Alena Mihulová: Matky a dcery by měly na Chvilky jít do kina spolu

Alena Mihulová: Matky a dcery by měly na Chvilky jít do kina spolu
Chvilky | Česká televize
Představte ve stručnosti svou postavu Matky.
Hraju maminku Jenovéfy Bokové, se kterou si v normálním životě skvěle rozumíme. Kontrastně hrajeme matku s dcerou, které si k sobě nemohou najít cestu. Obě se mají navzájem rády, ale vládne mezi nimi neustále naprosté nepochopení.
Co Vás zaujalo na scénáři, že jste na svou roli kývla?
V příběhu se mi líbily i ostatní chvilky, nejen ta naše s Jenůvkou. Jde o jednotlivé momenty ze života v dysfunkční rodině a jeho dopadu na život mladé dívky. Líbilo se mi, že navzdory všemu za sebe dokáže zabojovat, můžu jí pak jako divák fandit.
alena-mihulova-chvilky-1
Chvilky | Česká televize
Vaše role je ve Vaší filmografii atypická (např. oproti Domácí péči), byla jste za ní ráda?
Je atypická spíš pro mě jako pro matku než jako pro herečku. Je pro mě atypická tím, že já bych takhle se svým dítětem rozhodně nejednala.
Přesto, nedostala jste i do této postavy něco autobiografického, něco z vlastní výchovy dětí?
Přestože jsem měla s maminkou dobrý vztah, taky jsme si občas nerozuměly a někdy naše dialogy mohly vypadat podobně. Stejně tak asi nemůžu zaručit, že jsem takhle nepůsobila i na svoji dceru. Myslím si, že se v tom většina dcer (možná i matek) najde.
Film zachycuje současná témata: dysfunkční rodina, rozpad mezilidských a partnerských vztahů, jak tyto otázky vnímáte Vy osobně?
Naštěstí mě toto téma v reálném životě osobně nezasáhlo. Přestože jsem z rozvedené rodiny, moje maminka si naštěstí vzala tak skvělého chlapa, který mě miloval jako vlastní, že jsem jako malá ani neměla pocit, že bychom mezi dysfunkční rodiny patřili.
Vaši filmovou dceru ztvárnila Jenovéfa Boková, jak se vám spolupracovalo na natáčení?
Skvěle. Jenůvka je strašně fajn holka a bylo moc příjemné s ní pracovat. Líbí se mi, jak tu postavu hraje i ona osobně. Její obsazení byl od režisérky Beaty Parkanové výborný tah. Jenůvka působí křehce a zároveň silně a současně dětsky, což je skvělý „typ“.
alena-mihulova-chvilky
Chvilky | Česká televize
Co bylo na natáčení nejmilejší?
Nejmilejší byla pro mě jednoznačně Jenůvka. Je to moc příjemná holka a zároveň skvělá herečka. Co víc si přát?
Pokud byste měla pozvat diváky na Chvilky do kina, co byste jim vzkázala?
Pozvala bych hlavně všechny matky a dcery. Nejlépe, ať přijdou spolu. Buď se v příběhu samy najdou anebo ještě lépe, jen poznají, jakou mají ve srovnání s filmovou hrdinkou doma idylku.