Spratek Dudley z Harryho Pottera dospěl v úžasného herce. Je k nepoznání a zastiňuje i slavnější kolegy

Spratek Dudley z Harryho Pottera dospěl v úžasného herce. Je k nepoznání a zastiňuje i slavnější kolegy
Harry Melling jako Dudley Dursley | Warner Bros.
Přestože do Bradavic jsme se v sérii Harry Potter podívali celkem osmkrát, postava Dudleyho v podání Harryho Mellinga se před kamerami příliš neohřála. Synáček Vernona a Petunie Dursleyových, u nichž Harry po smrti svých rodičů vyrůstal, ve filmech nikdy neopustil škatulku přihlouplého a nenáviděného charakteru. Záblesk kajícnosti a vděčnosti směrem k bratranci, který projevil v sedmé knize, se vměstnal pouze do prodlouženého sestřihu filmové adaptace.
Melling spíš zapadl do skvělého obsazení, které vedle nováčků jako Daniel Radcliffe, Emma Watson či Rupert Grint tvořily věhlasné osobnosti Alan Rickman, Maggie Smith nebo Michael Gambon. Zraky obecenstva se ve filmech upíraly na jiné a komplexněji definované postavy. A když se série uzavřela, Melling měl oproti protežovanějším kolegům velkou výhodu. Jako charakterní herec mohl snáz uniknout stínu své průlomové role, což se mu v jeho dosavadním experimentování vyplácí.
spratek-dudley-z-harryho-pottera-dospel-v-uzasneho-herce-je-k-nepoznani-a-zastinuje-i-slavnejsi-kolegy
Harry Potter a Fénixův řád | Warner Bros.
Pochází z hereckého klanu a jeho dědeček Patrick Troughton ztvárnil druhou inkarnaci Doktora v legendárním seriálu Pán času (Doctor Who). Patrick měl už před obsazením v Kameni mudrců zkušenosti z divadelních prken a roku 2009 stanul před publikem Národního divadla v Londýně, konkrétně ve hře Matka Kuráž a její děti. Tentýž rok zhubnul téměř třicet kilogramů a v první části Relikvie smrti se s rolí Dudleyho rozloučil pomocí speciálního obleku, který simuloval tloušťku.
Změna vizáže Mellingovi rovněž pomohla, neboť lidé jej rázem nepoznávali a nemohli si jej s Dudleym spojovat tak, jak to dodnes činí v případě Radcliffa a Harryho nebo Emmy Watson a Hermiony. Roku 2010 hrál v seriálech Já, William a Merlin a ukázal, že tvůrčí týmy jej mohou využívat v široké škále dobových dramat. To opakovaně dokládal od roku 2016, kdy piloval archaické dialekty a expresivitu v historických filmech jako Ztracené město Z, The Current War a Brankář.
V povídkovém filmu bratří Coenů Balada o Busteru Scruggsovi na malém prostoru vybalancoval současně tragickou i absurdní postavu muže bez končetin, jenž recituje na divadelním pódiu. V podobně krátkých a důsledných výkonech pokračoval i v Čekání na barbary, kde se nenechal zahanbit Markem Rylancem a Johnnym Deppem, a především v Ďáblovi. Retro thriller od Netflixu se ponořil do duševní špíny jižanské Ameriky a Melling v něm zaujal v roli fanatického kazatele, jenž na sebe během mše ze sklenice vysype desítky křižáků. Herec se úlohy zhostil metodicky a neváhal se pokrýt skutečnými pavouky.
Ďábel
V komiksovém akčňáku Old Guard: Nesmrtelní rozpoznal příležitost k přehrávání a jeho podání korporátního padoucha Stevena Merricka rozjasňuje jinak vážný film. Kromě toho ale nevystupoval z dobových a kostýmních produkcí. V úspěšném seriálu Dámský gambit skvěle ztvárnil šachistu Harryho Beltika, jenž konkurentku Beth (Anya Taylor-Joy) nejprve podcení, načež s ní naváže silný kolegiální i milostný vztah. Mnohé internetové memy pak poukazovaly na to, že jde o pár s největším rozdílem vzdálenosti očí od sebe. Menší roli dědice trůnu absolvoval ještě v oceňované shakespearovské adaptaci The Tragedy of Macbeth, kde znovu pracoval s Joelem Coenem.
Dosavadní vzestup završil letos v lednu, kdy měla na Netflixu premiéru historická detektivka Bledé modré oko. Šlo o třetí spolupráci mezi režisérem Scottem Cooperem a hercem Christianem Balem (Nepřátelé), ovšem nejvíc pozornosti si uzmul právě Melling v úloze mladého Edgara Allana Poea. Herec zúročil dosavadní zkušenosti s filmy, které dekonstruují žánrové tradice i samotnou historii, a legendárního spisovatele ztvárnil na pomezí působivé karikatury a naprosté přirozenosti. Každou pronesenou repliku jako by pečlivě vychutnával způsobem, že i jindy dominantní Bale jen užasle přihlížel.
Harry Melling
Bledé modré oko | Netflix
Scott Cooper pro Collider přiznal, že Mellinga před obsazením viděl pouze v Busteru Scruggsovi. Jedním dechem ovšem na adresu mladého herce vychrlil všemožné superlativy. Vyzdvihnul jeho rozsah i vlídnou osobnost a přiznal, že se okamžitě stal jeho obdivovatelem. Nepochybuje o tom, že podobný přístup zaujmou i ostatní tvůrci a že o Harrym Mellingovi ještě hodně uslyšíme.

Kinolog: Houboví lidé chtějí sežrat naše mozky. V The Last of Us nás zachrání Pedro Pavel

Devítidílný seriál The Last of Us, jenž je dostupný na HBO Max, vychází ze slavné stejnojmenné videohry. Povyšuje žánr postapokalyptického zombie hororu z pouhé akční vyvražďovačky na psychologické drama. Obsazení ani celkové provedení nemohlo být lepší.