Kavárna na hlavní třídě

56%
Kavárna na hlavní třídě
Kavárna na hlavní třídě
Kriminální zápletka vnáší napětí do ponurého, třídně vypjatého obrazu vykořisťování za masarykovské republiky - bezbranní číšníci jsou vydáni napospas bezohledným restauratérům, kteří se vyžívají v ponižování a zneužívání svých podřízených, ale také zlovůli cynické justice.



Fingon
16 886 bodů
6
Film jsem chtěl už několik let vidět kvúli Karlu Högerovi, ale nebyl k sehnání. Dovedu docenit dobře natočené propagandistické (rozuměj "době poplatné") snímky, protože jsem měl možnost vidět i to absolutní dno toho, co se v té době točilo, za kteréžto poznání děkuji LK, Ninadel a Véčovi a kolekci Filmy patří lidu. Kavárna na hlavní třídě přinejmenším po filmařské stránce slušně funguje, dovede zaujmout (což ji nejspíš automaticky vyřadilo z kolekce). Co se zobrazení ranných třicátých let týče, nezapomínejme, že lidi dokážou být svině v každé době a "pravda" je někde mezi. Akcentovat se dá vždycky cokoli... (poznámka na okraj - internet říká, že ve filmu zmiňované "ich diene" bylo a je mottem Prince z Walesu)
kawa
3 388 bodů
6.5
Kriminální film o jedné sebevraždě mladého číšníka, kterého policejní aparát zneužije k zakrytí machinací finančníka Zachara napojeného na prvorepublikovou vládu. Čin odhalí před soudem až malý pikolík. Slabý konec filmu znehodnotil první polovinu příběhu, který se ale odehrával podle předem jasného komunistického schématu. V maličkých roličkách se objevili pozdější filmové hvězdy: Brodský, Lipský a Kopecký.

Dodatečné informace

Původní název:
Kavárna na hlavní tríde (více)
  • Československo Kavárna na hlavní třídě
  • Československo Kavárna na hlavní tríde
  • Československo Café an der Hauptstraße
  • Československo Kafana u glavnoj ulici
  • Československo Kávéház a főúton
Premiéra v ČR:
22. 1. 1954
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění