Asijští padouši, na něž si pamatujete z dětství. Kde teď jsou?

Asijští padouši, na něž si pamatujete z dětství. Kde teď jsou?
Mortal Kombat (1995) | New Line Cinema
Skutečně výraznými tvářemi je jenom pár z nich. Většina nám může splývat do zaměnitelné masy figur, jimž se v žánrové hantýrce říká buď „minion“, „henchman“ nebo „chopsocky“ (bližší info v této padouchopedii). Pozvednout se výše většině z nich umožní jenom jeden nebo dva filmy, ale jejich samostatné filmografie čítají desítky titulů a občas atakují třeba stovku nebo dvě.

Když Asiaty hráli běloši

Doba, kdy bylo standardní, aby padouši v amerických filmech byli Asiaté, pomalu skončila. Příznačné bylo, že je nehráli přímo lidé asijského původu, ale herci všemožného jiného původu. Ďábelského doktora Fu Manchu tak v průběhu let ztvárnili například Boris Karloff (známý spíš jako Frankensteinovo monstrum) a Christopher Lee (známý hlavně jako Dracula a Saruman). Vesmírného imperátora Minga ve Flashi Gordonovi hrál švédský bard Max Von Sydow. A nelítostného a zákeřného bojovníka Tong Poa z Kickboxera s Jeanem-Claudem Van Dammem zosobnil Maročan Michel Qissi. Jeho bratr Abdel Qissi pak hrál mongolského bojovníka v jiné vandammovské arénovce The Quest: Souboj cti. Jedním z posledních záchvěvů tohoto trendu byl Brit keňsko-indického původu Ben Kingsley coby padouch Mandarin ve třetím díle Iron Mana a tam už se zdálo, že podobná „kulturní apropriace“ je úplně na hraně přijatelnosti. A to raději ani moc nemluvme o kladných rolích, kde thajského/siamského krále hrál Yul Brynner a Činghichána John Wayne.

Co se nyní mění a co ne

Vyloženě obsazování Asiatů do rolí hlavních padouchů je také na ústupu. Byl tu třeba Rick Yune coby severokorejský důstojník v bondovce Dnes neumírej (2002) s Piercem Brosnanem a japonský herec Ken Watanabe coby Ra´s al Ghul v Batman začíná (2005). (Tato postava má, mimochodem, komplikovaný čínsko-arabský původ.) Můžeme se dohadovat, zda za ztenčováním výskytu asijských padouchů může to, že Hollywood chce mít odbytiště v Číně a jedno studio vlastní japonská firma Sony. Možná jde i o samotné Asiaty v USA, kteří se postupně bouří proti stereotypům, viz třeba slavný blog Angry Asian Man. Je jisté, že dnes už by neprošly poněkud rasisticky vyznívající osmdesátkové krimi Černý déšť s Michaelem Douglasem, ani Rok draka s Mickey Rourkem. Mnohem více v kurzu je produkování komedií jako Šíleně bohatí Asiati, marvelovka Shang-Chi nebo animáků Raya a drak či Proměna (2022).
Šíleně bohatí Asiati
Šíleně bohatí Asiati | Warner Bros.
Problematičnost zobrazování Asiatů v amerických filmech má trojí kořen. Zaprvé, Asiatů je v amerických filmech velmi málo oproti tomu, kolik jich je skutečně v populaci – 5,7 %, čili při dokonalé reprezentaci by to měla být každá dvacátá postava ve filmech. Jak praví nedávná studie, ve skutečnosti z 1300 nejúspěšnějšíchfilmů mezi roky 2007 a 2019 má pouze 44 z nich za hlavní postavu Asiata, a to počítáme 14 rolí Dwaynea "The Rocka" Johnsona, který má samojské kořeny.

Zadruhé, velkou část postav, jež mají mít zjevně asijský původ, si pro větší role zabrali neasiaté. A zatřetí, asijské postavy v amerických filmech podléhají řadě stereotypů. Mužské postavy jsounejčastěji spojené se zločinem, bývají nemluvné, tajemné, zjeví se zničehonic, bez minulosti a charakterizování. Oproti černošským postavám ale nebývají tak často spojováni se sexuálním ohrožením. Naproti tomu většina ženských postav asijského původu v amerických filmech je zobrazována primárně jako svůdnice, prostitutky a narkomanky. Zvláštním způsobem se to liší od sociální reality, kdy Asiaté jsou nejen nejvíce bezúhonnou etnickou skupinou, ale zároveň i tou nejvzdělanější a průměrně nejbohatší.

Následující přehled ukazuje, jak jsme mohli vídat různé zabijáky v méně komplikovaných časech. Těžko říct, zda smutnit, že už se nevrátí, ale pro střední a starší generaci (převážně mužského) publika jde o nostalgickou éru.
Harold Sakata
Harold Sakata | United Artists

Harold Sakata (1920-1982, 18 filmových a televizních titulů)

Narozen na Havaji, olympijský zápasník (získal dokonce stříbrnou medaili), později profesionální americký wrestler. Proslavila ho jeho hned první role – Oddjob v bondovském Goldfingerovi, kde házel smrtící buřinkou s naostřenou hranou. Oddjob je tak populární, že se stal postavou i vanimovaném seriálu a videohře, a sám Sakata hrál tuto postavu ještě jednou. Stal se jakousi ikonou všech podobných zabijáků. Postava tohoto jména anebo vzezření se objevuje v hongkongském akčním filmu Aces go Places 3 u nás známém jako Bláznivá mise, v Austinu Powersovi, v Kentucky Fried Movie, Toy Story 2 a dalších parodiích. V bondovce pak Oddjoba po dlouhé době hrál jiný bývalý wrestler Dave Bautista. Typické pro tuto masivní figuru je, že neumí srozumitelně mluvit a jeho citoslovcím rozumí pouze hlavní padouch. Podřízenost a tajemná nepochopitelnost patří k jeho základní auře.

Professor Toru Tanaka
Professor Toru Tanaka | Universal Pictures International

Professor Toru Tanaka (1930-2000, 33 titulů)

Vlastním jménem Charles Kalani, čínsko-havajský původ. Profesionální wrestler, ovládal i box a jiu jitsu. Mnozí si ho pletou právě se Sakatou, ale byl výrazně větší. Měřil zhruba 180 cm a vážil kolem 130 kil, zatímco o pár centimetrů nižší Sakata vážil asi o 30 kilo méně. Objevil se v seriálu A-Team, vietnamském akčňáku s Chuckem Norrisem Nezvěstní v boji 2 (s tím se potkal i ve starším filmu Oko za oko) nebo v Šanghajském překvapení s Madonnou. Jeho nejslavnější rolí je obří zabijácký bruslař SubZero ve sci-fi Běžící muž s Arnoldem Schwarzeneggerem. Těžko říct, jestli právě on byl tím nejhrozivějším protivníkem, o tento titul zápolí nejspíš s motorkářem BuzzSawem vyzbrojeným motorovou pilou. Objevil se i ve zmiňovaném Černém dešti, komiksovém Darkmanovi, Ideální zbrani s Jeffem Speakmanem a Posledním akčním hrdinovi se Schwarzeneggerem. Vzhledem ke své vojenské službě za 2. světové války byl coby seržant pohřben s armádními poctami.

