Vzestup Želv Ninja zklame skalní fanoušky, ale děti určitě ne

Vzestup Želv Ninja zklame skalní fanoušky, ale děti určitě ne
Vzestup Želv Ninja: Film | Netflix
Od porážky Trhače uplynuly dva roky a Donnie, Raph, Mikey a Leo se potulují ulicemi města a zasahují tam, kde je třeba. Ne vždy se jim to ale podaří, hlavně kvůli namyšlenosti a zbrklosti Leonarda, který si myslí, že díky jeho schopnostem není potřeba, aby se svými bratry procházel nějakou taktiku a zvažoval rizika. Vše bere na lehkou váhu, a tak není divu, že zásah proti Foot klanu, který ukradl vzácnou záhadnou relikvii, nevyšel a Foot klan si odnesl, co potřeboval.
Dalo by se nad tím mávnout rukou, jenže to by se v doupěti želv nesměl objevit Casey Jones z budoucnosti, který jim sdělí, že právě udělali osudovou chybu. Onen předmět je totiž klíčem k dimenzi, ve které byl tisíce let uvězněný velitel mimozemské rasy Krangů. Ten pomocí klíče otevře portál, přenese na Zemi technodrom a zničí celý svět. Casey se tak musí s želvami pustit do souboje s časem, aby Kranga zastavil dřív, než se mu podaří bránu otevřít.
Vzestup Želv Ninja: Film
Vzestup Želv Ninja: Film | Netflix
S Želvami Ninja je problém v tom, že většina publika (dnes již značně odrostlého) má bojující želváky spojené s kultovním seriálem z roku 1987. Pořad byl plný humoru, akce a pizzy. Šlo o rodinnou zábavu, která se ale k nelibosti autorů značně odchýlila od komiksové předlohy. Tu v roce 1984 vytvořili Kevin Eastman a Peter Laird jako parodii na tehdy populární komiksy a rozhodně nebyl pro děti, želví ninjové byli násilní a vulgární.
Prodej licence společnosti Playmates Toys vše změnil. Firma začala na motivy TMNT vyrábět akční figurky a zmíněný seriál měl fungovat především jako reklama. A jelikož hračky se nejlépe prodávají dětem, musel se děj pozměnit a uzpůsobit příslušnému publiku. Ohromný úspěch, jakého seriál i hračky dosáhly, ale nikdo nečekal.
A právě tento triumf je kamenem úrazu všech dalších pokusů o filmové nebo seriálové verze Želv Ninja. Jediné pořady, které uspěly, byly další dva animované seriály – Želvy Ninja z roku 2003 a Želvy Ninja z roku 2012. Přesto to filmoví tvůrci stále nevzdávají a snaží se o nová zpracování. A Vzestup Želv Ninja k nim patří. Tentokrát se společnost Nickleodeon snažila vydat cestou rebootu a Želvy Ninja změnila.
Vzestup Želv Ninja: Film
Vzestup Želv Ninja: Film | Netflix
Každému želvímu bojovníkovi přisoudila nějakou superschopnost (takže už se neohání zbraněmi v tom krásném retro stylu a není to tolik o jejich bojových dovednostech), z April se stala Afroameričanka a jednotliví želváci už se neliší jen barvami svých masek, ale i výškou, krunýři a svaly, zkrátka už jsou každý skutečně úplně jiný. A to je něco, co může řadě diváků a skalních fanoušků vadit. Protože z původního pořadu zbyla jen láska k pizze, jména hlavních postav, vtipné hlášky a barevné rozlišení.
A snímek Vzestup Želv Ninja: Film v tom pokračuje. Takže pro toho, kdo neviděl seriál, bude sledování film od počátku matoucí. Změny mu přijdou divné a nebude vědět, kde Michelangelo, Donatelo, Leonardo a Raphael přišli ke svým superschopnostem a jak se jim podařilo porazit Trhače (a ani se to nedozví), ale děj se naštěstí rychle rozjede a není moc času nad tím přemýšlet.
A vzhledem k tomu, že v průběhu filmu Donnie, Leo, Mikey a Raph své schopnosti ztratí, dojde nakonec i na tradiční slušně vystavěné souboje. Vše okořeňují vtipné hlášky, skvělá mimika želv a dokonalý mistr Tříska, který má rád popcorn a sleduje telenovely. Pokud se vám tedy podaří oprostit se od závislosti na předešlých želvách, budete se dobře bavit. Animace je velmi povedená a chemie mezi hlavními hrdiny funguje, protože se skvěle doplňují a jsou vtipní.
Vzestup Želv Ninja: Film
Vzestup Želv Ninja: Film | Netflix
Navíc, jakmile se na scéně objeví mimozemská rasa Krangů, snímek dostane lehce hororový nádech, ve kterém se najde i několik mírně nechutných okamžiků. Napětí stoupá a vy máte skutečně o osud želváků obavy. Snímek tak přinesl úplně jiné hlavní hrdiny, než na jaké jsem byla zvyklá. Jsou modernější, takže i přístupnější malým moderním divákům a divačkám, pro které už jsou běžnou součástí takovýchto pořadů všemožné technologické vychytávky a které by vystřelující háky, obyčejné manuální nunchaky nebo přísný, mírně asketický Tříska nezaujali. Bavila jsem se a děti také, a to celou dobu, což je co říci. Často to celou hodinu a půl nedají.
Vzestup Želv Ninja tak mohu určitě doporučit. Navíc tu stále přes veškerou moderní fasádu přetrvává jiskra nostalgie, jakmile si želváci vezmou pizzu nebo vypustí vtipnou hlášku. Problematické je snad jen to, že bez zhlédnutí předešlého seriálu to není úplně ono, ale vzhledem k tomu, že příběh přímo nenavazuje, není to až taková překážka. Jako reboot jde o poměrně slušnou práci.
hodnocení: 60 %

Kinobox: Největší monstra na světě jsou muži, říká tento šílený horor

Tato recenze je trochu výjimečná. Vznikla úplně spontánně bez scénáře a obsahuje spoilery, jak film dopadne. Vzhledem k tomu, že ale hodně lidí tápe, co měl konec znamenat, snad bude užitečná.