Křižník Potěmkin

78%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Rudá revoluce zachycena kamerou. Dnes to může působit, jako obrovská propaganda a ve své době to i tak jistě bylo, ale po filmařské stránce je to jedinečná záležitost. Je třeba si uvědomit, že film byl v té době v dětských letech a poskládat film s krátkých záběrů, dobře je sestříhat do komplexního celku nebylo jednoduché. Krátké statické záběry se postupně změnily až v krátké dynamické záběry a na konci jsem si řekl: Před 100 lety.. sakra dobrá práce. Stran příběhu však pro mě nezajímavé..
lamps
lamps
15 156 bodů
10
Když budu objektivní, musím na Potěmkinovi nechat všechna procenta světa. Jedná se o obrazově naprosto odzbrojující majstrštyk, po technické stránce nesmírně vyspělý a scénicky natolik dobře vystavěný, že i bez dialogů dokáže opakovaně vyvolat mrazení a evokovat odpovídající, velmi okatě propagované emoce i myšlenky. A aby bylo úplně jasno - scénu "masakru na schodech" stavím stylisticky na stejnou úroveň jako to nejlepší od Kubricka a Spielberga..
M3lios
M3lios
9 141 bodů
8
Križník Potemkin je nemý film ,ktorý vo svojej dobe spravil revolúciu svojou prepracovanosťou no dnes už zaujme len fanúšikov starých filmov a ľudí ,čo sa zaujímajú o Rusko v období keď končil Tsarizmus a nastupoval komunizmus ako napríklad mňa. Ak máte voľnú chvíľu ,film môžem len odporúčiť.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
No říkejte mi komunisto, ale ta ideologie mi nijak zvlášť nevadila, přišlo mi, že jí tam až tolik není... Alespoň tedy ve srovnání s filmy, které vznikaly o půl století později u nás. A ta úchvatná forma tu politiku natolik zastiňuje, že z toho nelze mít špatný dojem. Vadila mi snad jenom celkem vysoká nevyrovnanost záběrů, kdy některé (a to vskutku hodně) jsou geniální, jiné ale zbytečné a bezdůvodně natahující scénu. Ale celkově vzato to určitě stojí za vidění.