Malá mořská víla čelí útokům trollů a botů. Američané zahajují boj proti reviewbombingu

Malá mořská víla čelí útokům trollů a botů. Američané zahajují boj proti reviewbombingu
Malá mořská víla (2023) | Walt Disney Studios
Terčem reviewbombingu jsou díla vnímaná jako progresivní či inovativní, v nichž se objevují v hlavních rolích ženské postavy, hrdinové a hrdinky s tmavou pletí či je jakýmkoliv způsobem reprezentovaná LGBTQ+ komunita. Jedná se tedy o populární formu misogynního, rasistického či jinak bigotního protestu. Není divu, že jeho největší obětí je v současnosti nová adaptace Malé mořské víly.
Skoro 40 % všech hodnocení na IMDb v jejím případě tvoří nejnižší možná známka – jedna hvězdička z deseti. (A podobný trend lze vysledovat také u českých ekvivalentů.) I pro statistika amatéra, který hodnotí tuto distribuci hodnocení a chování uživatelů a uživatelek, je velmi snadné určit, že data u Malé mořské víly nebyla nashromážděná standardním způsobem a že se do nich snaží zasáhnout konzervativní propagandisté.
Reviewbombing
Reviewbombing Malé mořské víly | IMDb
Jedná se o jeden z nepříjemných problémů, který je každému na očích, ale není snadné proti němu aktivně zasáhnout. Ne vždy jde objektivně prokázat zlý úmysl. V případě Malé mořské víly však databáze zasahuje alespoň proti zdvojeným účtům a botům. Své uživatele a uživatelky informuje: „Náš hodnoticí mechanismus identifikoval neobvyklou aktivitu při hodnocení tohoto titulu. Abychom zachovali důvěryhodnost našeho známkování, bylo konečné hodnocení vypočítáno na základě alternativního vážení dat.“
Stále není snadné určit, jak přesně reviewbombing ovlivňuje finanční úspěch filmů. Jeho případy jsou většinou mediálně dost známé a společnost jako celek je naštěstí mnohem méně konzervativní než ti nejvíc ukřičení obyvatelé internetu. Malá mořská víla je ve Spojených státech obrovským hitem a publikum si nenechalo zkazit zážitek. Snímek přijímá mnohem lépe než rozpačití kritici a kritičky. Ve světě jsou tržby nižší, to však u hraných adaptací disneyovek není výjimka.
Malá mořská víla
Malá mořská víla
52%
Přesto jde pro majitele databází i studia o nepříjemný škraloup. I v databázi Kinoboxu probíhají diskuze, jak na tažení rasistů a rasistek správně reagovat. A protože v případě primárně anglické IMDb existuje přímý vztah mezi producenty a zástupci databáze, existoval jistě i větší tlak uvést informace na pravou míru. Místo neváženého průměru 4,9/10 si tedy Ariel odnáší mnohem lepších 7/10.
Jedná se o důležitý akt, který naznačuje, že reviewbombing nemusí zůstat bez reakce a že je možné bojovat alespoň s jeho nejvíc očividnými aspekty, jako je zakládání zdvojených účtů a programování internetových botů na základě politického přesvědčení či specifického životního postoje.

Kinolog: Malá mořská víla si rasistický povyk nezaslouží. Kritizovat ji musíme za něco jiného
Ostatní28. 5. 2023
Kinolog: Malá mořská víla si rasistický povyk nezaslouží. Kritizovat ji musíme za něco jiného