Chcete mít zaručený úspěch v kinech? Nechte Toma Cruise pořádně proběhnout

Chcete mít zaručený úspěch v kinech? Nechte Toma Cruise pořádně proběhnout
| BontonFilm
Autory tohoto výzkumu jsou pracovníci stránky Rotten Tomatoes, kteří přišli s překvapivým zjištěním – podle toho jak Tom ve filmu utíká, si film vede v kinech. Přitom vše začalo pouhým konstatováním, že Tom ve svých filmech poměrně dost běhá. Sám Cruise pak na svém Twitteru uvedl, že ve filmech běhá už od roku 1981. A tehdy se spustila lavina. Internet zaplavily kompilace Tomových běhů, rozběhů a jiných atletických výkonů. Nyní je v kinech Cruiseův nejnovější snímek Mission: Impossible - Fallout, kde Tom běhá skutečně hodně, a má opět vysoké hodnocení.
Mission: Impossible - Národ grázlů
Mission: Impossible – Národ grázlů
V Rotten Tomatoes si nad to tedy sedli a přišli s naprosto objektivním zjištěním, že čím víc ve filmu běhá, tím je daný snímek úspěšnější. Nevěříte? Tak může tu být jistá pochybnost, ale dá se to ověřit, sice by vám to zabralo asi dost času, ale dá se.
Tom Cruise
| BontonFilm
Autoři studie uvedli, že si našli každý Cruiseův film, ve kterém běhá. Čas běhu změřili ve vteřinách. Vzdálenost, kterou uběhne, pak spočítali tak, že odhadli rychlost běhu na 16,2 km za hodinu. Zjistili, že jakmile herec ve filmu uběhne větší vzdálenost než 300 metrů, mají jeho filmy průměrné hodnocení přes 71%; a platí to samozřejmě i pro tržby v kinech. Ve filmech, kde uběhne vzdálenost kratší, je nižší hodnocení filmu i jeho zisky. „Běžecké“ filmy byly dány do porovnání se snímky, ve kterých Cruise neběhal vůbec (Magnolia, Hrdinové a zbabělci, Tropická bouře a Valkýra) – průměr 63,5%. Filmy, v nichž uběhne maximálně 150 metrů (61%) a kde běhá od 150 do 300 metrů (61,63%).
Deset "nejběhavějších" filmů vypadá řečí čísel takto:
Mission: Impossible III — 979 metrů, hodnocení 70%
Mission: Impossible - Ghost Protocol — 935m, 93%
Válka světů — 534 m, 74%
Minority Report — 476 m , 91%
Firma — 378 m, 76%
Na hraně zítřka — 325m, 90%
Jack Reacher: Nevracej se — 320 m, 37%
Mumie — 312 m, 15%
Mission: Impossible - Národ grázlů — 307 m, 93%
Vanilkové nebe — 254 m, 41%
U některých filmů tato teorie sice moc nesedí (viz. Jack Reacher, Mumie a Vanikové nebe), ale jinak to docela jde (zvláště když vezmeme v úvahu, že u nás má Jack Reacher 70%, Mumie 62% a Vanilkové nebe 70%). Zdá se, že fanoušci rádi vidí Toma v akci. Ostatně nejvýdělečnějšími filmy s největším časem běhu jsou Mission: Impossible III (134 milionů dolarů), Mission: Impossible – Ghost Protocol (209 milionů) a Válka světů (234 milionů).
Tom Cruise