Co všechno zažil dublér v Nabarveném ptáčeti?

Co všechno zažil dublér v Nabarveném ptáčeti?
Petr Koza během natáčení Nabarveného ptáčete | Jan Dobrovský
Petr Kotlár, Petr Koza
Nabarvené ptáče - Petr Koza a Petr Kotlár během natáčení | archiv Petra Kozy
Jak se člověku stane, že dubluje herce, který ještě není teenagerem?
Byl jsem nadšený, když mi Václav Marhoul jednoho dne zavolal a nabídl tuto možnost. Známe se od natáčení filmu Tajemství Divadla Sklep a věděl tedy, že jsem drobné postavy. Řekli mi, že by se to dost hodilo a mohl bych zaskakovat za dítě v drsnějších scénách. Sice mi vysvětloval, jak to bude náročné a kruté a ať si to po přečtení scénáře ještě rozmyslím a ozvu se, ale já věděl, že do toho půjdu. Kvůli tématu i kvůli Václavovi a věřil jsem, že vznikne kvalitní film. S touto prací mám navíc zkušenosti a to především na zahraničních projektech a občas dostanu i nějakou menší, či epizodní roli, baví mě to – odpočinu si tím vlastně od náročné produkce, která je mojí hlavní pracovní náplní. O herce, ale i dubléry je mimochodem vždy moc příjemně postaráno :)
Natáčení "ptáčete" bylo dlouhé, náročné. Jak s tebou dopředu domlouvali tvé výstupy? A bylo jich hodně?
Jednalo se jen o několik scén – lezení na vysoký strom, házení do vykopané díry na poli, kdy jsem musel být úplně nahý...naštvaní chlápci mě házeli do latríny, musel jsem se topit v řece nebo být dublérem při sexuální scéně s mladou nadrženou holkou.... Jako dubla mě ve filmu nepoznáte, což byl samozřejmě účel...Při nějaké zpomalené projekci bych mohl vysvětlovat, že tamhle jsou moje nahá záda nebo nohy. A nebo, že ty nejlepší záběry se mnou jsou vlastně vystřižené :)) Na mně byly tedy scény, které by nějak mohly morálně či fyzicky ohrozit dětského představitele hlavní role Petra Kotlára. On toho ale hodně zvládal i sám, takže tolikrát jsem na natáčení být nemusel nebo jsem tam byl jen jako záloha, kdyby něco udělat nemohl nebo nechtěl.
Petr Koza
Producent Petr Koza | Jakub Čech
Jak náročné bylo se na roli připravit?
Šlo o to pročíst si hlavně scénář a připravit se spíš psychicky, režisér mi vždy pečlivě vysvětlil nejprve vše telefonicky, poté ještě na natáčení, trávil jsem hodně času přípravou vizáže, abych byl co nejpodobnější roli hlavního hrdiny. Na některé scény jsem se vyloženě těšil (například ta sexuální), na některé skoro vůbec (lezení na strom).
Četls´ vyloženě kvůli roli Nabarvené ptáče? Co sis z knihy sám odnesl?
Četl jsem akorát scénář, poté viděl film a nyní se chystám na knihu.
Má Petr Kotlár, jemuž jsi dělal dubléra, našlápnutou hereckou kariéru? Přeci jenom, byla to jeho první role...
Petr Kotlár je určitě objev, vůbec nevadí, že je neherec, je přirozený, autentický. Našlápnuto má určitě parádně. Záleží na něm, jestli bude chtít pokračovat dál a vyzkušet si i mluvené role, učit se texty.
Skamarádili jste se?
Petr je přátelský a milý a zvídavý kluk, skamarádili jsme se při natáčení v podstatě ihned.
Petr Koza
Petr Koza | Jan Dobrovský
Co bylo pro tebe v rámci natáčení nejtěžší? A co sis osobně z celého monstrprojektu odnesl?
Kupodivu nebylo nejtěžší se svléknout donaha ve velkém větru a zimě na širém poli před štábem, ale vylézt na vysokou borovici i přesto, že jsem byl profesionálně jištěný....To byl hlavní hrdina statečnější, nežli já..... Z vejšek mám mnohem větší hrůzu. A vlastně jako dublér jsem v tu chvíli toužil mít ještě i svého dubléra / kaskadéra. A nejlepší byly pocity, které jsem zažíval, to když jsem vylejzal z latríny, kam mě hodilo několik rozzlobených mužů. Cejtil jsem se pak jako znovuzrozený a chtěl jsem si to dát ještě jednou. Bohužel se musel záběr podařit napoprvé.
Z celého projektu si odnáším zejména další zkušenosti a nezapomenutelné zážitky. Štáb byl milej a profesionální. Jsem šťastnej, že jsem se mohl alespoň části natáčení zúčastnit.
Petr Koza
Petr Koza | Jakub Čech
Nabarvené ptáče