Konkurs

72%
Konkurs

Dva středometrážní snímky Miloše Formana pojí ústřední téma hudby, u obou je k ní však přistupováno odlišně. Konkurs disponuje svěžím muzickým prostředím Semaforské poetiky, kdežto Kdyby ty muziky nebyly se upínají k tradiční dechovce. První zmíněný kombinuje dokumentární záběry průběhu semaforských konkurzů a jednoduchou hranou linku o dívce, která kvůli konkurzu opustila svou práci, aniž by měla zaručený úspěch, který se však nedostaví, a dále se více podrobně soustředí na postavu talentované slečny, která však trpí nepřekousnutelnou trémou. Druhý je anekdotickým vyprávění o zkouškách dvou dechových kapel, které se chystají na hudební přehlídku. Obě z nich mají emotivní kapelníky hořících muzikou, ale také dva mladíky, kteří dávají přednost závodu motorek. Oba jsou vyhozeni, načež si je kapely na základě hledání nové posily prohodí. Filmy jsou snímané ruční 16mm kamerou (ačkoliv byla posléze v laboratořích překopírovaná na 35mm), což umocňuje bezprostřední autenticitu ve stylu cinema verité.




Fingon
16 886 bodů
6
Konkurs má jeden obrovský problém a není to technické zpracování (mimochodem doporučuji přečíst Formanův životopis, kde se podrobně popisují patálie střihače, který synchronizoval obraz se záznamem z magneťáku a ve střižně i spal), ale to, že nápad, na kterém film stojí - (fiktivní) zpěvácký konkurs a scéna, ve které různí zpěváci (někdy spíš "zpěváci") zpívají různé části stejné písně - už byl od té doby několikrát použit, a to nejen soutěžemi typu Česko hledá Superstar nebo X-Faktor, ale i sám Forman jej do jisté míry oprášil ve svém prvním americkém filmu Taking Off, který se mi mimochodem líbil mnohem víc...
jirikzaboj
jirikzaboj
1 628 bodů
7
Líbí se mi, jak polofilm a polodokument s názvem konkurs opravdu reflektuje konkurs, na kterém se projevilo později spoustu známých osobností, ale i komornější zpěváků. A ty minipříběhy za jednotlivými vystoupeními jsou tisíckrát zajímavější, než kdejaká dnešní superstar. Tehdy začínající Přenosilová, nebo nečekaně skvělý Jakim se zpívající pedikérkou, která se zoufale ptá kvůli výpovědi z práce, jestli uspěla. Střípek toho, co se v 60. letech této slavné hudební a filmové éry stalo, ale minimálně skvělý začátek tohoto subžánru a Formanovo umu vykreslit velice citlivou a autentickou atmosféru talentovaných NEherců.

Dodatečné informace

Původní název:
Konkurs (více)
  • Československo Konkurs
Premiéra v ČR:
28. 2. 1964
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění