až nechutný a vůbec sem to nechápal, ale ty akční scény mě dostávali. Dnes? Chrochtám blahem, podobně jako u https://www.csfd.cz/film/9849-killer/komentare/ ... Tento snímek je zkrátka jízda, nemá cenu se pozastavovat nad nelogičnostmi, je potřeba si film užít a zde to jde, ve srovnání s tím, co vznikalo v USA, je toto naprostý klenot a dnes již kultovní záležitost, která nestárne a baví i dnes.