Kráva

75%
Kráva
Plakát traileru
Příběh snímku je situován na začátek minulého století, do chudého podhorského kraje, kde v mlčenlivém odříkání i snaze vyvzdorovat si právo alespoň na kousek spokojenosti a štěstí, žijí naši hrdinové. Oba přišli do venkovského prostředí zvenčí, ani jeden není plně srostlý se světem starousedlíků, dědících svůj těžký úděl z generace na generaci.. Adam (R. Holub) je zasmušilý nemluva, zjevně mající potíže s běžnou mezilidskou komunikací, straní se lidí a odmítá vystoupit ze své samoty. Nevyčítá těžce nemocné matce (V. Zawadská), kdysi žijící nevázaným životem a v neuspořádaném soukromí, že vlastně její vinou nese cejch parchanta. Beze slova odvede prodat jediný cennější majetek – krávu – aby měl na zaplacení tišících léků pro matku. Róza (A. Mihulová) je mladá, družná, touží nalézt aspoň trochu spřízněnou duši, a tak se Adamovi poněkud vyzývavě vnucuje do domu. Zpočátku ji hrubě vyhání, ale postupně se sbližují. Róza čeká dítě a jejich soužití požehná i farář. Ale jak říká staré přísloví, neštěstí nechodí po horách, nýbrž po lidech... (Česká televize)



Pete69
Pete69
29 725 bodů
8
Drsný život v drsné krajině.. stereotyp, šeď zmar i naděje.. to vše je ve filmu skvěle zachyceno s minimem dialogů.. o to silnější je to káva. Perfektní režie i výkony hlavních představitelů. Minimalistický snímek s maximem emocí. film jsem viděl v době jeho vzniku, to jsem ho jen tak přelétl a zapomněl na něj. Dnes jsem si ho užil měrou vrchovatou.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Kráva je film z roku 1993, ale je nad slunce jasné, že je to film poetikou konce let šedesátých let, kdy byla Československá tvorba na špici. Není to velký film, který by chtěl strhnout epickým příběhem, ale slovy kameramana Ondříčka velký film dělají velké emoce, a to Kráva splňuje měrou vrchovatou. Radek Holub a Alena Mihulová jsou typově výborně vybraní. Krásný film.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Kachyňa věděl jako málokdo, kterak vytěžit z minima maximálně kvalitní film. Ne že bych tímto nějak shazoval například Hapkovu hudbu, která je mimochodem ozdobou vyprávění, ale odvyprávět děj tak chudý na rekvizity, zvraty nebo vedlejší postavy s tak objemnou poetičností a atmosférou, to si žádá kumšt v takovém Hollywoodu takřka nevídaný. Opravdu silných emocionálních chvil zde sice tolik nenajdeme, ale ódu na obrazovou krásu a čistotu pěje Kráva skoro v každém záběru, stejně jako Holub s Mihulovou na prosté a přirozené herectví...

Dodatečné informace

Původní název:
Kráva (více)
  • Československo Kráva
  • Československo The Cow
Premiéra v ČR:
11. 1. 1996
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Přístupnost:
15+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné