Z Oscarů do vazby. Vycházející megastar Marvelu Jonathan Majors má velký problém

Z Oscarů do vazby. Vycházející megastar Marvelu Jonathan Majors má velký problém
Jonathan Majors | United Artists Releasing
Třetí díl Ant-Mana s podtitulem Quantumania minulý měsíc zahájil pátou fázi Marvel Cinematic Universe s rozporuplnými ohlasy. Finančně se mu nedařilo dle očekávání a recenze byly průměrné. Chválu však sklidil Jonathan Majors, jenž se poprvé představil jako Kang Dobyvatel v celovečerním projektu. Nástupce zloducha Thanose bude hlavním záporákem této fáze a kladným hrdinům a hrdinkám dá zabrat v chystaných filmech Avengers: The Kang Dynasty a Avengers: Secret Wars.
Majors se rovněž druhého března v ringu postavil Michaelu B. Jordanovi ve třetím dílu boxerské série Creed, který si naopak vede nad očekávání dobře. Nejenže film vydělá (při rozpočtu 75 milionů dolarů už z kin vydoloval trojnásobek), ale vysloužil si i skvělé recenze. Ty chválí jednak Jordana, jenž se vedle hlavní role ujal i režie, a také jeho protivníka Majorse. Herec se špičkovou fyzičkou předvedl v akčních a emočně vypjatých scénách intenzivní výkon, jímž příběh pozvedl a zalepil díru po nepřítomném Sylvesteru Stallonovi.
Jonathan Majors
Ant-Man a Wasp: Quantumania | Marvel Studios

Záporákem i na veřejnosti

Ještě před dvěma týdny mu tleskal celý Hollywood, když na Oscarech předával společně s Jordanem jednu ze zlatých sošek. Minulou sobotu však ukázal svou odvrácenou tvář, když ve večerních hodinách v taxíku vztáhl ruku na ženu, jež následně kontaktovala policii. Zřejmě šlo o hercovu přítelkyni, které se nelíbilo, že si před ní Majors dopisuje s jinou ženou. Pokusila se mu nahlédnout do mobilu a oplátkou schytala facku. Herec jí měl rovněž stisknout ruce kolem krku a nakonec nechal ženu vysadit na ulici. 
Oběť skončila s menšími zraněními v nemocnici a Majorse ještě týž večer zatkli. Zakrátko jej ale propustili a hercovi právní zástupci sbírají důkazy o jeho nevině. „Neudělal nic špatného. Budeme usilovat o očištění jeho jména a urovnání této situace,“ stálo v prohlášení sdíleném stanicí BBC. Všechny dostupné důkazy mají jednohlasně přispět k hercovu očištění. Podle BBC zahrnují video z daného incidentu, výpověď řidiče a dalších svědků i psané prohlášení oběti, která prý obvinění odvolala.
11.jpg
Magazine Dreams | Searchlight Pictures
Policie přitom zadržela Majorse na základě několika obvinění včetně škrcení, napadení a obtěžování. Právníci sice prohlašují, že jejich klient nic neudělal, ale první dopad už herec přesto pocítil. Armáda USA stáhla reklamní náborovou kampaň, v níž Majors nedávno účinkoval. A to nejméně do doby, než se jeho nevina prokáže u soudu. Tam se herec poprvé dostaví 8. května. 

Zřejmě nešlo o první případ

Ať už bude verdikt jakýkoli, kariéra a renomé dosud oceňovaného Majorse jsou v ohrožení. Své soukromí si sice vždy střežil, ale zřejmě nejde o první případ, kdy se dopustil mravních či násilných přečinů. Na svém Twitteru to alespoň naznačil režisér A. B. Allen, jenž nicméně odmítl šířit víc informací v zájmu obětí a jejich přání setrvat v anonymitě. Servítky si proti tomu nebral uživatel Tim Nicolai, podle něhož je Majorsovo toxické chování dobře známé. „Je to sociopat, co zneužívá lidi. Tak o něm mluví úplně každý. Je ostuda, že ho nahlásili až po takové době,“ stojí v Nicolaiově tweetu. „Je hrozné, že se toho pořád dopouští, ale současně budí úlevu, že to už možná nikdy nezopakuje,“ dodal.
Majorsův případ evokuje násilné výlevy Ezry Millera, jenž se v červnu představí v očekávané DC komiksovce The Flash. Ta se dotočila ještě před hercovým zatčením, a přesto se nějaký čas mluvilo o možném přeobsazení nebo zrušení projektu. Majors, jenž se proslavil ve filmech The Last Black Man in San Francisco, Gully nebo Bratrstvo pěti, letos na festivalu Sundance uvedl drama Magazine Dreams o muži odevzdaném svému snu stát se profesionálním kulturistou. Sílu si ale na veřejnosti poměřoval nepřípustně a jeho budoucnost nejen u Marvelu je v ohrožení. A to i přesto, že na definitivní verdikty je stále brzy.

Kinolog: Rocky bez Stalloneho není, co býval. Jaké jsou typické chyby boxerských filmů

Třetí díl série Creed, která navazuje na šestidílnou ságu Rocky, se už musí obejít bez Sylvestera Stalloneho. Důvodem ale není hercův věk. Třetí díl Creeda nicméně odkazuje silně k Rockymu III.