US tržby: Soumrak osmdesátek - Stallone dostal od diváků kulku do hlavy

US tržby: Soumrak osmdesátek - Stallone dostal od diváků kulku do hlavy
Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
Sly dopadl ještě katastrofálněji. Navzdory pro žánr použitelným recenzím (drží se víceméně průměru, což k Rkové buddy-movie komedii vždycky tak trochu v zámoří patřilo) nechali diváci v kinech za první víkend směšných 4.5 milionů dolarů. Téměř každá sebehloupější komedie vydělá víc (včetně té, v níž hraje Eddie Murphy!). Nadšení z úspěchu Expendables tedy pomalu vyprchává a namísto další bujaré oslavy následuje tvrdé probuzení s kocovinou. Když jdou akční pardálové do akce společně, svět se dívá. Ale samostatně už to nefunguje. Doba je jinde a místo drsných hlášek od ještě drsnějších borců chce publikum mladé, líbivé a politicky korektní hrdiny.
Plán útěku
Plán útěku
Bolí to o to víc, že Bullet to the Head (2012) i Konečná (2013) nejsou žádné chudinky. Jen zkrátka američtí diváci o oldschool borce samostatně nestojí, díky čemuž můžeme osmdesátkový testosteronový žánr znovu prohlásit za mrtvý. Ohrozí to vznik Expendables 3? Pravděpodobně ne. Pokud má každý klasik dost fanoušků na pět milionů za první víkend, při rovnici "5 klasiků x 5 jeho fanoušků" se vždycky nějaký ten slušný start v týmovce urve.
Bullet to the Head má tudíž ještě o 2 miliony slabší start, než Arnoldova Konečná a snímek o debutovém víkendu startuje na šesté pozici. Je to poprvé a s největší pravděpodobností i naposledy, co je v TOP10.
O tom, že se doba změnila, ostatně svědčí i první místo. Na něm se umístila komediální novinka Warm Bodies (2013), ve které holka prožívá romanci s klukem, co je současně zombie. Zní to tak trochu jako Twilight, ale na obranu filmu je třeba dodat, že ohlasy jsou velmi dobré (včetně těch odborných) a hravá kampaň nepochybně prodeji pomohla (hlášky na plakátech typu "Kdo řekl, že je romance mrtvá" se opravdu dobře mezi lidmi chytají). Snímek startuje za dvacku, což je pro podobný typ filmu jednoznačné vítězství.
Nicholas Hoult
Nicholas Hoult
Dál se nic moc zajímavého v TOP10 nestalo. Vyjma hororového hitu Mama a dalšího přehlíženého Stathama diváci chodí hlavně na oscarové kandidáty. Jen ten Jeníček s Mařenkou bortí v rámci tržeb intelektuální roviny. Jejich druhé místo není nijak oslňující (oproti minule film propadl o 52%), ale daří se jinde. Díky tomu již sourozenci slaví 100 milionů na celosvětových tržbách, což není pro podobnou bejkárnu po dvou týdnech vůbec špatné číslo.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.