Dobrodružství mladých Jediů děti potěší, dospělí si budou rvát vlasy

Dobrodružství mladých Jediů děti potěší, dospělí si budou rvát vlasy
Star Wars: Dobrodružství mladých Jediů | Walt Disney Studios
Hlavními hrdiny příběhu jsou tři ratolesti Jediů – Kai, Lys a Nubs, kteří se právě s ostatními dětmi přesouvají do nového chrámu na planetě Tenoo. Mistryně Zia je tu učí, jak se stát schopnými rytíři Jedi a často jí v jejím úsilí pomáhá i mistr Yoda. Kai, Lys a Nub se však díky přesunu na novou planetu potkají i se stejně starou pilotkou Nas a jejím droidem RJ-83 a skamarádí se. Tato čtveřice se záhy vydává vstříc různým úkolům a dobrodružstvím v galaxii, včetně potyček s piráty nebo seznamování se s novými tvory a povinnostmi. Základem je vždy jejich spolupráce, správné užití Síly a přátelství. 
Star Wars: Dobrodružství mladých Jediů
Star Wars: Dobrodružství mladých Jediů
54%
První řada počítačově animovaného seriálu Dobrodružství mladých Jediů čítá dvacet pět dílů (na Disney+ je jich v tuto chvíli k dispozici sedm). Každý má dvacet šest minut a je rozdělený na dva kratší příběhy. Děj se drží základní osnovy – problému, který musí postavy společně vyřešit a něco se při tom naučit. Je to vlastně stále totéž ako v případě jiných seriálů určených pro předškolní a malé školní děti jako Sofie První (2013), Mickeyho klubík (2006), Pyžamasky (2015) nebo Středo-džungle(2009). 
Star Wars: Dobrodružství mladých Jediů | Disney
Jediové tak nepřicházejí s ničím novým, zato se však mění prostředí a za použití zvuků ze světa Star Wars včetně pulzování světelných mečů, svištění blasterů a tónů ústředních motivů z dílny Johna Williamse berou děti do vesmíru a na rozličné planety plné známých i nových mimozemských druhů. Dospělým tak celý příběh může připadat jako jedna velká vykrádačka Hvězdných válek
Posuďte sami. Hrdinové jsou tři padawani, z nichž jeden má úžasný zelený světelný meč (Luke Skywalker), jeho nejlepšími kamarády jsou dívka Lys, jejíž účes velmi nápadně připomíná styl princezny Leiy, a roztomilý chlupáč, který má vlastní, zvířecím zvukům podobný jazyk (Chewbacca). Pilotka Nash je holčičí verzí Hana Sola (včetně oblečení) a její loď Ohnistřáb (Firehawk) má dost blízko k Millennium Falcon, na jeho palubě najdete i stoleček s holohrami. Hlavní padouch nosí masku, která by šla při troše fantazie šla přirovnat ke kombinaci helem stormtrooperů a mandalorianů… A tak bychom mohli pokračovat dlouho. 
Star Wars: Dobrodružství mladých Jediů
Star Wars: Dobrodružství mladých Jediů | Walt Disney Studios
Pokud jde tedy o rekvizity ze světa Hvězdných válek, seriál splňuje úplně všechny náležitosti. Legendární věta „nechť vás provází Síla“ zazní v každém díle a Jediové se snaží, seč to jde, stále stát na správné straně. Samozřejmě jsou to ještě děti, tudíž se nevyhneme moralizování a řešení problémů úměrných jejich věku (vyhrát závod, čelit šikaně, splnit správně zadaný úkol atd.), jenže nejmenší děti, kterým je také určený, bavit bude. Tedy pokud už nepřišly do styku se samotnými Star Wars, protože pak pro ně bude příběh primitivní, dětinský a hlavně nesmyslný. 
Tvůrci pořadu se chytře zaměřili na nejmenší publikum a svět Star Wars jim servírují na stříbrném podnose. Nechybí mu téměř nic, až na to nejzásadnější – Impérium! Dejme tomu, že skupinka dětí si jen tak bez problémů a jakéhokoli dozoru poletuje po galaxii ve vlastní lodi, ozbrojená světelnými meči, které nikdy neváhá použít, nicméně chybí tu jakékoli skutečné nebezpečí a zmínka o temné straně Síly jako takové. Přítomnost zloby, zla a strachu se kdykoli přiklonit na její stranu. Kvůli tomu ani nepoznáte, do jakého období by děj měl zapadat.
Star Wars: Young Jedi Adventures
Star Wars: Young Jedi Adventures | Disney
Dětské publikum to samozřejmě řešit nebude, avšak pro milovníky galaxie to je hřebíček do rakve. Pokud chcete vychovat děti na Star Wars, nic takového jim nepouštějte. Těžko jim pak totiž vysvětlíte, že ti věčně pozitivně naladění, roztomilí a usmívající se Jediové, kteří si celé dny hrají s kamarády a vše vždy zachrání, ve skutečnosti krutě prohrávají. A že Yoda není ani zdaleka takový sympaťák a že vůbec existuje něco jako Impérium!
Jestli však nic z toho řešit nehodláte, jako večerníček před spaním Jediové svůj účel splní. Ale i vám pak hrozí reálné nebezpečí, že budou od Ježíška žádat světelný meč nebo nedejbože knížky a plyšáky z merche. Už jsou na cestě, včetně komiksu a dalšího zboží!
60%
Klasický animovaný seriál z dílny Disney Channel, který nezklame milovníky podobných pořadů, jako jsou Mickeyho klubík nebo Sofie První. Nezávadná, krásně barevná podívaná pro nejmenší publikum, tentokrát ze světa Star Wars.
Martina „Miňonka“ Krejzlová
Martina „Miňonka“ Krejzlová
Dále se můžete podívat na přehled nejlepších animovaných seriálů na Disney+.

Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?
Ostatní30. 4. 2023
Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?