Netflix se zbavuje svého původního byznysu

Netflix se zbavuje svého původního byznysu
Vzhůru do oblak | Disney
Netflix založili v létě roku 1997 Marc Randolph a Reed Hastings. Americké odnikatele inspirovala zásilková společnost Amazon a nepříjemná historka z videopůjčovny. Hastings totiž zapomněl vrátit videokazetu s filmem a za šestitýdenní zpozdné musel zaplatit tučných čtyřicet dolarů. Dle jeho mínění by to vyřešila online služba zaměřující se právě na rozesílání fyzických nosičů.
Od roku 1998 poskytoval Netflix předplatitelům doručovací službu s necelou tisícovkou titulů na DVD. Po zhlédnutí zákazníci zaslali titul poštou zpět. Zákazník si nicméně mohl nosič ponechat, jak dlouhou dobu chtěl, pro zaslání nového však musel předchozí vrátit.
Kinolog: Proč jsou Stranger Things nejsledovanějším seriálem všech dob?
Téma27. 6. 2022
Kinolog: Proč jsou Stranger Things nejsledovanějším seriálem všech dob?
Netflix takto fungoval až do roku 2007, kdy začal obsah streamovat online. V roce 2013 natočil ve vlastní produkci svůj vůbec první seriál, Dům z karet. Další mimořádně populární seriály jako Stranger Things, Černé zrcadlo, Zaklínač nebo Hra na oliheň je následovaly. Originální tvorba se pro Netflix, který má celosvětově přes 230 milionů předplatitelů, stala předností, díky níž se dokázal postavit například konkurenční společnosti HBO. O tu původní přednost nicméně Netflix brzy přijde.
Na svém twitterovém účtu vedení společnosti uvedlo, že se rozhodlo po dlouhých 25 letech s rozesíláním fyzických nosičů k letošnímu září skoncovat. Ve zprávě se píše: „Naším cílem vždycky bylo poskytovat nejlepší služby našim zákazníkům, což už ale v případě obchodu s DVD nelze.“
VOD tipy: Záhadné zmizení manžela, návrat Mimi šéfa a Posledního království
VOD14. 4. 2023
VOD tipy: Záhadné zmizení manžela, návrat Mimi šéfa a Posledního království
Netflix, který v rámci VoD udává trend a platí za nejsilnějšího hráče na trhu, vysílá zprávu, že s fyzickými nosiči končí. Platí to možná ve světě filmů a seriálů, ale v tom hudebním je naopak byznys s vinyly a částečně i kazetami na vzestupu. Kdo se chopí příležitosti na tomto poli?
zdroje: Kinobox, Screen Rant, Netflix, Make Use Of, DemandSage