Zločin na hranicích víc než kriminálku připomíná Doktora z hor

Zločin na hranicích víc než kriminálku připomíná Doktora z hor
Zločin na hranicích | Česká televize
Na české straně hranic se koná v bývalém lomu nelegální rave párty, na místo proto vyjíždějí jednotky české i rakouské policie. Mezi zasahujícími je i mladý Čech Standa. Pro jeho přítelkyni Johannu, rakouskou policistku, se jedná o první ostrou akci v uniformě, a tak jsou oba natěšení i nervózní. Johanně se dokonce podaří zadržet známého drogového dealera Siciliána. Během chvilkové nepozornosti jí ale uteče a velitel českých policistů ji za to rozhodně nepochválí. Zdrcená dívka se odběhne vyplakat, a když ji pak Standa začne hledat, najde ji mrtvou.
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na nejlepší snímek letošní přehlídky Be2Can
Téma5. 10. 2022
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na nejlepší snímek letošní přehlídky Be2Can
Pitva prokáže, že ve tmě zakopla a zřítila se do lomu, ale když je poté nalezen mrtvý i Sicilián, Standa začíná tušit, že oba museli vidět něco, co je stálo život. Rozjede pátrání na vlastní pěst a poprosí o pomoc Johanninu kmotru a policistku ve výslužbě Grete. Zatímco jeho kolegyně se snaží držet zjištěných faktů, Standu začínají čím dál víc přemáhat emoce a vystavuje sebe i Grete zbytečnému nebezpečí...
Maria Hofstätter, Leonard Stirský
Zločin na hranicích | Česká televize
Televizní snímekZločin na hranicích je součástí volného cyklu regionálních kriminálek rakouské televize a na výsledku to je bohužel velmi znát. Český štáb poskytl pouze lokace v oblasti Lipna a Českých Budějovic a herce Leonarda Stirského (Standa), Roberta Mikluše (Standův kolega Marek Šťastný) a Martina Pechláta (Standův nadřízený Jaroslav Kratochvíl). Tím to ale končí, vše ostatní bylo v rakouské režii. Zločin na hranicích většinu času nudí. Snímku chybí tempo a napětí. Víc než napínavé kriminálky, které od České televize v poslední době známe, připomíná spíš Otce Brauna nebo kriminální verzi Doktora z hor.
Hlavní hrdinka je nevýrazná. V důchodu se nudí, neví, co s volným časem, a jelikož celý život strávila v práci, nemá ani žádné koníčky. Tvůrci sice měli snahu Grete trošku ozvláštnit a příběh odlehčit humorem, jenže tomu chybí šťáva. Grete je sice vyrovnaná a zkušená, má nadhled a umí být i mírně sarkastická, ale ne v těch správných chvílích. Většinu času jen domlouvá Standovi.
Robert Mikluš, Martin Pechlát
Zločin na hranicích | Česká televize
Bohužel ani zápletka není nijak originální. Schéma je obehrané, objevilo se v řadě dalších kriminálních případů (křiví policisté; jejich rodinné problémy v kombinaci s finančními starostmi; naivní a idealističtí policejní nováčci; opakované procházení spisů, ve kterých jsou tak zjevné chyby, že by je sice viděl i slepý, ale přijde na to až hrdina).
Zločin na hranicíchse zkrátka nepovedl. Nicméně tomu, kdo má rád německou a rakouskou televizní tvorbu, se nejspíše líbit bude.
hodnocení: 35 %

Kinolog: Vrahoun Dahmer na Netflixu je hit. Jak moc se seriál míjí s realitou?

Sérioví vrazi jsou hlavními hvězdami žánru true crime. Nová hraná série na Netflixu ale zachází mnohem dál než všechny ostatní. Nesoustředí se jenom na postavu vraha, dává velký prostor i obětem a jeho rodinám. Ale je to dobře?