Leon

85%
Leon
Neobyčejný milostný příběh profesionálního vraha a mladé dívky. Leon je nájemný vrah, člověk, kterého nedokáže nic zastavit před splněním úlohy. Do jeho života vstoupí 12-letá Mathilda. Rodina nevinné Mathildy byla vyvražděná zkorumpovaným policajtem a ona se rozhodla pro krutou pomstu.


Režie:
Scénář:

Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Velká paráda. Jean Reno a mladá Natalie Portman. Zvláštní chemie, lehce perverzní, ale je to film... Příběh je to v podstatě jednoduchý. podsvětí, starý matador a mladá začínající rádoby gangsterka. Režie a herci ale vytloukli z obyčejného maximum - 80%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
(Director's cut) Impozantní dílo, které je v director's cut ještě impozantnější. Atmosféra souběžná s autenticitou lidského přístupu v konfrontaci cesty zločinu je v takovémto uchopení hodně odvážná, ale ve své podstatě zásadní. Příběh je jednoduchý, avšak velmi dobře ve svém záměru zpracovaný. Postavu Leona Luc Besson převzal ze svého snímku ‘Brutální Nikita´, kde se jmenoval Victor, honosně ji rozvinul a charismatický Jean Reno si roli stejně honosně zopakoval. Leon se živí jako tzv. čistič, ale stále v sobě ukrývá lidskost, což se ukáže ve chvíli, kdy do jeho života vstoupí dívenka Mathilda. Mladinká začínající Natalie Portman prokázala herecký talent a je dobře, že jí dal Besson šanci. Její debut je prostě skvělý. Reno a Portman tak ztvárnili dvojici, která se hodně těžko bude překonávat. Chemie mezi nimi prostě funguje každou vteřinou ať se děje co se děje. A když se proti nim postaví Gary Oldmen, vznikne z toho hotový filmový koncert. Není divu, že Besson Oldmena do záporné role angažoval později ještě jednou do svého snímku ‘Pátý element’. A tak se dá říci, že se jedná zatím o nejlepší výtvor Luca Bessona, který jakoby nestárnul.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Maličko mi vadila očividnost a předem daný závěr, ale jinak je Leon nečekaná pecka. Nevěřil jsem, že tak banální námět je možné utáhnout tak pěkně. Z tohohle ale atmosféra doslova kape. 4/5 hvězd.


Dodatečné informace

Původní název:
Léon (více)
  • Francie Leon
  • Francie Léon
Premiéra v ČR:
3. 8. 1995
Země původu:
Francie, USA
Přístupnost:
12+

Podobné