Kramerová versus Kramer

79%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Krásné čisté rodinné drama, které se v závěru mění v soudní drama. Standardně skvělý vykon Dustina Hoffmana, perfektní režie, divák je vtažen do děje, přitom vše působí jednoduše, lidsky a přirozeně. Příběh to je vlastně normální a takových příběhu se děje v reálném životě milióny ročně, ale přenést to s takovou grácií na plátno, to je kumšt.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Výborní herci, silný námět a přesto to ani jednou nesklouzne k patetickému slaďáku. Za to všechno si tenhle docela nenápadný film zaslouží pozornost. Výborný Hoffman, dokonalá Streep... Civilní a reálné vyznění filmu. My vážně uvěříme, že něco takového se někde v New Yorku mohlo stát... Milé překvapení pro mě, protože jsem očekával jen nataženou epizodu Elly McBeal... Velká chyba... 4 a 1/2.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Sentimentální filmy nejsou jenom o lásce milostné. Oskarové drama Kramerová versus Kramer Roberta Bentona je sice filmem své doby, který bořil určitá tabu (schválně si povšimněte neustálého močení hlavního hrdiny v podání Dustina Hoffmana), ale málokterý film vyždímal z divaček tolik slz jako právě tento. Reklamní agent Ted Kramer (Dustin Hoffman) je silně zaměstnaný, což jeho žena Joanna (Meryl Streep) nehodlá trpět. Požádá o rozvod. Ted ovšem nechce přijít o možnost setkávání se synem a usiluje o péči o něj. Aby dokázal, že to myslí vážně, opustí lukrativní práci. Snímek byl oceněn Oskary za nejlepší film, režii, adaptovaný scénář a herecké výkony ústředního hvězdného páru.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
V rámci skupiny snímků, které se snaží z jakékoli perspektivy prozkoumat problematiku rozpadajícího se manželství, je právě tohle veleslavné dílko stále neochvějně na špici. A pomyslný metál za zásluhy připadá především Dustinu Hoffmanovi, který opět potvrzuje svou hereckou genialitu, a samozřejmě také protihráčce Meryl Streep, jejíž výkon je i na malém prostoru velmi objemný a silný. Ale oscarový vítěz za rok, kdy Coppola udeřil nejen na filmový svět se svou legendární a fantastickou Apokalypsou? To vážně ne... To je zřejmě jediná vada na kráse téhle podnětné dramatické rozprávky.
hrumsrt
hrumsrt
9 318 bodů
7
Jeden z kousků, který bude navždy nadčasový především pro to, jak lidská a všední témata řeší.. Herecké duo v rolích manželů ve svojí poslední vztahové fázi, představeno jako na oblíbený a Dustin Hoffman, u něhož už byla kariéra slušně rozjetá a k němu jako druhá polovička ještě začínající Meryl Streep.. Film, který zachycuje jak vztah obou jedinců, tak i dobu v níž se příběh odehrává.. Od posledních vzdechů skomírajícího vztahu, kde divák od začátku z útržků rekonstruuje, kdo je vlastně na škodách viník. Až do samotného soudního procesu, který proti sobě postaví oba zmíněné protagonisty jako manželi Kramerovi.. Čekal jsem trošku více z soudního dramatu, když už se snímek jmenuje jako samotný proces, nicméně jde především o takovou představu toho, jak vypadá zajetá rodinná domácnost bez přítomnosti manželsko-mateřského elementu. Dustin Hoffman jako otec, který evidentně do rodinného krbu přicházel především s finančními prostředky a přišlo mu to dostatečné.. Maryl Streep jako matka, jež se v každodenní rutinně a pocitů bez lásky rozhodla udělat změnu a stanovit precedens matky, která opustí své dítě.. Otec, který najednou drží celou domácnost a zjišťuje, jaký opravdu má vztah se svým synem a kolik toho na činnosti své manželky přehlížel.. Může před soudcem obstát obhajoba matky, která opustila svoje dítě dávat dokonalý smysl, anebo dá někdo za pravdu otci, který prozřel a po letech pochopil, co to znamená být rodičem?.. Fascinující závěr, z něhož asi zaleží jak moc divák v průběhu filmu odsoudí jednotlivé postavy a zda si myslí, že je primárně žena matkou anebo je matka primárně ženou.. Dokážu si představit, že v končících 70. letech šlo pořád o jakousi společenskou revoluci, která je více feministická než by se mohlo zdát, která navíc i po rubu času dokázala obstát. 75%
