Mi5

74%
Mi5
Mi5

Oficiálně jsou bezpečnostní služba, neoficiálně MI5 nebo prostě jen "pětka". Jejich hlavní úkol: bránit národní bezpečnost Británie. A bezpečnost země může být ohrožena čímkoli. Mezinárodním terorismem, rasismem, fanatismem nejrůznějšího druhu... S tím vším je zapotřebí bojovat - a oni s tím bojují. Nejužší výběr: dva muži, jedna žena a jejich šéf. Tom, Danny, Zoe a Harry. Oddělení je samozřejmě mnohem rozsáhlejší a na některých případech nejen může, ale i musí pracovat větší tým. Tihle čtyři však tvoří jeho páteř. Čtyři lidé, kteří se v zájmu vyšších cílů museli vzdát mnohého, bez čeho si většina z nás nedokáže svůj život představit: rodiny, lásky, zázemí klidného domova. Protože člověk, který se bojí o své nejbližší, je strašně zranitelný. A protože jejich nejbližší by mohli na jejich práci krutě doplatit. Je jen jedna cesta, jak mít obojí - práci i domov: dvojí život. Ani to ovšem není záruka bezpečí. Protože i oni jsou jen lidé a život, který dnes a denně nasazují, mají jen jeden... Šestnáctidílný seriál televize BBC o instituci, zabývající se nejaktuálnějšími, nejpalčivějšími problémy současného světa, by mohl být označen za moderní, dnešní "Profesionály". Dobře napsané scénáře, věrohodné příběhy, dynamické zpracování, sympatičtí představitelé... První (šestidílná) řada získala cenu BAFTA za nejlepší seriál roku 2002, na tento úspěch navázali tvůrci dalšími deseti díly. Zajímavost: Skutečná MI5 se okamžikem zahájení vysílání seriálu začala těšit zvýšenému zájmu veřejnosti: počet uchazečů o zaměstnání stoupl ze 70 denně na 130, její webové stránky navštívilo za týden o celé čtyři tisíce lidí víc než obvykle.





evismaior
evismaior
4 254 bodů
8
Realisticky působící seriál o práci agentů britské tajné služby. Z hlediska případů, které musejí řešit, je to sice postupem času stále víc vykonstruované, na druhou stranu diváka slušně mrazí, když si představí, že by i jen zlomek toho, co se veřejnost nikdy nedozví, mohla být pravda. Oceňuji rovněž náhled do soukromí agentů, respektive do jejich života mimo kancelář, který vzhledem k charakteru jejich práce prakticky nemůže existovat. A pokud už si pracně vytvoří nějaký vztah s civilistou nebo z nedostatku příležitostí i sami mezi sebou, zpravidla to nekončí dobře. To a také vysoká úmrtnost hlavních postav mi poněkud znemožňuje pochopit, proč se po uvedení tohoto seriálu tolik lidí hlásilo ke skutečné britské tajné službě.
ladynka
ladynka
1 201 bodů
7.5
To co možná někdo považuje u Spooks za chybu, vidím já jako přednost - neexluzivita prostředí, realisticky působící práce agentů bez přebytečných udělátek, řeší se tu reálné hrozby, podstatnou část každého dílu tvoří dialogy, kde se probírají konkrétní věci (minimalizace frází a proslovů o nutnosti chránit rodiny, stát a tím i svět). Je to prostě práce, i když v případě těchhle agentů něco jako adrenalinový sport. Taky tu poměrně často chcípají důležité figury, případně se jim děje spousta ošklivých věcí a díky tomu nejednají mnohdy zrovna košer. (Konec 8. série). 9. série je oproti předchozím až příliš vykonstruovaná v zápletkách, nicméně akce, napětí a postavy mají pořád chvályhodný standard.

Dodatečné informace

Původní název:
Spooks (více)
  • Velká Británie Mi5
  • Velká Británie Spooks
  • Velká Británie Eidiki omada Dioxis eglimatos
  • Velká Británie Erikoisjoukkue
  • Velká Británie MI-5
  • Velká Británie MI-5 - Az elit alakulat
  • Velká Británie Spooks - Im Visier des MI5
  • Velká Británie Sta adyta tis MI-5
  • Velká Británie Titkos szolgálat - MI-5
Země původu:
Velká Británie