Je mu šestnáct let, koncertuje a skládá hudbu pro seriály do zahraničí

Je mu šestnáct let, koncertuje a skládá hudbu pro seriály do zahraničí
THE-O | THE-O
Ve dvanácti letech se zúčastnil i natáčení filmu Tajemství a smysl života, což je zatím jeho jediná filmová zkušenost. Jaké to je pronikat tak mlád nejen do světa hudby, na to se ptáme začínajícího umělce, jehož skutečné jméno je Theodor Vachler. Byl v čele hitparády Rádia Spin se svou poslední skladbou Lunapark, Střepy, či Jednou. Jedenáct písní na albu "Obři a Víly" obsahuje celou řadou novinek.
je-mu-sestnact-let-konzertuje-a-sklada-hudbu-pro-zahranicni-serialy
The-O
Nejdříve k filmovým věcem. Hraješ ve filmu Tajemství a smysl života. Považuješ se i za herce?
Za herce se nepovažuju. I když mi herectví příjde jako super cesta. Když jsem hrál ve filmu, ani jsem pořádně nevěděl, co dělam. Na začátku jsem tam vlastně ani hrát nechtěl, což mi hned potom došlo že je blbost, protože mě to ve výsledku mega bavilo.
Jaké to bylo stát před kamerou po boku Jana Budaře a Báry Seidlové?
V tom věku jsem to vůbec nevnímal, jako něco, co bych měl vnímat, nebo něco nad čím bych měl nějak zvlášť přemýšlet. Prostě jsem si to tam užíval.
Film režíroval tvůj otec, viděl jsi ho spíše jako režiséra, nebo člena rodiny?
Bylo to něco mezi tím.
Theodor Vachler
The-O
Už skládáš hudbu k dokumentárním seriálům, které se vysílají nejen na Netflixu, jaký je to pocit?
Doteď nechápu jak je to možný. Ale je to super pocit, protože sám koukam na Netflix, a i když ne uplně na takovýhle dokumenty, tak je to pro mě obrovská zkušenost a zábava skládat hudbu do seriálu a zrovna na Netflix. Bylo to uplně cooooooo?!
Kolik motivů jsi musel složit pro zmíněný seriál? Kolik času Ti to sebralo?
Trvalo mi to asi tak 4 měsíce. Musel jsem složit přes 100 motivů nebo atmosfér. Vždycky po škole jsem prostě místo svojí hudby skládal pro seriál. Bylo to náročný, ale bavilo mě to.
Ještě k filmům, které tě baví?
Z dětství určitě Looney Tunes: Back in action. Je to legendární film, a já ho zbožňuju. Popravdě ani nevím proč, ale prostě je to mega vtipný.
A dnes?
Baví mě seriály. Třeba The OA, Game of Thrones. Dost mě baví i filmy od Miyazakiho. Asi nejvíc mě dostal Zámek v oblacích. Zbožňuju tu animaci a jak to člověka dokáže fakt odnést mezi ty postavy. Proto mám vlastně filmy tak rád. Je super se aspoň na chvíly dostat do uplně jinýho světa, jakoby utíct z tohodle.
Theodor Vachler
Ve světě hudby vystupuješ jako The-O. Co to vlastně znamená?
Jsem to já a lidi okolo mě, jsme to my všichni. To ,,óčko'' pro mě může znamenat něco ve smyslu nuly, smrti a života jako takovýho. Kruh. Taky to může prostě být chápaný jako součást mého jména Theo, skrývá se v tom mnoho věcí. Je to na lidech, co pod tím chtějí vidět.
Jsi hlavně muzikant, skladatel. Jak vznikají tvoje písničky?
Úplně random, občas hned vím, co chci říct, občas u toho můžu sedět celý den a nevznikne nic, je to pokaždý jiný. Jiank mám štěstí, že okolo sebe mám lidi, který mi s tim můžou pomoct a poradit, jako třeba moje ségra Vali.
Píseň Lunapark se stala už malým hitem, vyhrávala v rádiu hitparády, lidé zpívají na koncertech tvoje texty.
Je to šílený, začalo to na dvou posledních koncertech. Možná by to fungovalo i dřív, ale popravdě jsem si to do tý doby moc neuvědomoval, že to vlastně získalo super big odezvu.
Na Youtube má zatím tvůj nejúspěšnější klip kolem 70 tisíc shlédnutí. Jak prolomit bariéru?
Je to pro mě obrovský číslo. Nevím jestli má smysl dávat si za úkol za každou cenu prolamovat nějakou bariéru. Beru to jako radost z tý věci. Pořád chtít víc nemá smysl stejně jako o tom přemýšlet jako hnací motor. Je lepší se soustředit na přítomnost.
Který klip máš nejraději? Jsi i jejich režisérem?
Vzhledem k tomu, že jsem režisérem všech mých klipů, tak je to jako se songama. Je to těžký určit, ale asi to bude Lunapark. Musím ale říct, mám to štěstí, že okolo sebe mám ty lidi co mám, za což jim neskutečně děkuju, protože bez nich by nic nebylo. Sbírám zkušenosti.
Jaké máš vzdělání, co děláš proto, abys byl dobrý muzikant?
Skládám pokaždý, když přijdu ze školy domu, texty píšu skoro pořád, chodím na zpěv k Hance Peckové, na kytaru mě učí Leon Skucius, na klavír to byl můj děda. Skládám v programu logic, ve kterém se nějak snažim zdokonalit na v kurzech Musartedu. Ale vlastně jsem začínal jako bubeník.
Theodor Vachler
Proč hip hop?
Protože se v tom žánru cítím svobodně. Mam možnost se v něm vyjádřit jak opravdu cejtim. Je mi nejblíž ze všech žánrů, hip hop je prostě dope! Líbí se i mýmu manažerovi Sambovi Samourovi, díky kterýmu jsem dostal možnost zúčastnit se koncertů Underrated. Díky němu fungujeme. Shoutout to my real fam. Samba.
To ti bylo čtrnáct let a bylo to v pražském klubu Chapeau Rouge? Netřásla se ti kolena?
Bylo to šílený, byl jsem extremně rozklepanej a ještě víc extrémně vynervovanej. Ale to k tomu asi patří.....snad
Co svou hudbou chceš říci?
Chci lidem ukázat jiný pohled na svět, jiný priority, který nejsou součástí stereotypu světa hip hopu i světa jako takového.
Proč zpíváš i anglicky?
Protože to, co lidem chci předat, chci předat všem a angličtinou pak nebudu omezenej, jako je tomu v češtině. Co se dosahu týče. (Píseň: Jesus Sandals, nebo videoklip Rodeo)
Theodor Vachler
The-O (Thedor Vachler) jako Ježíš a obrázek k písni Jesus Sandals | THE-O
Jaký byl zatím tvůj nejlepší koncert?
Nedávno v klubu FAMU. Díky lidem co dorazili, protože jsem měl najednou možnost jim předvést opravdovou show a společně si to s nima užít, feedback od nich uplně šílenej.
Theodor Vachler
A co tvé první album "Obři a Víly"?
Je to o tom, že každý si děláme svůj svět radosti a štěstí (titulní píseň Obři a Víly).
je-mu-sestnact-let-koncertuje-a-sklada-hudbu-pro-serialy-do-zahranici
Obal alba "Obři a Víly".
Kde proběhl křest alba?
Kelvyn Colt (berlínský raper) měl koncert 11.6. v Praze v Cargo Galleryna pražské náplavce. Byla to velká letní akce na lodi a já zpíval před ním, křtil album.