Disney čelí problémům a přistoupí k nepopulárním změnám, které pocítíme i my

Disney čelí problémům a přistoupí k nepopulárním změnám, které pocítíme i my
Mandalorian | Disney
Kolem Disneyho je v posledních dnech rušno. Jednak se herečka Scarlett Johansson vrátila ke svému dva roky starému sporu s vedením společnosti, které se nezachovalo úplně čestně ohledně premiéry marvelovské sólovky Black Widow. Navzdory původním smlouvám totiž rozlučka s Natashou Romanoff neproběhla v kinech, ale na streamovací platformě, kvůli čemuž herečka přišla o tučný balík peněz. Disney jí nakonec ušlý zisk doplatil, přesto už osmatřicetiletá herečka nechce mít s MCU nic společného, jak prozradila v rozhovoru s Gwyneth Paltrow.
Black Widow
Black Widow | Marvel Studios
Další aférou jsou obvinění vznesená proti Jonathanu Majorsovi. Představitel záporáka Kanga v MCU čelí nařčení z napadení přítelkyně, k čemuž se vzápětí přidaly i další ženy. Aktuálně probíhají soudní slyšení a žádný verdikt zatím sice nepadl, nad kariérou třiatřicetiletého herce se však stahují mračna a pro Disneyho, potažmo Marvel, se jedná o obrovský problém. Zřejmě ještě větší, než jaký představují mediální potyčky s floridským republikánským guvernérem Ronem DeSantisem, jenž má na tamější obří Disney World rovněž spadeno, jak popsal web The Guardian.

Nepopulární přeprodávání

Ale nejen Marvelem je Disney živ. Zveřejnil kvartální výsledky, s nimiž podle webu The Hollywood Reporter ohlásil i několik plánovaných změn. Tuzemských předplatitelů se bude nejvíc týkat to, na co jsme si stěžovali už v případě HBO Max – tedy přeprodávání obsahu. Nejen HBO (tedy Warneři), ale i Disney totiž přistoupí k úsporným opatřením a méně populární filmy a seriály ze svého katalogu nabídne za určitý obnos jiným službám.
Ant-Man a Wasp: Quantumania
Jonathan Majors ve filmu Ant-Man a Wasp: Quantumania | Marvel Studios
Zatím samozřejmě není jasné, o které konkrétní tituly se bude jednat, ale vlajkových lodí se tato strategie nejspíš nedotkne. Fanoušci a fanynky Marvelu či Hvězdných válek tak mohou být v klidu, avšak některé ze zapadlejších pořadů budete za pár měsíců v nabídce možná hledat marně. S tím podle webu Deadline souvisí i oznámení disneyovské finanční ředitelky Christine McCarthy, že myšákovský konglomerát bude vyrábět celkově o něco méně obsahu, údajně v zájmu zachování kvality. Zdá se tedy, že nepopulární kroky Davida Zaslava s HBO Max nyní kopírují i další velcí hráči a aktuální stávka scenáristů tyto změny ještě urychluje.

Dojde i na zdražování

Poslední ohlášenou novinkou je podle The Hollywood Reporter přibližování platforem Disney+ a Hulu. V Hulu, dříve spadající pod 21st Century Fox, Disney vlastní dvě třetiny akcií. Dlouho nebylo jasné, zdali službu naplno zařadí do svého portfolia, anebo raději prodá. Vzhledem k plánům na sloučení obsahu obou platforem do konce letošního roku pod jednu zastřešující aplikaci se zdá, že si Disney Hulu nechá. Pro českého předplatitele se nic nemění – většinu obsahu, který zámořští uživatelé a uživatelky sledovali na Hulu, bylo u nás možné najít přímo na Disney+. Spíše se tedy jedná o krok k uklidnění investorů, že se Disneyho impérium nehodlá platformy s bezmála 50 miliony uživatelek a uživatelů zbavovat.
Mandalorian
Mandalorian | Disney
Co však tuzemští předplatitelé zřejmě pocítí, je zdražování. Do konce letošního roku by se v Evropě měl objevit tarif obsahující reklamy během přehrávání, přičemž za balíčky bez reklam si připlatíme víc než doposud. Několikamilionový pokles předplatitelů během posledních měsíců zjevně bude potřeba nějak vykompenzovat. Detaily zatím nejsou známé, ale nejspíš bychom své peněženky měli postupně začít připravovat.

Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?
Ostatní7. 5. 2023
Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?