Trauma z druhé světové války se nesmí opakovat. Arnold Schwarzenegger odsoudil Putinovu agresi

Trauma z druhé světové války se nesmí opakovat. Arnold Schwarzenegger odsoudil Putinovu agresi
Arnold Schwarzenegger | attn:
Arnold Schwarzenegger video věnoval všem svým „ruským přátelům a vojákům, kteří jsou na Ukrajině“. Vřelým hlasem se vyznává z lásky k Rusům a tamní kultuře, vzpomene na vzpěrače Jurije Petroviče Vlasova, který ho v jeho čtrnácti letech ovlivnil. Jako první člověk na světě totiž roku 1961 zvedl nad hlavu více než dvousetkilogramovou činku. „Měl ruku nejsilnějšího muže světa, která tu mou zcela pohltila, ale byl milý a smál se na mě,“ vzpomíná na neopakovatelné setkání Arnold, který se mezi roky 1970 – 1980 stal sedminásobným držitelem kulturistického titulu Mr. Olympia.
Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger ve flmu Predátor | 20th Century Fox
Ještě jako teenager si Vlasovovu fotografii pověsil doma na stěnu, což rozohnilo Schwarzeneggerova otce, který za druhé světové války bojoval na ruské frontě na straně Adolfa Hitlera. Žil pod tíhou nacistické propagandy, jako člověka ho zážitek zcela zlomil a svou daň si to vybralo i ve vztahu k Arnoldovi, kterému se otec kvůli nevybíravému agresivnímu chování a shazování odcizil tak, že mu nešel ani na pohřeb. Schwarzenegger to vnímá jako obrovské memento, které se nesmí opakovat. V devítiminutovém videu velmi klidným hlasem apeluje na obyčejné Rusy a vojáky na Ukrajině, aby nedopustili to, co se stalo jeho otci; aby se po válce nestali zlomenými lidmi, kteří dobře posloužili státní propagandě a Vladimiru Putinovi v jeho bezohledné válce vůči Ukrajině.
Arnoldovo video se podařilo dostat též na oficiální ruskou sociální síť Telegram, která v současnosti supluje nedostupný Facebook nebo Instagram. Doufejme, že „státnický projev“ doputuje k co největšímu množství lidí, kteří i díky Schwarzeneggerově proslulosti vezmou na vědomí, že skutečnost je třeba úplně jiná, než jak ji oficiální ruské kanály předkládají. Arnold má v Rusku silnou fanouškovskou základnu především proto, že v roce 1988 jako vůbec první Američan dostal povolení natáčet na moskevském Rudém náměstí scény do akční komedie Rudé horko. Ve filmu režiséra Waltera Hilla si zahrál postavu ruského policisty Ivana Danka. Při natáčení se opět setkal s Vlasovem a ten mu daroval hrneček na čaj, z něhož Arnold dodnes každý den pije.
Arnold Schwarzenegger
Rudé horko | TriStar Pictures