Lawrence z Arábie

80%

Komentáře a recenze 14

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Jak píše Lamps a mohu jen souhlasit.. tento velkofilm je krystalicky čistý a úchvatný. Pastva pro oko a nehostinná a vražedná poušť v tomto dobrodružném snímku působí, jako pohodová pláž. Téměř čtyři hodiny byly ale přeci jen dost i na takto krásný snímek. Povedená výprava, spousta koní, velbloudů i mužů. Prostě velkofilm, na který však nebude mít každý trpělivost.. na druhou stranu.. co vlastně vystřihnout :) ? Po technické stránce je to na svou dobu nadčasový snímek.. celkový dojem - 80%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Monumentální, epické, ale trochu vláčnější, roztáhlé (jak to tak u podobných eposů bývá) . Měl jsem pocit, že Lawrence podivně proplouvá dějem... Jinak ale není co vytknout. Tenhle film o Arábii nevypráví... on vás tam vezme. Velmi silné čtyři hvězdy. Zásadní především v dobovém kontextu. když porovnáme, jak vypadaly jiné výpravné filmy té doby, Leanova preciznost a zručnost ohromuje. Bohužel ale převážně v kontextu, nadčasově ten údiv funguje jen částečně.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Klasika všech klasik. David Lean se toho opravdu nebál a natočil film, který dnes už nikdo nenatočí, protože to prostě nejde. Výpravný film, který skvěle funguje v epických scénách s tisíci komparsisty, stejně jako v komorních scénách s dvěma herci. Herecky je to naprosto mimořádné, scenáristicky je to opravdu dobré. Krásná vzpomínka na dobu, kdy se u filmu nejen bavilo, ale i myslelo.
lamps
lamps
15 156 bodů
9.5
Velkofilm tak krystalicky čistý a úchvatný, jako jsou arabské pouště nekonečné a vyschlé. Stopáž se možná zdá přemrštěná a poslední půlhodina věnovaná převážně politickým řečem řádně prověřuje divákovu trpělivost, ale ruku na srdce, lépe to asi natočit nešlo. Opravdu výtečná Leanova režie, jedinečné prostředí, dokonalá kamera a ta hudba!...To se prostě musí zažít. Navíc Peter O'Toole ve své životní roli, do které vtiskl takovou míru své osobnosti a talentu, až mi z toho v závěru přebíhal mráz po zádech. DVD formát a české znění tomu asi hodně ubrali na lesku, na velkém plátně a s pořádným ozvučením to musí být naprostá bomba.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech má své kouzlo v tom, že je to prostě festival pro všechny milovníky filmů. A kromě nových projektů občas nabídne i staré, prověřené klasiky. A občas je nabídne třeba i člověku, který do té doby s nimi neměl zkušenost. Film Lawrence z Arábie byl spoustu let unikal z několika důvodu: 1) nikdy jsem ho nenašel v kvalitě, která je pro mně dostačující 2) vždy se bojím, že film s vysokými recenzemi mě zklame 3) děsila mě délka 216 minut. Když jsem si však sedl do Karlovarského městského divadla, režisér Karlovarských znělek Martin Krejčí začal o filmu zajímavě vyprávět a následně světla zhasla a na plátně konečně tento filmový epos vyskočil, nechal jsem se jím ponořit. A můžu říct, že to dopadlo velice pozitivně. Řeknu rovnou, že Lawrence z Arábie u mně (zatím!) plnou palbu nemá, přesto se však jedná o audiovizuální orgazmus plný perfektních hereckých výkonů, nádherné kamery, hudby a jedné z nejvíce zvládnutých režií všech dob. Lawrence z Arábie je sice poněkud rozsáhlý, jinak se ale jedná o epickou, monumentální jízdu, která mimo jiné může za to, že si Steven Spielberg vybral dráhu filmaře. Ale to sem nepatří! Lawrence z Arábie se ani nemusí snažit ukazovat záběry na Arabské pouště- on vás totiž do těch pouští dostane. Společně s perfektním Peterem O´Toolem se vydáte na namáhavé dobrodružství, které sice ještě tak první půlku trvá než se pořádně rozjede, druhá půlka ale funguje o poznání lépe a vlastně pak film daleko více funguje jako celek. 216 minut prostě koukáte na perfektně odvedenou práci, kde Alec Guiness ukáže, že nebyl pouze Obi-Wan Kenobi ale opravdu talentovaný, britský šramák. Hudba Maurice Jarra, kamera Freddieho Younga, režie Davida Leana.. to vše prostě funguje. A i přesto, že je těžké koukat celých těch 216 minut na film a neodtrhnout od něj oči, za pokus to rozhodně stojí. Neřeknu, že se Lawrence z Arábie stane mou novou klasikou, kterou si budu pouštět každý rok minimálně jednou a budu o ní mluvit vždy když se mně někdo zeptá na dobrý film... dost možná si na něj ani nevzpomenu. Na druhou stranu se ale jedná o jeden z největších kino zážitků všech dob a to už něco znamená. A kdyby se mi časem dostalo dalších podobných zážitků, nezlobil bych se...
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Sedmý nejlepší film v dějinách, film, kde nepromluví žádná žena, film, kde se kamera pohybuje jen zleva doprava, skoro čtyřhodinový film, film, který dostal sedm oskarů, to se prostě musí vidět! Každopádně výborný scénář z první světový války, výborný Peter OToole a Omar Sharif. A ty pouštní scenérie včetně celé výpravy jsou taky krásný, kór v HD. Furt je to ale přes 50 let starý film a občas je to znát. 79%
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Je to zvláštní, skoro 4 hodiny dlouhé a víc jak 50 let staré dílo mě nenudilo, nepřipadalo mi nijak omšelé a opravdu jsem obdivoval nádheru záběrů pouště dosud neviděných, postavy byly výborně propracované a já si říkám, tak takový hollywood dámy a pánové ano. To jak Peter O'Toole zarál hlavního hrdinu je prostě bomba a celý film patří rozhodně ke skvostům s velkolepou výpravou a i délkou, kdy to jaksi nevadilo a dnes si stěžujeme, když má něco málo pře 2 hodiny nebo zas vydržíme koukat do zblbnutí několik hodin na úplně pitomé seriály. Zkrátka tomu nějak nerozumím, asi stárnu či co, ale Lawrence z Arábie opravdu ano už jen kvůli té poušti a prostoru a bezčasovosti, která z filmu dýchne.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
„Nic není psáno,“ burcuje hrdinný Angličan Lawrence své arabské spolubojovníky poté, co opět jen těsně unikne ze spárů smrti, a vzápětí se i v nehostinném pouštním prostředí nezapomene hladce oholit. Etalon dlouhých a vizuálně vytříbených velkofilmů definoval celou etapu filmových dějin a nejen díky dechberoucím písečným horizontům ovlivnil spoustu svých následovníků.
slord
slord
3 832 bodů
10
Výborný veľkofilm s úžasnou výpravou a zábermi, z ktorých sa zastaví dych. Takmer 60ročný film, ktorému tie roky neubrali nič na monumentálnosti a herecké výkony sú ukážkové. Som rád, že som sa k pozretiu dokopal a tie cca 4 hodiny ubehli celkom rýchlo. 9/10
výfuk
výfuk
2 975 bodů
7.5
Průměrný film, který jsem viděl silně rozkouskovaně při pšišel trochu nudný. Nicméně příběh je to krásný a hezky pravdivě zfilmovaný.