Jak Kinobox pobavily poslední Kauzy Jaromíra Soukupa?

Jak Kinobox pobavily poslední Kauzy Jaromíra Soukupa?
Petr Vachler v Kauzách Jaromíra Soukupa
Respektive v nich byl zmíněn zakladatel webu Kinobox, který dlouhá léta připravoval pro Českou televizi filmový pořad stejného jména. Z posledních Kauz Jaromíra Soukupa, které se věnovaly ďábelské České televizi, jsme zjistili řadu zajímavých neověřitelných teorií. Bylo až zábavné sledovat, jakým způsobem dokáže Jaromír Soukup, samozvaný strážce mediální pravdy podle zájmů Pražského hradu, spojovat nesouvisející informace. Jeho kulisa se starou televizí a rozházenými penězi byla téměř poetická. Kdo Kauzy Jaromíra Soukupa sleduje pravidelně, ten ví, že jde o velmi zábavný pořad, kde se divák vždy dozví něco nového. Ono když se moderátor neomezuje faktickými informacemi, lze velmi snadno přicházet s unikátními zprávami.
Nás zaujal moment, v němž nejzábavnější moderátor od dob Rona Burgundyho Jaromír Soukup ukázal fotomontáž Petra Vachlera, doplněnou o tělo Anakina ze Star Wars (tady ale možná vytváříme fake news, třeba to byl Obi-Wan). V pořadu bylo řečeno, že Petr Vachler stále spolupracuje s Českou televizí. Což nás na Kinoboxu všechny velmi překvapilo, protože jsme žili v domnění, že již dávno Vachlerova produkční společnost VAC pro veřejnoprávní televizi pořady nevyrábí.
Jaromír Soukup řekl ve svém pořadu (1:06:10) ...Mají snad produkční a dodavatelé České televize technologie, o které usilují zahraniční rozvědky? Tady máme jednoho ze stálých spolupracovníkům České televize pana Vachlera. No... Nevím jestli pan Vachler má něco společného s cizími rozvědkami. Nebo mají nějaké magické schopnosti, které je třeba tajit...? Nemají...
Petr Vachler
Petr Vachler
Petře, stal jste se v posledním díle Kauz Jaromíra Soukupa rytířem Jedi. Co tomu říkáte?
Petr.: Je to skvělé být na fotce vyobrazen jako rytíř Jedi se světelným mečem, představovat záruku svobody a být prezentován jako bojovník s paranormální schopnosti. Děkuji, že mě tak Jaromír Soukup vidí, i když jeho slova byla zmatená a účelová. Na nepravdy jsem ale za svůj život zvyklý, protože dnešní svět je na tuto normu nastaven. Bohužel. Mluvit pravdu a ověřovat si fakta je velmi těžká disciplína. Když už jsme u politiky, zájmů a ovlivňování, celkem s kodexem Jediů souhlasím:  
Není emocí, pouze míru. 
Není nevědomosti, pouze poznání.
Není vášně, pouze klidu.
Není chaosu, pouze harmonie.
Není smrti, pouze Síly.
Jak je to s onou údajnou stále probíhající spoluprací s Českou televizí?
Petr: Myslím, že to bylo vyřčeno jako účelová nepravda. Pokud budu konkrétní, tak s ČT už několik let nespolupracuji, naposledy to byl Český lev za rok 2012, ale to jsme peníze do ČT spíš teoreticky nosili, než bychom něco dostali. Dnes děláme spíš pořady do světa pro zahraniční televize a třeba pro Netflix. Příkladem mohou být pořady o architektuře. Českému trhu se ale nevyhýbám, některé pořady jsme v poslední době prodali například Primě. Práce je dost, i když se hlavně soustředím na svůj film Tajemství a smysl života.
Na čem momentálně ve VAC pracujete?
Petr: Momentálně například připravuje dokumentární seriál Do wee need therapy?, ve výrobě pro zahraniční televize je druhá sezóna TOP 10 Secret and Mysteries, ale nic z toho není určeno pro ČT, tak nevím, kde se ty informace berou. Na druhou stranu jsem si spolupráce s ČT vážil a těším se, že zase něco společně možná uděláme, i když aktuálně o ničem nevím a ani o tom nepřemýšlím. Veřejnoprávní televize po celém světě zadávají práci externím produkcím, stejně jako soukromé, třeba právě TV Barrandov. Ano, je to běžné.
Petr Vachler
Petr Vachler
Po tomhle to ale nevypadá, že by chtěla TV Barrandov něco od VAC.
Petr: Pokud bych měl magické schopnosti (smích), jak zaspekuloval ředitel TV Barrandov, třeba budeme paradoxně právě pro tuto televizi někdy něco vyrábět, nebo možná od nás něco koupí, ať už seriál, či film. Kdo ví? Proč ne? Vše se mění, vše plyne.  
A váš pocit ze zkreslení informací?
Mně osobně to přijde po životních zkušenostech jako úplná malichernost, ale rekonstrukce pravdivých informací je důležitá a podstatná. Zbytek odpovědí je asi na České televizi, tedy jako subjektu...
My děkujeme Petrovi za odpovědi a přejeme týmu Jaromíra Soukupa do budoucna pevnější ruku při ověřování faktů. Třeba je pravda příjemně překvapí.