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
5
Film je vystavěn na skvělém námětu, který velmi odráží životy běžných lidí a ukazuje různá úskalí rozvodu, výchovy dítěte a soudního procesu k tomu se vážícímu. Díky tomu se na něj toliko lidí tak snadno napojí. Já už toho viděl, promyslel a přečetl dost na to, aby mi tento film neřekl k této věci nic nového a vzhledem k tomu, že postavy mají být normální lidi, tak pro mě nejsou toliko interesantní ani zábavné a nemám žádnou chuť se k nim vracet (navzdory tomu, že jsou skvěle zahrány skvělými herci). V tomto ohledu se raději podívám na Kdo se bojí Virginie Woolfové? - to jen tak pro srovnání. Kramerová vs. Kramer se však nenoří toliko do dynamiky vztahu a jeho rozpadu (manželé se ostatně rozejdou hned na začátku, půlku filmu se pak otec snaží vychovávat děcko a nějaká psychologie stojící za rozpadem manželství se velmi efektivně zreflektuje až během ve výpovědi u soudu v závěru). Pokud jde o kvalitně nahlídnutou psychologii partnerského vztahu, tak doporučuji Scény z Manželského Života. Tento film je ale spíše zaměřen na těžkosti rozvodové období a společenských problematik navázaných na genderové role, samoživitelství, práva otců a rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. V tomto ohledu je film určitě společensky přínosný, protože nám napomáhá více zmíněné záležitosti reflektovat. Já však byl o tomto poučen už před tímto filmem a nijak zvlášť jsem se u něj nebavil ani ho citově neprožíval. Samozřejmě si zde uvědomuji, že mé hodnocení je čistě subjektivní. Dokážu si představit, že pro jiného člověka to může být velmi citově strhující a obohacující. Zaleží na tom, co si individuum do díla promítá i o co ho dílo obohacuje.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
Překrásný film kočírovaný hvězdami Dustinem Hoffmanem a Meryl Streep. Hoffman v roli otce byl naprosto nezapomenutelný stejně jako Henry v roli syna a začínající Streepová v roli milující matky. Spor ve filmu jsme měli již několikrát, ale tento byl nejdojemnější.
Martrix
Martrix
2 449 bodů
10
Kinematografie je stejně rozmanitá, jako život sám. I proto si v ní může to své najít jak desetiletý kluk, tak rozburácený mileniál, nebo životem orestovaný padesátník. Film Kramerová versus Kramer by ale mohl zaujmout každého. Téma rozvodů a tahanic o děti se dnes dotýká skoro všech, takže je tento film mnohem aktuálnější, než před těmi čtyřiceti lety. Přitom v principu je to pořád stejný příběh. Přesto se najde jen velmi málo expárů, které by byly schopny ten svůj případ, odvyprávět takto nezaujatě, bez snahy navádět diváka na jednu, nebo druhou stranu. Zpravidla člověk slyší strašidelné příběhy o expartnerech, jací to byli zmetci a zmije... . V tomto je tento film naprosto výjimečný. Nikdo nejsme dokonalí, děláme co umíme a i když nejsme zlí lidé, někdy způsobíme bolest druhým a ta se nám někdy jako ozvěna vrátí a působí bolest i nám... . I když je někdy pozdě věci napravit, vždy existuje možnost udělat ty následující kroky správným směrem. A v tom vidím pointu tohoto filmu. Je v tom bolest, ale i naděje. A takové filmy v dnešní kinematografii zoufale postrádám. Je smutné, že Oscara dnes dostávají podivnosti jako je Země nomádů.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8.5
Skvělé drama o rozvodu..jeden z filmu , pro který si svět zapamatoval Meryl Streep. Skvělý výkon také Dustina Hoffmana. Nezapomenutelný film , skvělá režie a neméně skvělý scénář. Po tolika letech i dnes bych dal potlesk ve stoje.
marvan
marvan
616 bodů
8
První film, kde jsem Meryl Streep viděla hrát, nelíbila se mi tenkrát, znala jsem knihu a neseděla mi, ale časem jsem si zvykla a je to výborná herečka a tento film byl skvělý.