Znepokojivost má tvář. Bill Skarsgård traumatizoval dětské herce a může se vyrovnat legendárnímu otci

Znepokojivost má tvář. Bill Skarsgård traumatizoval dětské herce a může se vyrovnat legendárnímu otci
Bill Skarsgård – John Wick: Kapitola 4 | Lionsgate
Představte si Steva Buscemiho s uhlazenými vlasy, 192 centimetry a modrýma očima, a dostanete Billa Skarsgårda. Oba herci mají zálibu v nejednoznačných a pokřivených charakterech, umí hrát očima a mluví za ně ostře řezané rysy. Skarsgård má znepokojivý, děsivý pohled, který v soukromí kontrastuje s jeho stoickým vyjadřováním a elegancí. „Moje osobní energie není tak zastrašující,“ hájil se roku 2018 v rozhovoru pro GQ. Dosavadní herecký rejstřík však tvrdí opak.

Po vlastních stopách

Jeho otcem je slavný Stellan Skarsgård, jehož známe ze seriálů Andor a Černobyl, z filmů Avengers, Goyových přízraků či z několika snímků Larse von Triera. Syna prý k herectví nikdy netlačil. Před kamery se poprvé postavil v deseti letech, roku 2000 si společně s bratrem Alexanderem zahrál ve švédské krimi Ztraceni beze stopy. Po boku otce stanul roku 2008 v historickém dramatu Arn – Templářský rytíř. Roku 2012 získal roli v adaptaci Anny Kareniny od Joea Wrighta a od té doby mu hollywoodští producenti i díky skvělé angličtině zobou z ruky.
Bill Skarsgård
Bill Skarsgård v seriálu Castle Rock | Hulu
V seriálu Hemlock Grove hrál labilního dědice tajemného panství, na němž došlo k sérii vražd. Ukázal značný herecký rozsah, který poté uplatnil i v seriálu Castle Rock podle Stephena Kinga. V první sérii si připsal klíčovou roli bezejmenného muže známého jako The Kid, jenž strávil několik dekád v temné kobce ve věznici Shawshank. V rámci příprav herec podnikl výzkum dopadů na jedince, kteří strávili delší dobu v izolaci. Jak psychických, tak fyzických. Před natáčením tedy držel hladovku, což mu pomohlo navodit kýžené mentální rozpoložení.

Nejděsivější monstrum Stephena Kinga

Dosud největší uznání ovšem sklidil za jinou Kingovu adaptaci, jíž byla dvoudílná filmová verze románu To z let 2017 a 2019. Skarsgård ztvárnil nadpřirozenou vraždící entitu, která se nejraději transformuje do podoby klauna Pennywise a terorizuje děti z městečka Derry. Pro tuto roli vyvinul nesmírné úsilí a podnikal metodické i badatelské přípravy. Pozorně například sledoval původní televizní zpracování, aby se odlišil od výkonu svého předchůdce Tima Curryho. Inspiroval jej rovněž Heath Ledger v Temném rytíři, jehož projev však přece jen považoval za příliš lidský. Pennywise hodlal po pečlivém prostudování knihy zhmotnit jako dětinsky vystupujícího klauna, v jehož vystupování neustále probleskuje stín ďábelsky lstivé bytosti.
To
Bill Skarsgård | Warner Bros.
Až do poslední chvíle nevěděl, jak bude vypadat v masce, tudíž se věnoval klaunovu zneklidňujícímu hlasu. Děsivou vizáž mu pomáhaly obstarat masky, kostýmy i vizuální efekty, ale režisér Andy Muschiettise chtěl spolehnout zejména na hercovu vynalézavost a schopnosti. Skarsgård například umí abnormálně tvarovat dolní ret a klaunův specifický hrůzný úsměv vznikl bez zásahu maskérů či trikařů. Dokáže rovněž znepokojivě šilhat, což Muschiettiho příjemně zaskočilo.
Studoval rovněž lovecké zvyky zvířat, aby si osvojil predátorský instinkt. Pennywiseovy zvláštní pohyby zase odvodil od mladšího bratra Ossiana, jenž v mládí při běhu pohyboval neúměrně rychle rukama. Účinek na přítomné dětské herce znásobil tím, že se před nimi až do první společné scény skrýval. A když se před nimi zjevil přímo v akci, mumlající švédská slova, slintající a šilhající, do té doby nebojácným dětem zamrzl úsměv na tváři. Zato producenti zářili štěstím, neboť první To v kinech vydělalo 701 milion dolarů. Druhá část dopadla hůř, ale Skarsgårdův výkon byl neméně působivý.

Aura tajuplnosti jej předchází

Roku 2018 publiku představil svou komičtější stránku ve dvojce Deadpoola jakožto člen amatérské zásahové jednotky X-Force, jehož schopnost spočívá v plivání zvratků s kyselinou. Větší zálibu však dál choval k zápornějším či vyšinutějším postavám. V komiksových Eternals zaujal jako antagonista Kro, v psychologickém Ďáblovi od Netflixu hrál pobožného otce a farmáře, jenž zažil válečná zvěrstva a okolní lidské skutky na něj měly devastující dopad. 
Bill Skarsgård
Barbar | 20th Century Studios
Původně jsme jej měli vidět v Seveřanovi, ale vinou pandemie se natáčení opozdilo a Billa musel nahradit bratr Alexander. Místo toho se loni objevil v nezávislém hororu Barbar, kde zužitkoval svou pověst představitele znepokojivých rolí. Trailery i první část filmu na to spoléhaly, ale příběh se posléze odvíjel překvapivě. Skarsgård už ve dvaatřiceti letech platí za umělce, jenž si může hrát s diváckými očekáváními, která vybudoval sérií pamětihodných záporných rolí. 
Prozatímní korunu jim nasadil v aktuální čtvrté kapitole Johna Wicka, kde hraje slizkého a arogantního člena rady, jenž hodlá Wicka zlikvidovat. Jeho vznešená buržoazní postava s francouzským přízvukem je v jádru zbabělá, což kompenzuje pobytem v honosných sídlech a také proléváním krve nepřipravených či znevýhodněných lidí. V hercově přesném podání bychom jí nejraději vrazili pár facek.
Bill Skarsgård má před sebou dva očekávané remaky, které se natáčí v Praze. Prvním je komiksová Vrána od Ruperta Sanderse. Navazuje na kultovní film z roku 1994, při jehož výrobě přišel o život herec Brandon Lee. Ve druhém případě jde o novou verzi Upíra Nosferatu od režiséra Seveřana a Čarodějnice Roberta Eggerse, který se právě teď natáčí v pražské Invalidovně. Opět se jedná o hororově laděné tituly, v nichž bude nadaný herec především znervózňovat. 

Kinolog: Covid byl srandokalypsa, říká film Velké nic, který vás naštve, jak už to Klusák umí

Pandemie covidu trvala s přestávkami dva roky. S malým odstupem přichází dokument Mariky Pecháčkové a Víta Klusáka o tom, jak absurdní divadlo jsme v Česku zažívali. Bohužel nešlo jen o mediální show, ale i tragédii s desítkami tisíc mrtvých.