Sexmise - česká stopa, uražené feministky a politický tlak aneb Co nevíte o legendární polské komedii

Sexmise - česká stopa, uražené feministky a politický tlak aneb Co nevíte o legendární polské komedii
Sexmise | Zespól Filmowy Kadr
Sexmisi jsme pravděpodobně viděli všichni, takže si pro zajímavost napřed dáme trailer, který někdo nastříhal ve stylu sci-fi Prometheus (původní upoutávka bohužel není na internetu dostupná... ano, i to se stává) a poté si řekneme pár drobností, kterými můžete házet ramena před svými přáteli.
Sexmise
- snímek měl fenomenální úspěch, takže nepřekvapí, že napsal Juliusz Machulski společně s Ryszardom Zatorskim scénář k pokračování. Podle všeho se ale moc nepovedl, protože ho nakonec Machulski takzvaně "schoval do šuplíku" a nikdy se k němu nevrátil. Možná je to škoda.
- řada polských scénářů té doby neprošla díky politickému tlaku sítem cenzury. Natáčení Sexmise bylo jednou z mála výjimek, protože scénář neměl antisovětský nádech. Přesto nakonec musela jedna kontroverzní scéna na podlahu střižny - a to moment, kdy hrdinové utečou a na povrchu země a řeší, jakým směrem se vydat. Jeden s nich prohlásí "Jdeme na východ, tam musí být nějaká civilizace". A to byla věta, která narazila.
Sexmise
Sexmise
- na scénáři snímku se podílel český scenárista Pavel Hajný.
- v jedné ze scén měla podle scénáře být čeština (s jistotou Hajného práce), ale režisér s tím neuspěl a musel ji vyměnit za němčinu.
- asi nepřekvapí, že feministky v USA z filmu prskaly na všechny strany a snímek se dokonce nebály přirovnávat k velkofilmu Zrození národa (1915), který proslul jako velká rasistická a xenofobní propaganda. Když člověk vidí, co se děje v poslední době, dnes by zřejmě Sexmise skončila v trezoru.
- v Polsku vyhlásili film za nejlepší komedii 20. století. Souhlasíme.
- přestože Sexmise vznikla už v 1983, až do října 2011 byla nejúspěšnějším polským filmem všech dob.
- na motivy filmu vznikla i počítačová pro Atari - A.D. 2044. A vypadá tahle: