Nejlepší snímek všech dob? Quentin Tarantino, který jich viděl více než my všichni, má jasno

Nejlepší snímek všech dob? Quentin Tarantino, který jich viděl více než my všichni, má jasno
Quentin Tarantino – Pulp Fiction | Miramax
Devětapadesátiletý Quentin Tarantino je jedním z nejslavnějších tvůrců svého oboru. Jeho nekompromisně vyprávěné filmy plné ostrého humoru a ještě ostřejšího násilí jsou bez výjimky kultovní, ale nachází rovněž kritická uznání a vyhrávají ta nejprestižnější ocenění. Od Gaunerů přes Pulp Fiction až po Tenkrát v Hollywoodu – Tarantino už mnohokrát dokázal, že svému médiu rozumí jako málokdo a že umí bezvadně zohledňovat a využívat historický vývoj kinematografie.
Nestudoval ostatně filmovou školu, nýbrž pracoval ve videopůjčovně, kde sledoval jeden snímek za druhým. A viděl jich tolik, od těch pokleslých exploatačních béček až po vrcholné kinematografické milníky, že by mohl sepisovat učebnice. Je známo, že v úctě chová dílo Sergia Leoneho (Tenkrát na západě), žánrově nepoddajné japonské snímky jako Konkurs a Battle Royale nebo Social Network Davida Finchera, které vybral jako nejlepší film uplynulé dekády.
Tarantino ví, že sledovat cizí výtvory a nacházet inspiraci je pro něj jakožto pro režiséra nezbytné, ovšem současně se netají tím, že je zkrátka obrovský fanoušek. Právě tuto druhou stránku své kinematografické vášně vyjevil v podcastu ReelBlend, kde společně s Rogerem Avarym, spoluscenáristou Pulp Fiction, probral několik filmových témat. A mimo jiné zmínil, jaký snímek považuje za ten nejlepší – konkrétně užil termín „movie“, který odkazuje spíše k zábavním a konzumním titulům, jež nemusí mít až takové umělecké ambice jako „film“.
Čelisti
Čelisti | Universal Pictures
Za premianta v této oblasti považuje Tarantino legendární Čelisti Stevena Spielberga. „Co se týče zábavních snímků (movie), nelze ho natočit lépe než v případě Čelistí,“ vysvětlil kultovní režisér, podle něhož možná Čelisti nejsou mistrovským filmem, ale jsou skvěle zrežírované a přinesly revoluci v tom, jak publikum i celý průmysl nahlíží na dobrodružné blockbustery.
V tomto postoji rozhodně nezůstává osamocen a spousta známých režisérů už v minulosti svou náklonnost ke žraločímu trháku z roku 1975 vyjádřila – mimo jiných třeba David Fincher, Bryan Singer nebo Christopher Nolan. Čelistí si nesmírně váží i sám Steven Spielberg, jenž si komplikovanou produkci protrpěl a smiřoval se s fiaskem, ale nakonec stvořil nejvlivnější blockbuster všech dob, jehož marketingový proces následovaly Star Wars, E.T. Mimozemšťan a nakonec i Marvel.
Steven Spielberg
ze zákulisí Čelistí
„Čelisti mi dali svobodu, jakou jsem nikdy neztratil,“ potvrdil Spielberg v rozhovoru pro Directors Guild of America roku 2006. A byť samotné natáčení považuje za otřesné, výsledný produkt obstál požadavkům doby i jako nestárnoucí inspirativní dílo. A Tarantino ve svém výběru určitě nesáhl vedle.