Po osmi měsících se otevírají tuzemská kina včetně multiplexů. Filmaři lákají na rekordní počet českých novinek

Po osmi měsících se otevírají tuzemská kina včetně multiplexů. Filmaři lákají na rekordní počet českých novinek
Zátopek | Lucky Man Films
Pandemie sice nechala zavřená kina, ale filmoví tvůrci přišli už na jaře 2020 s testováním na place, dostali tak povolení natáčet a vznikla řada českých filmů. Některé snímky zastavila pandemie vloni těsně před jejich kinodistribucí. Jen do půlky letošního září se tak diváci mohou těšit na rekordní počet téměř dvaceti českých distribučních premiér celovečerních filmů. A k tomu jde do kin více než deset dokumentů.
Multikina jsou dnes nejvíc ohrožený druh. Pálí na ně ze všech stran
Rozhovory24. 5. 2020
Multikina jsou dnes nejvíc ohrožený druh. Pálí na ně ze všech stran
V období před pandemií v letech 2018 a 2019 se ve stejném období v kinech objevilo jen kolem pěti premiér českých celovečerních filmů, k tomu několik restaurovaných snímků a ojediněle dokumenty. V uplynulém roce, kdy byla kina zavřená nejdřív od 13. března do 10. května a následně od 12. října do konce roku, uvedli distributoři během rozvolněného léta do znovuotevřených kin dohromady kolem patnácti hraných filmů a dokumentů. Přesto kvůli pandemii v uplynulém roce navštívilo tuzemská kina nejméně diváků v historii České republiky. Podle informací Unie filmových distributorů bylo prodáno na všechny filmy v českých kinech jen 6,38 milionů vstupenek, tedy zhruba o dvě třetiny méně než v roce 2019. Tržby pak poklesly skoro o dvě třetiny.
„Se znovuotevřením všech českých kin očekáváme postupný návrat diváků do pohodlí sálů k velkému plátnu. Na rozdíl od loňska je rozšířené testování, je tu očkování nebo lidé nemoc už prodělali. Do distribuce jde řada kvalitní tuzemské filmové produkce, není důvod zůstat doma při sledování starších filmů na internetu. Češi jsou velcí filmoví patrioti, mají rádi domácí tvorbu. Pevně věříme, že jako loni v létě, kdy se do kin chodilo především na české filmy, opět nalákáme diváky do kin na českou tvorbu širokého žánrového rozpětí,“ říká výkonná ředitelka APA Magdaléna Králová.
Matky
Matky | BontonFilm
V rámci českých distribučních premiér mohou hned v úvodu diváci přijít do kin na Tichého společníka (premiéra 10. června) s Bolkem Polívkou nebo Klárou Issovou natáčeného loni ve Zlínském kraji. Kina nasadí i několik čistokrevných komedií, mezi nimi Matky (24. června) s Hanou Vágnerovou či Sandrou Novákovou, Prvok, Šampón, Tečka a Karel (29. července) podle knižní předlohy a v režii Patrika Hartla, Muže se zaječíma ušima (12. srpna) s Miroslavem Krobotem, černou komedii Okupace jako debut režiséra Michala Nohejla. Po dlouhé době kina uvedou i komedii pro mladé diváky s názvem Shoky & Morthy: Poslední velká akce (5. srpna) se Štěpánem Kozubem a Jakubem Štáfkem v hlavních rolích. Už na začátku léta přijde do kin rodinný film Mazel a tajemství lesa (8. července) z prostředí letního tábora. Diváci budou moct zhlédnout i nejnovější film režiséra Jana Prušinovského, romantické drama Chyby (15. července), životopisné drama Zátopek Davida Ondříčka v hlavní roli s Václavem Neužilem a také nový film slovinského režiséra Olma Omerzua etablovaného v České republice.
Brzy v kinech: Jak se bezohledná země stará o své nejzranitelnější občany? Napoví pozoruhodný dokument Tomáše Etzlera
Filmy1. 6. 2021
Brzy v kinech: Jak se bezohledná země stará o své nejzranitelnější občany? Napoví pozoruhodný dokument Tomáše Etzlera
Vedle celovečerních filmů půjde do kinodistribuce letos v létě i více než deset českých dokumentů. Do kin právě vstupuje portrét stárnoucí prostitutky Anny režisérky Heleny Třeštíkové, následovat ho bude celovečerní dokumentární snímek Nebe (14. června) novináře Tomáše Etzlera z malé vesnice na severovýchodě Číny. Ještě v červnu se do kin podívá FREM (17. června) dokumentaristky Viery Čákanyové nebo Nová šichta (24. června), nejlepší snímek z uplynulého festivalu dokumentů v Jihlavě o horníkovi, který se rekvalifikuje na ajťáka. Léto v kinech čeká i Svéráz českého rybolovu (22. července), dokumentární sonda o fenoménu rekreačního rybolovu v Norsku.
Zatím bude možné naplnit v sálech polovinu sedadel. Při vstupu do kina se budou moci lidé prokázat všemi druhy testů na koronavirus včetně samotestů nebo čestným prohlášením. Dále budou kina dodržovat všechna aktuální opatření nařízená vládou.
Obrázek článku
Zdroj: APA