Bolo Yeung
Bolo Yeung | Cannon Group
Bolo Yeung (narozen 1946, 74 let, cca 120 titulů)
Vlastním jménem Yang Sze, pochází z Číny, emigroval do Hongkongu, tak že přeplaval mnoho kilometrů v moři. Zřejmě nejslavnější představitel asijských padouchů, původně vzpěrač a kulturista, postupně i mistr taiči. Typické husté černé delší vlasy, naddimenzované prsní svaly a velmi úsporné a překvapivě elegantní pohyby v boji. (Není divu, když byl žákem Bruce Leeho.) Nesmrtelnost mu zajistila hlavně role zápasníka Chong Liho v Krvavém sportu s Jeanem-Claude Van Dammem – v té době mu bylo již 42 let a měl za sebou asi 100 filmů. (S Van Dammem potom ještě bojoval ve Dvojitém zásahu.) Proslavil se už ale v 70. letech ve snímku Drak přichází právě s Brucem Lee a po smrti Bruce Leeho hrál v mnoha filmech, kde vystupovali jeho napodobovatelé. Objevil se i ve filmech s Jackie Chanem nebo vysokorozpočtovém hongkongském trháku Milionářský expres. Hodně spolupracoval s režisérem a hercem Jalalem Merhim. Dostal též dvě samostatné série v americké koprodukci – trojdílné Tygří spáry a dvoudílného Shootfightera (kde měl výjimečně kladnou roli). Většina jeho filmů má v názvu adjektiva krvavý nebo železný. Počet jeho rolí ale nelze přesně určit, protože vystupoval pod řadou pseudonymů a některé filmy jsou i ztracené, případně je různé databáze neevidují. Sám v roce 1977 režíroval akční komedii Vězeňské právo. Typický pro jeho zjev a projev je nadřazenost a zastrašování, dávání najevo, že on necítí bolest. Z filmového průmyslu se víceméně vytratil na konci 90. let. Má dva syny a jednu dceru (všichni se věnují bojovým uměním i kulturistice) a soukromě podniká. Šušká se, že by se mohl objevit v novém filmu Jeana-Clauda Van Damma, který má hodně zajímavý námět.

Al Leong
Al Leong | 20th Century Fox

Al Leong (nar. 1952, 69 let, 41 filmů, 30 seriálů)

Narodil se v St. Louis v Missouri. Opravdový král sadistů na filmovém plátně i béčkových hitů na videu. Šílený pohled, šlachovitá postava, hustý knír a vlasy à la Ondřej Hejma. Určitě si ho nejvíce pamatujete jako mučitele Mela Gibsona v první Smrtonosné zbrani. „I to, co o bolesti zapomněl, je víc, než my kdy budeme vědět.“ Je v týmu teroristů ve Smrtonosné pasti. Účinkuje ve Velkých nesnází v Malé Číně i Zúčtování v Malém Tokiu s Dolphem Lundgrenem a Brandonem Lee, tyto dva filmy se tu budou opakovat nejčastěji. Další položky z portfolia: Action Jackson s Carlem Weathersem, Temný anděl a Čas pomsty s Lundgrenem, Smrtící zatykač s Van Dammem, Policajt z Beverly Hills 3, béčkové věci s béčkovými akčními herci Gary Danielsem a Jeffem Wincottem. Kuchař na lodi v Godzille či zabiják proti Chow Yun-Fatovi v Střelcích na útěku. A samozřejmě, nemůže chybět ve snímku Ideální zbraň, kde vystupuje naprostá většina herců asijského původu uvedená v tomto článku. A stejně jako někteří další vystupuje v hommage filmu Awesome Asian Bad Guys. Jeho nejlepší bojová scéna pochází ze snímku Rychlý jako blesk s Brandonem Lee. Přežil rakovinu mozku a infarkt, nicméně stále natáčí. Poslední velké projekty ale byly Král Škorpion s The Rockem, westernový seriál Deadwood a komiksovka Daredevil. Posledních patnáct let paběrkuje.

Sean Connery, Cary-Hiroyuki Tagawa
Cary-Hiroyuki Tagawa | 20th Century Fox

Cary Hiroyuki-Tagawa (nar. 1950, 71 let, 80 filmů, 40 seriálů)

Původem z japonského Tokia, od mládí se věnoval karate a kendo, zároveň jako jeden z mála v tomto seznamu je vystudovaný herec. Debutoval v již zmiňovaných Velkých nesnázích v Malé Číně, když mu bylo 36 let. Velice rychle následovala komedie Dvojčata se Schwarzeneggerem a bondovka Povolení zabíjet s Timothy Daltonem. Nemohl chybět ani v Zúčtování v Malém Tokiu a Ideální zbrani. Byl i v Kickboxerovi 2 se Sashou Mitchellem (Kouďákem z Kroku za krokem). Jinak patří k těm, kteří dostali nakopáno od Walker, Texas Rangera (Chucka Norrise) a odpadlíka Lorenze Lamase. Jeho největší rolí, s níž má většina lidí spojený jeho ostře řezaný obličej a výrazný hlas, je ale postava vrcholného záporáka Shang Tsua z adaptace počítačové hry Mortal Kombat. (Bylo mu tehdy 45 let.) Zapomenout nesmíme na detektivní thriller Vycházející slunce, v němž ztvárnil vysokého manažera japonské firmy po boku Seana Connerym a Wesleyho Snipese. Jedním z jeho posledních akčních filmů je 47 Róninů s Keanu Reevesem. Kromě akčních rolí má za sebou i zajímavější charakterní úlohy – v Posledním císaři z 80. let, později v Gejše, Pearl Harboru nebo Hačikó - příběh psa. Ze seriálů je poměrně významný Muž z vysokého zámku a Ztraceni ve vesmíru. Dál dabuje v počítačové hře Mortal Kombat Shang Tsunga a propůjčuje svůj hlas různým seriálům ze světa Star Wars.

