Mark Hamill chtěl hrát Amadea. Miloš Forman pro něj měl upřímnou odpověď

Mark Hamill chtěl hrát Amadea. Miloš Forman pro něj měl upřímnou odpověď
Mark Hamill | Twentieth Century Fox
Jednasedmdesátiletý Mark Hamill zavzpomínal na málo probíranou kapitolu své kariéry v pořadu Sunday Morning na CBS. Vylíčil počátek osmdesátých let, kdy byl po úspěchu Star Wars filmů Nová naděje a Impérium vrací úder jednou z nejznámějších tváří Hollywoodu. Světelné meče jej doprovázely na každém kroku a sotva třicetiletý herec se před nimi schovával i na divadelních prknech, kde hodlal předvést svůj herecký rozsah.
Mark Hamill
Mark Hamill

Herec, Výkonný producent

Po Timu Currym převzal roli Wolfganga Amadea Mozarta v broadwayské hře Amadeus, a když začal oscarový režisér Miloš Forman chystat filmovou adaptaci, Hamill se postavil do první řady zájemců o hlavní úlohu. „Opravdu rád bych dostal šanci ztvárnit Mozarta,“ řekl prý Formanovi plný sebedůvěry, kterou v něm udržoval úspěch muzikálu. Nepočítal však s tím, jak se režisér Přeletu nad kukaččím hnízdem postaví k jeho hvězdné image. „Pověděl mi: ‚Ale ne, ne, ne. Luke Skywalker nebude Mozartem,‘“ nechal se slyšet Hamill, jenž záhy ocenil Formanovu upřímnost. „Pomyslel jsem si, že se mnou aspoň jedná na rovinu. Ocenil jsem, že mi to řekl do očí. Ale, však to znáte, je to bláznivý byznys,“ vysvětlil.
Ačkoli si vybudoval úctyhodnou kariéru v dabingu a dodnes si udržuje nebývalou popularitu, Hamill ze sebe Luka Skywalkera nikdy nesetřásl. V případě osmi Oscary ověnčeného Amadea ho to musí zvlášť mrzet, neboť Tom Hulce obdržel za ztvárnění prostoduchého hudebního génia oscarovou nominaci. Na druhou stranu, ani on už poté tento úspěch nepřekonal.
Amadeus
Amadeus | Orion Pictures
Hamill se pokoušel od Star Wars distancovat už na Broadwayi, kde v jeho resumé stálo „známý ze série populárních vesmírných filmů“. I na popud kolegyně Carrie Fisher se však se svým odkazem smířil a po návratu v Disneyho trilogii ho dokázal efektivně oživit. Momentálně zažívá menší kariérní renesanci a po boku Toma Hiddlestonea si zahraje v adaptaci Stephena Kinga The Life of Chuck v režii Mikea Flanagana.
„Už je mi to fuk,“ reagoval Hamill na poznatek redaktora Sunday Morning, že asi navždy zůstane Lukem Skywalkerem. „Pravdou je, že jsem ani neočekával, že si mě bude někdo pamatovat. Prostě jsem se chtěl živit tím, co mě baví. Mohlo to být mnohem horší. Mohl jsem se proslavit třeba jako nejlepší herecký představitel Adolfa Hitlera. Luke je alespoň obdivuhodný chlap,“ uzavřel herec.