Kdo se bojí Virginie Woolfové?

78%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
10
Tak to je haluz! omlouvám se, ale to je jediné, co teď ze sebe vysoukám. Výborní herci a několikanásobně šokující zvrat ve hře tak hořké a energické, že to bere dech.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
„Kdo se bojí Virginie Woolfové?“ nabízí skutečně mimořádně plodné podhoubí pro herecké výkony, které jsou ve filmu naprosto jedinečné. Ačkoli se film odehrává v sevřeném prostředí, nudit se rozhodně nebudete, protože hry a dialogy posouvající děj si v ničem neberou servítky a často způsobí pověstné mravenčení v zádech.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Nichols uvězněný v okovech divadelní předlohy sice není tak pěkně koukatelný, jako když pracuje s upraveným filmovým scénářem, avšak kvalitu neztrácí ani tak. Přestože příběh víceméně sází na to, že člověk má s danou partnerskou problematikou osobní zkušenosti, i "laika" dokáže bez problému oslovit jednak chytře gradovaným scénářem plným hnusných životních pravd a lehce absurdních dialogů, a jednak hereckým koncertem hlavní herecké dvojice, který sice hlavně v případě Taylorové budí dojem uječenosti a přehrávání, ale hrát to jinak by znamenalo pošpinit a znehodnotit celou obsahovou stránku. A jelikož obě dvě složky si udržují po celou dlouhou stopáž vynikající úroveň, nelze se nudit a nehltat každé pronesené slovo. Ale na druhou stranu mít to opravdu tak blízko k realitě, jak tu mnozí zmiňují, Burton by musel v té výtečné scéně v úvodní části Taylerovou skutečně zastřelit - potom bych byl teprve navýsost spokojený.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
9
Partnerská sonda podle (jistě) skvělé divadelní hry Edwarda Albeeho. Odehrává se pouze v domě a jeho blízkém okolí a pokud si má takový komorní film udržet vysokou zábavnost a úroveň, tak to musí vynahradit kvalitou scénáře (postavy, téma, dialogy...). To je zde ohromná. Příběh začíná pozdě v noci a končí při úsvitu. Po celou dobu sledujeme jen dialogy mezi dvěmi manželskémi páry, které bravůrně odhalují rozpoložení postav a partnerskou situaci. Psychologická linka je silná. Vztah Marthy a George mě po celou dobu fascinoval - vyloženě mě bavilo sledovat, jak se poodhaluje. Ačkoliv je destruktivní, toxický a smutný v mnoha směrech, tak scénář dokázal s naprostou lehkostí přejít do osobitě milé či zábavné roviny. Zkrátka to byl skvělej zážitek. Zajímavé je, že představitelé těchno hlavních rolí byli doopravdu manželé. "Kdo se bojí Virginie Woolfové?" je jeden z nejlepších vintage B&W filmů, které jsem kdy viděl.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Tak skvěle propracovaný scénář spojený s mistrnou režií a hereckými výkony, které jsou až k neuvěření, to se jen tak nevidí. Filmový poklad jdoucí do hlubin lidských vztahů s takovou opravdovostí, že z toho mrazí.
-gt-
253 bodů
10
Jeden z nejlepších filmů, které jsem za 75 let viděl.