Gerald Okamura
Gerald Okamura | Malibu Bay Films

Gerald Okamura (nar. 1940, 82 let, 44 filmů, 2 seriály)

Pochází z Havaje, kořeny má dle jména jasně japonské. Poznávací znamení holá hlava, kimono, vousy a la Fu Manchu a rozevřené dlaně s prsty do tvaru drápů. Mistr juda, kenda, aikida, taekwonda a dokonce držitel 5. velmistrovského danu v kung-fu stylu san-soo. Většinu života se živil jako designér a vynálezce bodných a sečných zbraní, jimiž zásoboval jak soukromé sběratele a školy bojových umění, tak filmové produkce. Debutoval ve 40 letech ve snímku Osmiúhelník s Chuckem Norrisem. Pak jsou tu samozřejmě Velké nesnáze v Malé Číně a Zúčtování v Malém Tokiu. Hlavní roli dostal v komedii Ninja Academy, která navazovala na Policejní akademii a Ski Academy. A podobně navazovala i komedie 9 a půl ninji. V jeho filmografii figurují různé bizarní tituly jako Samurai Cop, filmy s Gary Danielsem a Donem „The Dragonem“ Wilsonem, akční filmy rodinného klanu Sidarisů (jež by si zasloužily vlastní retro článek). Jestli byl na něco specialista, tak na role rozhodčích v mnoha arénovkách jako Klec rychlé smrti s Lou Ferrignem, Krvavý sport 3 s Danielem Bernhardtem, Aréna smrti 2 s Olivierem Grunerem nebo Shootfighter s Bolo Yeungem. Byl i hlavním padouchem v hororu Master Demon. Z větších filmů nutno uvést parodii Žhavé výstřely 2, upírského Blade s Wesley Snipesem (kdo myslíte, že dělal jeho zbraně?) či G. I. Joe. Ze seriálů se objevil v Knight Riderovi a větší roli měl v Power Rangers. Spousta jeho práce na filmech není jasně vidět, protože působil v kaskadérských týmech. Posledních dvacet let účinkuje v superlevných béčkách.

James Lew
James Lew | 20th Century Fox

James Lew (1952, 69 let, 71 filmů, 22 seriálů)

Občas si ho někdo plete s Cary Hiroyuki-Tagawou (oproti němu je o něco svalnatější a má méně ostře řezané rysy obličeje), ale překvapivě oba jsou stejně staří. Většinu kariéry pro jeho vzhled byla typická dlouhá hříva vlasů sčesaná dozadu a volně splývající po ramenou; v posledních letech je dohola. Narodil se v Kalifornii, studoval řadu bojových stylů, které odpovídají jeho čínsko-korejskému původu – šaolinské kung-fu, taekwondo, jeet kune do či hapkido. Ze všech herců z tohoto seznamu natočil asi nejvíce bojových scén a obecně je asi nejpohyblivějším padouchem asijského původu v amerických filmech. Často také dělal bojovou choreografii a koordinátora kaskadérů (asi 40 titulů; rozhovor k tomu, jak k nim přistupuje, zde). Byl osobním trenérem Brada Pitta pro bojové scény ve filmu Troja, trénoval herce v seriálu Buffy, zabíječka upírů a vydal knihu Art of Stretching and Kicking. Debutoval ve Velkých nesnázích v Malé Číně (překvapuje to někoho?), pro niž dělal i choreografii, a objevil se v řadě již zmiňovaných filmů – Action Jackson, Ninja Academy, Ideální zbraň (zde jako choreograf musel trochu brzdit hlavní hvězdu Jeffa Speakmana, aby kamera stíhala jeho pohyby), plus v několika titulech s Lorenzem Lamasem, Donem The Dragonem Wilsonem, Billy Blanksem, ale i dosud nezmiňovaných – Martial Law 3, Americký ninja 5, Karate Tiger 5. Z mainstreamových hitů jste ho mohli vidět v titulech Timecop, Aljaška v plamenech, Smrtonosná zbraň 4, Traffic Nadvláda gangů či Křižovatka smrti 2. Snadno si vzpomenete na parodii Žhavé výstřely 2, kde absolvuje souboj s dřevěnými tyčemi s Charlie Sheenem coby rádoby Rambem. Rozhodčího jim přitom dělá Gerald Okamura. Ze seriálů se objevil v MacGyverovi, Odpadlíkovi, Baywatch Nights a Buffy, přemožitelce upírů. V poslední době dělal kaskadéra pro seriál Westworld, Avengers nebo hranou Mulan.

Roger Yuan
Roger Yuan | 2000 Touchstone Pictures

Roger Yuan (nar. 1961, 61 let, 35 filmů, 10 seriálů)

Narozen v americkém státe Illinois. Střídá účesy od staženého copu po vyholenou hlavu, někdy mívá démonickou bradku. Původně byl trénovaný Chuckem Norrisem a má černý pás v jeho stylu chun kuk do (zahráli si spolu ve Walker, Texas Ranger), ale jeho vlastní styl je mixem mnoha dalších. Kromě toho, že se objevuje jako herec, je choreograf pro americké, hongkongské, thajské a indické produkce. Začínal v Ideální zbrani a Zúčtování v Malém Tokiu a videotitulech typu Americký kickboxer a Americký streetfighter. Asi nejvýraznější roli měl v Tenkrát na Východě coby protivník Jackieho Chana. Jeho dalšími filmy jsou například Smrtonosná zbraň 4 nebo Neprůstřelný mnich. Podílel se mnoha funkcemi na snímcích Rudý labyrint s Richardem Gerem či Syriana s Georgem Clooneym, na komiksových adaptacích Spawn, Batman začíná a Venom, hrané Mulan, sérii John Wick, bondovce Skyfall a sci-fi Duna. Výrazná byla jeho role v parodii Černej dynamit nazvaná „ďábelský dr. Wu“.

asijsti-padousi-na-nez-si-pamatujete-z-detstvi-kde-ted-jsou
James Hong | WB Television Network

James Hong (nar. 1929, 93 let, přes 150 filmů, přes 70 seriálů)

Narodil se v Minneapolis v Minnesotě v rodině hongkongských imigrantů. Ve filmech hraje od 50. let, velmi často i civilní, nejenom démonické role. Výraznějším snímkem v jeho filmografii je například Čínská čtvrť s Jackem Nicholsonem (i v jeho pokračování Dva Jakeové). Mihnul se v Blade Runnerovi. Účinkoval ve Zlatém dítěti s Eddiem Murphym. Vážnější roli měl v dramatu Čínská dívka režiséra Abela Ferrary. Jeho nejslavnější postavou navždycky zůstane padouch Lo Pan v akční hororové komedii Velké nesnáze v Malé Číně. Přestože zde hraje starce nad hrobem, bylo mu teprve 57 let. Také byl v Tango a Cash se Stallonem a opět s Kurtem Russellem. V posledních letech dabuje animáky jako devadesátkovou Mulan nebo Kung Fu Pandu (postavu nevlastního kachního otce). Ze seriálové tvorby lze vypíchnout jeho role recepčních v Seinfeldových a Teorii velkého třesku. Jeho úloha senilního otce na invalidním vozíku ve Všechno, všude, najednou vyžaduje od devadesátiletého člověka nezvyklý fyzický výkon, protože v různých alternativních světech se chová výrazně jinak. Napsal scénář a režíroval horor Vineyard v 80. letech a pornografický thriller Skandální chování v 90. letech. Nejspíš je nechcete vidět. Jedná se také o nejstaršího člověka, který dostal hvězdu na Chodníku slávy. Přispělo k tomu účinkování v úvodu zmiňované akčně-filosoficko-komediální pecce Všechno, všude, najednou. Dabuje v novém animovaném seriálu Gremlins i novém seriálu Kung Fu Panda. Na natáčení chodí stále po svých.

Kim Chan, Aidan Gillen
Kim Chan | Buena Vista International

Kim Chan (1917-2008, 37 filmů, 13 seriálů)

Narodil se v čínském Kantonu a zemřel v 90 letech v newyorském Brooklynu. Začal točit až v 70. letech, kdy mu bylo přes padesát. Řadou vedlejších rolí se mihnul ve snímcích jako Král komedie, Cotton Club, 9 a půl týdne. Šlo si ho všimnout v 90. letech ve videobéčku Americký Shaolin, v televizní sérii Ztracený syn (mimochodem asi první televizní produkce postavená převážně na asijských hercích) a ztvárnil mistra Lo Si v seriálu Kung-fu Legenda pokračuje s Davidem Carradinem. Získal také příležitosti ve sci-fi Pátý element nebo Scorseseho Kundun o životě Dalajlámy. Jeho nejslavnější padoušskou rolí je „strýček Benny“ ve Smrtonosné zbrani 4. Odsud pochází jeho slavná hláška v českém dabingu „Říká se rejže, čuláku!“, jíž dvojitě paroduje špatnou výslovnost Číňanů i Mela Gibsona, který se pokouší dělat legraci z Číňanů. Úplně stejně pojmenovaná postava „strýček Ben“ se objevila hned rok na to ve Válce gangů s Chow Yun-Fatem a Markem Wahlbergem. K jeho posledním úlohám patřily roličky v Rytířích ze Šanghaje s Jackie Chanem nebo 16 bloků s Brucem Willisem. Zemřel před čtrnácti lety.

George Cheung
George Cheung | Carolco Entertainment

George Kee Cheung (nar. 1949, 73 let, 78 filmů, téměř 100 seriálů)

Jeden z mnoha (většinou postarších) filmových Asiatů, které nemáte moc šanci identifikovat, protože střídá účesy, porost tváře i jméno v titulcích, nicméně většinou má polodlouhé vlasy ulíznuté dozadu a výrazný knírek. Narodil se v Hongkongu, emigroval do USA, v San Francisku vystudoval biologii. Od mládí trénoval kung-fu, ale nepoužívá ho ve filmech často. Hraje od 70. let, objevil se například v jednom díle Dirty Harryho s Clintem Eastwoodem (Násilník). Jeho nejvýraznější figurou zůstává severokorejský plukovník Tay z Ramba II, který mučí Sylvestera Stalloneho a je zodpovědný za smrt jeho lásky, vietnamské bojovnice Co Bao. Cheung nemůže chybět ve Velkých nesnází v Malé Číně, pamatovat si jej můžete i z komedie Víkend u Bernieho. Malé roličky měl ve sci-fi Lebkouni a Robocop 2, objevoval se v různých akčních filmech jako Dalších 48 hodin s Eddie Murphym, Richochet s Denzelem Washingtonem nebo Přepadení v Pacifiku se Stevenem Seagalem. Na přelomu milénia pak ve Smrtonosné zbrani 4, Křižovatce smrti 1 a 3 (ve zcela odlišných rolích), Austinu Powersovi či Starskym a Hutchovi. Jeho televizní portfolio jako by bylo dějinami amerických populárních seriálů:
M.A.S.H., Úžasný pavoučí muž, Magnum, Airwolf, Knight Rider, Jake a tlusťoch, MacGyver, Walker Texas Ranger, Xena, Alias, v Pohotovosti hrál hned dva generické Číňany pojmenované pan Chen a pan Fong. Jeho poslední role z roku 2016 ze seriálu Hawai Five-O se příznačně jmenuje Old Man.

Výjimka z pravidla:
Stan Egi, Mako
Mako | 20th Century Fox

Mako (1933-2006, 71 filmů, 29 seriálů)

Vlastním jménem Makoto Iwamatsu. Narodil se na japonském ostrově Honšú ve městě Kóbe. Velmi atypicky se snažil vyhnout zaškatulkování, aby nebyl padouch, číšník nebo majitel prádelny. Byl nominovaný na Oscara za Strážní loď Sand Pebbles z roku 1966 se Stevem McQueenem, kde absolvoval slavnou boxerskou scénu. Objevil se už v černobílém televizním seriálu Green Hornet s Brucem Lee. Nejvíce si ho asi pamatujete z Barbara Conana a Ničitele Conana s Arnoldem Schwarzeneggerem, kde hraje kouzelníka, jenž je zároveň vypravěčem celého příběhu. Hraje také ve filmu Kung-fu s Davidem Carradinem, ve snímcích Chucka Norrise (Oko za oko či Mistr Kickboxu), ve filmech s Lorenzem Lamasem, Donem „The Dragonem“ Wilsonem a Billy Blanksem. Objevil se v pokračování slavných hitů Robocop 3, Highlander 3. Seriózní herecké úlohy měl ve Vycházejícím slunci, Sedmi letech v Tibetu, Pearl Harboru a Gejši. Nemůže chybět v Ideální zbrani. Jedny z jeho posledních rolí v akčních filmech byly v Neprůstřelném mnichovi s Chow Yun-Fatem a animovaných Želvách Ninja, kde namluvil mistra Třísku. Hrál v seriálech M.A.S.H., Walker Texas Ranger nebo Samuraj Jack. Odmítl roli v Karate Kid, protože zrovna natáčel Ničitele Conana.

Výčet jmen by mohl ještě pokračovat, ale článek se jednak blíží hranici únosnosti a jednak dotyčné tváře si opravdu vybaví málokdo. Ze jmen, které můžete často vidět v titulcích akčních filmů coby padouchy, uveďme už jen telegraficky: Bill Saito, Jeff Imada, Craig Ng, Seth Sakai, Leo Lee, Philip Tan, François Chau, Peter Kwong, Eric Lee nebo Soon-Tek Oh.
Zvláštní uznání si díky roli zákeřného Chozena v Karate Kid 2 zaslouží Yuji Okumoto, který nyní slaví návrat díky Cobra Cai. Jen z tohoto drobného přehledu si uvědomíme, jak často byli Asiaté v amerických filmech zabijáci, bijci a tajuplní surovci, kteří neznají slitování. Slovy matky Bridget Jonesové: „Krutá rasa!“

Na závěr si dejme trailer Velkých nesnází v Malé Číně a počítejte, koho všeho poznáte:
A přehled zbitých padouchů z Ideální zbraně:

Pakliže máme vyjmenovat asijské herce, kteří ztvárňovali primárně kladné postavy, bude seznam velmi krátký: Pat Morita jako pan Miyagi z Karate Kid, George Takei coby pan Sulu ze Star Treku, Haing S. Ngor z Vražedných polí, momentálně komik John Cho (ze Zahulíme, uvidíme a nového Star Treku) a Simu Liu v Shang-chim. Ken Watanabe a Tadanobu Asano, kteří nejsou vždy za klaďáky, se nikdy nepřestěhovali do Hollywoodu a jsou primárně stále japonskými herci ve své domovině. Totéž platí pro Číňana Wen Jianga.

Samozřejmě vycházejí různé seznamy nejvíce atraktivních asijských herců pod 40 let, ale většina z těchto lidí je širší veřejnosti neznámá. Z hereček si lidé vzpomenou na Lucy Liu, Bai Ling či Sandru Oh. Z režisérů a režisérek usazených v USA znáte nejspíš jenom Anga Lee, Waynea Wanga, Karyn Kusamu, Chloé Zhao, režiséra Rychle a zběsile Justina Lina a režiséra Saw a v Zajetí démonů Jamese Wana.

Thor 4 prožívá milostný vztah s kladivem a úspěšně paroduje sám sebe
Čtvrtý díl komiksového Thora už není lehká komedie, ale vyloženě sebeparodie. Drama zmizelo, i když hrdinovi umírá jeho milá a hrozí mu smrt.