Druhý nejslavnější Arnold na světě. Padouch z filmu Mumie slaví 61 let

Druhý nejslavnější Arnold na světě. Padouch z filmu Mumie slaví 61 let
Arnold Vosloo | Universal Pictures
Arnold Vosloo se narodil 16. června 1962 v jihoafrické Pretorii do rodiny s nizozemskými a německými předky. Po ukončení vysoké školy narukoval do armády, odkud byl ze zdravotních důvodů propuštěn a mohl vstoupit na divadelní prkna. Ta mu přinesla spoustu cenných zkušeností i ocenění, a když roku 1990 odletěl do USA, zahrál si i po boku Al Pacina ve hře Oscara Wilda Salomé.
Mezinárodní věhlas mu ale zajistily až filmové úlohy. Roku 1992 se objevil v historickém dramatu 1492: Dobytí ráje a rok nato se v záporné roli předvedl vedle Jeana-Clauda van Damma a Lance Henriksena v akční klasice Živý terč. Hlavní role si připsal ve dvou pokračováních Darkmana (Darkman II: Durantův návrat a Darkman III: Na život a na smrt), v nichž navázal na původního představitele Liama Neesona.
Více mu ale seděly ryze záporné úlohy, což plně zužitkoval režisér Stephen Sommers, jenž si ho vyhlédl do role Imhotepa v dnes klasické Mumii. Dobrodružný snímek s Brendanem Fraserem, Rachel Weisz, Johnem Hannahem a Odedem Fehrem nejprve nikdo nebral moc vážně, ale tržby z kin byly velkorysé, takže záhy došlo na pokračování Mumie se vrací. To přineslo velkolepější i digitálnější měřítko a filmovému světu představilo Dwaynea Johnsona, ovšem Vosloo coby mumifikovaný egyptský kněz, jenž se prohřešil zakázaným vztahem s konkubínou Anck-Su-Namun (Patricia Velasquez), byl jako tragický záporák i nadále mimořádný. Jeho tvář si pamatujeme také proto, že se zhmotnila v obří písečné bouři, která chtěla doslova schlamstnout letadlo s prchajícími hrdiny.
Patricia Velasquez, Arnold Vosloo
Patricia Velasquez a Arnold Vosloo | Universal Pictures
Nejenže šlo o hercovu životní úlohu, na niž posledních dvacet let navazuje převážně v seriálech jako 24 hodin, Sběratelé kostí nebo Bosch, ale Mumie a Arnold Vosloo představují kulturní milník i z jiného pohledu. Uživatelé sociálních sítí se totiž shodují v názoru, že oba díly Mumie jsou bisexuálním kultem, který formoval či probouzel sexuální identitu u tisíců tehdejších, převážně pubertálních diváků a divaček.
V prvé řadě se tento vliv jednoduše přičítá atraktivní vizáži všech herců a neohrožené, důvtipné a dobrodružné nátuře jejich aktérů. Vedle fešáckého Frasera, stylového Fehra a vždy šarmantní Weisz se neztrácel ani Vosloo, jenž sice část příběhu strávil v ohyzdném rozloženém těle mumie, ale jinak chodil před kamerou výhradně svlečený do půl těla a s dekorativními šperky. Krásná Patricia Velasquez po premiéře jednička vyjevila svou lesbickou orientaci a postava Jonathana (John Hannah) zkrátka jako homosexuální působí.
Ačkoli byl právě Imhotep, respektive jeho kladný protějšek Rick O'Connell fyzicky dominující postavou, ženské hrdinky se mužským kolegům vyrovnaly a většinou je také předčily, ať už v odvaze či v inteligenci. Mumie a Mumie se vrací jsou filmy, v nichž se publikum mohlo zamilovat do jakékoli postavy. A jak nasvědčuje mnoho příspěvků z Twitteru či na Redditu, spousta teenagerů poprvé pocítila sexualitu právě při sledování půvabné Weisz či odhaleného Arnolda Voslooa.
Jihoafrický herec už podobný úspěch nikdy nezaznamenal, byť se objevil například ve hvězdně obsazeném Krvavém diamantu nebo ve dvou dílech G. I. Joe jako žoldák Zartan – jedničku režíroval roku 2009 opět Stephen Sommers. Jeho podmanivý upřený pohled neztrácí na síle ani v jednašedesáti letech a stále svádí k záporným rolím, které ho nejvíce zdobí.
predstavitel-imhotepa-slavi-60-jeho-role-v-mumii-pomohla-probudit-queer-komunitu-a-pletou-si-ho-s-hvezdou-titanicu-1
Krvavý diamant | Warner Bros.
V posledních letech prý ale nemá tolik motivace pracovat v Hollywoodu a raději se obrací k jihoafrickým produkcím, které jej více naplňují. Poslední dva snímky ostatně natáčel právě ve své rodné zemi – krimi Griekwastad o vraždách, které spáchal v roce 2012 patnáctiletý chlapec, a na Netflixu uvedený thriller Silverton v obležení, v němž trojice bojovníků proti apartheidu drží v bance rukojmí.
Sám Vosloo také často žertuje o své podobě s hercem Billym Zanem, jenž v Titanicu ztvárnil zápornou úlohu Cala Hockleyho. V rozhovoru v talkshow Charlieho Rose Vosloo prozradil, že ho lidé na ulici zastavují a ptají se ho, zda je tím chlápkem z Titanicu, na což pohotově odpovídá: „No jasně!“