Zemřel Jiří Hálek, velký herec malých rolí.

Zemřel Jiří Hálek, velký herec malých rolí.
Jiří Hálek | Info.sk
Jiří Hálek se narodil jako Hugo Frischman 10. září 1930 v Praze. Vystudoval
Jiří Hálek
Marečku, podejte mi pero! | Filmové studio Barrandov
DAMU a divadelní i televizní kariéru zahájil velmi brzy, neboť už v 18 letech se objevil ve filmu Křižovatka života. V padesátých letech si prošel vojenskou službou, načež získal angažmá v Městském oblastním divadle v Mladé Boleslavi. Rozhodující pro něj ovšem byla až práce v pražském divadle Paravan, které se roku 1965 proměnilo v Činoherní klub. Jeho součástí byl Hálek celých 37 let, během nichž stihl s úspěchem účinkovat v 41 hrách.
Nespočet převážně menších rolí ztvárnil také ve filmech a v různých televizních inscenacích - jen v šedesátých letech se objevil v zásadních počinech jako Ostře sledované vlaky, Spalovač mrtvol či Případ pro začínajícího kata. Jeho herecký rejstřík byl vždy široký a stejně dobře zvládal komediální polohy (ředitel v Marečku, podejte mi pero!) i dramatické role v detektivkách či závažnějších tragikomických argumentech (Dobří holubi se vracejí). Na sklonku své herecké kariéry účinkoval především v seriálech a naposledy se objevil v Černé sanitce roku 2008.
Dobří holubi se vracejí
Jiří Hálek (třetí zprava) ve filmu Dobří holubi se vracejí (1989) | Filmové studio Barrandov
Ač malé postavy, Jiří Hálek byl lehce zapamatovatelný svými ostrými rysy a také příjemným hlasovým projevem, který uplatňoval také v dabingu - pojíme si ho například s Brooksem ze slavného Vykoupení z věznice Shawshank, jehož představitel James Whitmore jakoby Hálkovi z oka vypadl. Rok 2020 nás tak stihl připravit o dalšího velkého umělce, který svým osobitým projevem v duchu skvělého cimrmanovského herce dokázal pozvednout i sebemenší vedlejší roličku.