Recenze: Život v barvě s Davidem Attenboroughem ukazuje, jak geniální příroda kolem nás je

Recenze: Život v barvě s Davidem Attenboroughem ukazuje, jak geniální příroda kolem nás je
Život v barvě s Davidem Attenboroughem | BBC/Netflix
Stalo se tak i nyní v Attenboroughově nejnovějším projektu Život v barvě s Davidem Attenboroughem. Dokument je právě k dispozici na Netflixu a seznamuje diváka se všemi podobami barev v přírodě a způsoby jejich využití. Dokazuje tak, jak geniální příroda kolem nás ve skutečnosti je.
První díl seriálu se jmenuje Barevné vidění, druhý Barevné maskování a třetí Hon na barvy. Jak názvy napovídají, každý díl se věnuje jinému využití barev v přírodě, tomu, jak zvířata barvy vidí, jak je používají jako maskování, k získání partnerky nebo jak jim pomáhají lovit.
Život v barvě s Davidem Attenboroughem
Život v barvě s Davidem Attenboroughem | BBC/Netflix
Svět kolem nás totiž není barvený jen proto, aby se na něj hezky dívalo a člověk se jím mohl kochat, příroda pro to má svůj důvod a díky tomuto seriálu pochopíte jaký. Nutno uznat, že Život v barvě nepracuje s tak úžasnými a dnes již legendárními záběry jako předešlé projekty BBC - viz boj o život mezi leguány a užovkami z dokumentu Zázračná planeta II (2016), který je napínavější než kdejaký krvavý thriller a ke kterému dokonce složil hudbu Hans Zimmer, či neuvěřitelné letecké souboje mezi kolibříky a včelami z dokumentu Earth: Den na zázračné planetě z roku 2017. Život v barvě je méně výpravný a ani nebije na poplach jako Attenboroughova zpověď o tom, jak lidstvo naši planetu pomalu, ale jistě zabíjí (David Attenborough: Život na naší planetě z roku 2020). To však neznamená, že nebudete při sledování nové dokumentární série údivem kroutit hlavou!
Štáb BBC se totiž vydal jinou cestou a natočené záběry poprvé v životě ukazuje tak, jak je vidí i zvířata. To vše pomocí speciálních druhů kamer, které ukazují ultrafialové vidění hmyzu, ale i vnímání barev různých druhů zvířat. Některé živočišné druhy vidí jen určité barevné spektrum a to, co se nám zdá jako nápadné zbarvení zvířete, je ve skutečnosti pro daný druh neviditelné. Dozvíte se například, proč je tygr oranžový, jak některé živočišné druhy dokážou své barvy měnit a proč nebo jak je možné, že černobílá zebra (působící v přírodě jako pěst na oko) v pohodě přežívá ve velkých počtech mezi nejnebezpečnějšími kočkovitými šelmami na světě a netrápí ji ani nálety otravných much.
Život v barvě s Davidem Attenboroughem
Život v barvě s Davidem Attenboroughem | BBC/Netflix
Vědci ale museli na takové chování v přírodě vůbec přijít. Zkoumali zvířata a rostliny kolem nás a postupně dostávali odpovědi, které se nyní dozvídáme i my. Poprvé můžeme vidět jako včela, indický axis nebo gepard, když se snaží ulovit zebru. Nejdřív jsme museli ale přírodu kolem nás pochopit a prozkoumat pomocí dostupných technologií, které umí odhalit to, co naše oko nevidí. Jde o problematiku, které se věnuje třetí epizoda Života v barvě.
Zachytit přírodu v těch nejkrásnější a nejzářivějších barvách je samo o sobě uměním. Není to jen o technice a zkušenostech, ale i o štěstí, počasí a neuvěřitelné trpělivosti. BBC ale nyní přišlo ještě s dalším rozměrem. Opět se jim podařilo zachytit něco úplně nového a jedinečného, něco, co dokonale doplňuje komentář jednoho z nejváženějších lidí naší planety, který je ve svých téměř 95 letech neuvěřitelně vitální a oddaný přírodě, jejíž kouzlo je čím dál krásnější i vzácnější.
Dnes večer na programu ČT 2 navíc můžete sledovat Attenboroughův další projekt z roku 2021. Jmenuje se Dokonalá planeta a je stejně úchvatný jako Život v barvě.
Hodnocení: 90 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE