Recenze: Bratři Lumiérové - 108 kouzelných filmů od zakladatelů kinematografie!

Recenze: Bratři Lumiérové - 108 kouzelných filmů od zakladatelů kinematografie!
Bratři Lumiérové | Film Europe
Bratři Lumièrové
Tento celovečerní dokument nabízí 108 filmů bratří Lumiérů z let 1895 až 1905, tedy úplně nejstarších filmů, jaké kdy vznikly. Včetně toho úplně nejstaršího. A mnohé z nich jsou čerstvě rekonstruované, tzn. nikdy dřív jste je nemohli vidět.
Filmy jsou rozděleny do několika tematických sekcí ("Paříž", "Zábava", "Děti" atd...) a je doprovázen hudbou a komentářem (který je nadabovaný do češtiny Pavlem Soukupem, což je v tomto případě dobře, protože nemusíte číst titulky a můžete se naplno věnovat vizuálu).
Bohužel, ta hudba ani komentáře mi nepřišly nijak extra kvalitní. Hudba je klasická (Camille Saint-Saëns) a není to 108 krátkých kompozic, nýbrž několik dlouhých skladeb, které jsou pod filmový doprovod jaksi náhodně plácnuty.

Bratři Lumiérové: Trailer

Bratři Lumièrové
Komentář pak působí intenzivním dojmem, že byl jeho autor velmi hardcore intelektuál, neboť se místo faktických informací o tom, co vidíme, často extaticky rozrušuje nad kcalitou záběrů (slovní spojení "mistrovská kompozice" uslyšíme asi ve dvaceti variantách). A také upozorňuje na naprosto absurdní (ne)souvislosti filmů Lumiérových s novějšími filmy. Například "James Cameron použil zcela stejný záběr ve filmu Titanic" (při záběru spouštění lodě ze souše na vodu, což se nikde v Titanicu nevyskytuje), nebo "Tento žebrák jako by z oka vypadl Michelu Simonovi z filmu Jeana Renoira Boudu z vody vytažený".
Bratři Lumièrové
Bratři Lumièrové | Filmeurope
Pokud se aspoň trochu zajímáte o historii kinematografii, samozřejmě těchto 108 filmečků musíte vidět. Je vrcholně zajímavé vidět, jak se Lumiérové pokoušejí o první kamerovou jízdu, o první hraný film, o první komedii, a tak dále. Samozřejmě nejsou všechny filmečky stejně kvalitní, ale i stupidní komedie Souboj výrobkyň matrací, Hudbu milující pilař nebo Milenec v pytli se dají přežít, pokud mají jen 50 sekund.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE