Z Česka do celého světa aneb Když se myšlenka zhmotní v obdivovaný chrám

Z Česka do celého světa aneb Když se myšlenka zhmotní v obdivovaný chrám
Top 10 Architecture | Vachler Art Company / KM Plus Media

Top 10 Secrets and Mysteries: Trailer na 2. řadu série

10 největších tajemství a záhad
Dokumentární cykly Top 10 Architecture a Top 10 Secrets and Mysteries vznikají ve společnosti Vachler Art Company a postprodukčním Studiu Pokrok producenta a režiséra Petra Vachlera. Autor například televizního Kinoboxu a zakladatel výročních filmových cen Český lev v současnosti dokončuje svůj druhý celovečerní film Tajemství a smysl života a prací na nových dokumentárních sériích naplno pocítil, kam se média za pouhou dekádu posunula.
Petr Vachler
Tajemství a smysl života | VAC
"Svět se výrazně zmenšil, vzdálenosti přestávají existovat a pokud máte odvahu, chcete riskovat, investovat, pak to může vyjít. Vizualizace, materializace snů mi vždy fungovala, proto jsme se pustili do odvážnějších projektů, nejen pro domácí trh. Je to běh na dlouhou trať a zisk bývá v nedohlednu, ale trpělivost přináší krásně rozkvetlé růže," vysvětluje Vachler, proč se do náročného podniku pustil.
Především sérií Top 10 Secrets and Mysteries, odhalující svět tajemna a záhad napříč časem i kontinenty, návazal na někdejší Detektor, který mu televize během promítání zrušila. A o nový formát je zájem, jak dokládají smlouvy s celosvětovou televizí Netflix, evropskými pobočkami Discovery nebo tuzemskou TV Prima. "Detektor nám zastavila kdysi Česká televize po třinácti dílech, na základě tlaku českých vědců a jejich zábavných tak trochu komediálních spolků - jako je Sysifos. To myslím v dobrém slova smyslu, neboť tak se prezentují u předávání cen. Tenkráte jsme získali zlatý a stříbrný Bludný kámen. Děkujeme. Inspirace pokračovat? Určitě. Dnes vyrábíme druhou sezonu podobného pořadu, který se úspěšně prodává do celého světa," dodává Petr Vachler.

Top 10 Architecture: Ukázka

Co tuzemského producenta láká na tématu architektury, které se v rámci dokumentárního cyklu Top 10 Architecture zaměřuje na skvosty ve všemožných oblastech stavitelství? "Zajímá mě zhmotňování představ. Proto pořady o architektuře. Největším chrámem je samozřejmě příroda sama. Vedle ní se člověk snaží o realizaci vlastních realit. Někdy úspěšně, někdy méně úspěšně."
Jan Stehlík
Scenárista Jan Stehlík
Série Top 10 Secrets and Mysteries a Top 10 Architecture vznikají na základě původních scénářů pod dohledem Jana Stehlíka (autor scénáře k televizní Vzteklině) ve střižnách, kde na finalizaci dohlíží spolurežisér a střihač Vojtěch Filčev. Možnosti podílet se na vzniku pořadů pro Netflix a Discovery pro něho byla zajímavá zkušenost: "Nebyl to úplně tradiční formát, ale na druhou stranu je pro scenáristu zajímavé pokusit se vstoupit do světa nových formátů, které byly až donedávna považovány za výsadu internetu. Pochopil jsem, že dneska je možné všechny tyto světy prolnout. Je jedno, jestli jste ve světě iPhonů nebo internetu nebo klasickém televizním formátu. Záleží na jediném - abyste zaujali. Jak se dnes ukazuje formy i platformy jsou kompatibilní..."
Během realizace sériích se sám dozví mnoho zajímavého a často dle jeho vlastních slov není lehké oprostit se od každodenní práce ve střižně. "Informace a podklady, které musíme pro samotný film studovat, z nás dělají až fanatické nadšence v dané oblasti. Zároveň je obrovská zkušenost potkávat se s profesionály z oboru. Zejména s architekty jsem zažil několik nezapomenutelných setkání."
10 největších tajemství a záhad
TOP 10 Secrets and Mysteries | Vachler Art Company / KM Plus Media
Záhady a mystéria dle Filčeva zase skýtají možnost využít vizuálně pestré materiály, které se zúročí. A v neposlední řadě je obrovská výzva vytvářet pořady pro mezinárodní publikum. Na tom si tvůrci tříbí schopnost mluvit srozumitelně v celosvětovém kontextu. Televize jsou lačné po lákavých a originálních tématech, která zaujmou. Konkurence je obrovská, ale prorazit se dle Filčeva dá i s na první pohled ne zrovna originálním tématem - například cestopisem. "Zdá se, že jsou jich kvanta, ale jen si vemte, že každou vteřinu se na světě něco stane a můžeme o tom vyprávět. A jako filmaři si můžeme vybrat formu tak, aby si to divák užil a něco se dozvěděl."