Maják, husy a aquamobil. Stopy Járy Cimrmana budou sledovat hlavně jeho fanoušci

Maják, husy a aquamobil. Stopy Járy Cimrmana budou sledovat hlavně jeho fanoušci
Stopy Járy Cimrmana | Česká televize
Je až s podivem, že nejznámější a nejobdivovanější postavou české kultury je smyšlený člověk, jenž vynikal snad ve všem, na co sáhl. Hry z pera Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka milují lidé napříč generacemi už přes pětapadesát let, a ačkoli by se mohlo zdát, že fanoušci a fanynky musí stárnout s nimi, není to tak. Divadlo je stále plné, představení mimo Prahu beznadějně vyprodaná a složení publika je věkově velmi rozmanité. Právě z popularity tohoto fenoménu těží i Stopy Járy Cimrmana. Cimrmanův fandom se totiž nechal jeho životem a dílem ovlivnit natolik, že se po celé České republice můžete vydat po jeho stopách. 
První díl seriálu s názvem Cimrmanovo Pojizeří zavede publikum do pomyslné vesnice Liptákov, kterou ve snímku Jára Cimrman ležící, spící ztvárnila obec Vesec u Sobotky. Miroslav Táborský a Zdeněk Svěrák společně zavzpomínali na natáčení. Jednotlivé lokace, kde se film natáčel, náležitě představili a prozradili, kam se vyplatí zamířit a co tam hledat. Vše samozřejmě doplňují odpovídající a vtipné záběry z filmů nebo divadelních představení. 
Stopy Járy Cimrmana: trailer | Česká televize
Nechybí však ani tipy na návštěvy tradičních památek v okolí zmíněných míst jako hrad Kost, zámek Humprecht, Sobotka nebo ozubnicová lokálka z Tanvaldu do Harrachova. V Příchovicích pak návštěvníci mohou navštívit Cimrmanův maják, jenž naplnil „mistrovu“ vizi nejvýše položeného majáku na světě (803 m n. m.), přičemž vůbec nevadí, že moře je odtud vzdušnou čarou vzdálené asi šest set jedenáct kilometrů. Navštívit můžete i příchovické Cimrmanovo muzeum s řadou jeho vynálezů a v Tanvaldu kino Jas Járy Cimrmana, na jehož balkoně stojí jeho socha v mlze. 
Na závěr prvního putování se cimrmanologové přesunuli na Kokořínsko, kde se můžete projít po Husí cestě s Cimrmanovými obřími houbami až na vrch Husa. Možná tu prý uvidíte i skutečné husy, které přežily zdejší géniovu smrt při testování aquamobilu po cestě zpět z farmářského truh v Mělníku, kde si je koupil a potulují se po místních lesích. 
Stopy Járy Cimrmana
Stopy Járy Cimrmana | Česká televize
Pořad Stopy Járy Cimrmana je tak zcela určený milovníkům Divadla Járy Cimrmana a tvorbě dvojice Smoljak – Svěrák. Budou se bavit, nejspíš dostanou chuť si nějakou tu hru nebo film pustit a při nejbližší příležitosti vyrazit na výlet. Pokud však mezi tyto nadšence nepatříte, budete zklamaní. Celý pořad totiž není tradičním cestopisem, jde spíše o přednášku Divadla Járy Cimrmana v přírodě, která má hlavně pobavit a vzdát hold lidské tvořivosti a hravosti. 
Tomu odpovídá i zpracování pořadu, kdy záběry na krajinu, ať už z ruční kamery či dronu, střídají rozhovory s průvodci, doprovázené jen zvuky přírody, maximálně jemnou a hravou orchestrální hudbou. Dané lokace a vynálezy jsou ukázané jen krátce, aby sice navnadily, ale aby návštěvníci nepřišli o překvapení a objevování dalších drobností a zábavných detailů na místě. A když přidáme zmíněné pasáže z filmů, třicet minut uteče velmi rychle.
Stopy Járy Cimrmana
Stopy Járy Cimrmana | Česká televize
Druhý díl bude Česká televize vysílat opět ve středu večer od 21 hodin na programu ČT2. Miroslav Táborský vás v něm spolu s Janem Hrabětou, Miloněm Čepelkou a Petrem Reidingerem seznámí s Cimrmanovými rozhlednami a sochami.
80%
Stopy Járy Cimrmana představují „doplňkové učivo“ pro znalce díla tohoto českého velikána. Jeho stopy vedou po celé České republice a jeho vliv je nezměrný. Vždyť kdo jiný měl tak úžasné nápady jako vybudovat přenosnou osobní rozhlednu, nejvýše položený maják na světě nebo vytvořit píchačky, které dokázaly měřit, s jakým úsilím zaměstnanec pracoval?

Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?
Ostatní30. 4. 2023
Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?