Zemřel herec a kaskadér Zdeněk Srstka

Zemřel herec a kaskadér Zdeněk Srstka
Zdeněk Srstka | Česká televize
Informaci o Srstkově smrti přinesl redakci Lidovek.cz jeho syn Jiří, taktéž příležitostný herec. Zdeněk Srstka se narodil 26. září roku 1935 v Praze. Divákům je znám svými hereckými rolemi a komediálními výstupy, začínal nicméně jako sportovec. Život mu změnil box, který ho zocelil. Následně se začal závodně věnovat vzpěračství; v roce 1957 vybojoval bronzovou medaili na mistrovství Evropy, v roce 1960 startoval na letních olympijských hrách v Římě.
zemrel-herec-a-kaskader-zdenek-srstka
Zdeněk Srstka | Česká televize
Výraznou měrou se též zapsal mezi pionýry tuzemského kaskadérského řemesla. S tím byl ostatně spjat i Srstkův vstup na plátna kin; právě on byl jedním z najatých pistolníků, kteří měli za úkol obstarat odvážnější kousky v kultovním snímku Limonádový Joe aneb Koňská opera z roku 1964. Zdeněk Srstka na to vzpomínal v lednu 2018 pro web Českého rozhlasu následovně: "Když se natáčel dvojfilm Blbec z Xeenemünde a Tarzanova smrt, dělal tam asistenta režie Tomáš Svoboda, se kterým jsem se znal. Potřebovali lidi na bitky, tak on nás posbíral po tělocvičnách. Každej, kdo se trochu rval a byl bojově zaměřenej, tak šel. Byli z nás nadšený, takže když pak Tomáš dělal asistenta u Limonádovýho Joea, tak nás zase pozval."

Limonádový Joe aneb Koňská opera: Trailer

Limonádový Joe aneb Koňská opera
Když natáčel válečnou propagandu s Otakarem Vávrou Sokolovo (1974), měl údajně po nebezpečných scénách tak popálený obličej, že mohl několik týdnů pouze pít brčkem tekutinu. Takové byly začátky tuzemských kaskadérů a jejich práce u filmu. Většina věcí se dělala metodou pokus-omyl a odvážností aktérů.
Kromě kaskadérských kousků měl však Srstka též komediální talent, který naplno uplatnil především v legendární komedii Marečku, podejte mi pero! (1976). Zde ztvárnil postavu studenta večerní školy Mužíka, jehož hláška "Hliník se odstěhoval do Humpolce" zlidověla.
Zdeněk Troška měl mnoho tváří. Další skupina diváků, milovníků zvířat, si jej pamatuje z televizního cyklu Chcete mě?, jehož byl výraznou tváří po boku Marty Kubišové.
Zdeněk Srstka
Zdeněk Srstka