Králíci ve vysoké trávě

54%
Králíci ve vysoké trávě
Plakát traileru
Desetiletý Martin (Michal Koblic) navštěvuje ve škole hodiny náboženství, v místním kostele pokaždé ministruje a je k ruce panu faráři (Václav Lohniský). Martin ví moc dobře, že jeho ministranství dělá velkou radost jeho mamince Anči (Antonie Hegerlíková), zapálené katoličce, která má zdravotní problémy a upíná své uzdravení také v dobré víře v Boha. Martin je v hodinách náboženství snaživý, což je samozřejmě trnem v oku jeho výrazně flegmatičtějších spolužáků, kteří si ho kvůli tomu dobírají. Když ve škole probíhají nábory do dětského pionýra, chce Martin pochopitelně trávit také čas s osttaními dětmi. Jeho máma je ale výrazně proti a staví ho do pozice, ať si vybere, zda dá přednost kostelu nebo pionýru. Martin je přemýšlivý chlapec, má moc rád své králíky, které si doma chová a snaží se být svědomitý, jenže jeho otec (Elo Romančík) ho bez důvodu obviní z krádeže peněz, které však krade jeho starší bratr, aby měl na lístky do kina, s mámou se dostává do konfliktu kvůli pionýru a když doma nalezne své králíky mrtvé začíná pochybovat o existenci Boha.



Fingon
16 886 bodů
6
Souboj dvou ideologií, které nejvíc odnáší desetiletý kluk. Na tomhle filmu je opravdu zajímavá snad jen kamera (2. kameraman Mirek Ondříček). BTW, Largo jako svatební pochod???
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
6
Příběh Králíků ve vysoké trávě sice jistě má co do činění s tendenční myšlenkou padesátých let vyjádřit se proti náboženské bigotnosti, ale tak zjednodušit námět a scénář filmu nelze. Jak jsem se dozvěděl v rodině Oty Hofmana Králíci ve vysoké trávě jsou inspirovány skutečnými zážitky z dětství autorova bratrance. A viděno touto optikou jsou Králíci ve vysoké trávě velice zajímavým dobovým svědectvím obyčejného normálního života na vesnici a jeho koloritu v době padesátých let, které přežívaly ještě dobrých dvacet, třicet let. Scénář i film nabízí odpozorované situace z běžného života – vesnická svatba včetně příprav a následné pijatyky, poslední pomazání umírající babičky obklopené svícemi na lůžku, popis vesnických stavení a stylu života, ale i postavení faráře, který byl vždy uznávanou autoritou. Ota Hofman příběh napsal v první osobě, tedy z pohledu desetiletého chlapce, protože na příběh je skutečně klíčové nazírat dětskou optikou. Pro dítě jsou totiž smrt králíků nebo milost či nemilost rodičů naprosto zásadní životní momenty. Právě tato skutečnost zaujala publicisty v časopise Film a doba, která dokonce uveřejnila části scénáře tohoto filmu, ač to nebylo do té doby obvyklé. Velkou škodou pak je, že režisér Václav Gajer na ich formu rezignoval a ačkoli je Martin bezesporu hlavní postavou děje, nepodařilo se mu zachytit v řadě zásadních dramatických momentech důvěryhodně dětský pohled a nahlíží na skutečnosti dospělou optikou, která ovšem zdaleka nemá takový dopad na diváka, jak Ota Hofman napsal ve scénáři. Film je pozoruhodný zejména strhujícím výkonem dětského představitele Martina Michala Koblice.
kawa
3 388 bodů
6.5
Dětský film z doby pionýrů a ministrantů, kdy děti nevěděly co si mají myslet o informacích z domova a ze školy. Nevěděly čemu mají věřit. Ponuré vyznění filmu, který na svou dobu otevíral ožehavé téma kolektivizace, ale v dnešní době už trochu se zdá být bez tempa. Finále je viditělně upraveno pro citlivého dětského diváka.

Dodatečné informace

Původní název:
Králíci ve vysoké tráve (více)
  • Československo Králíci ve vysoké trávě
  • Československo Králíci ve vysoké tráve
  • Československo Igazság a hazugságról
  • Československo Rabbits in the Tall Grass
Premiéra v ČR:
23. 2. 1962
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Přístupnost:
7+
Ocenění:
Žádná ocenění