Jaro 2023 na ČT: Déčko a oblíbené české kinohity

Jaro 2023 na ČT: Déčko a oblíbené české kinohity
Mimořádná událost | CinemArt
Šest nových večerníčkových příběhů Nejmenšího slona na světě bude vyprávět o Bedříškovi, který ostatním slonům sahá sotva po kolena. Dívají se na něj spatra, ale to mu vůbec nevadí, protože má chytrou hlavu, dobré srdce a spolehlivého kamaráda. Večerníček je vyrobený technologií 3D počítačové animace, stejně jako jeho předchozích dvacet dílů.
Kung Fu Panda: Legendy o mazáctví přináší další dobrodružství ze světa oblíbené filmové série. Z pandího jedlíka a žáka Poa se stává mazák, který společně s pěticí postrachů bude chránit celý svět.
Tučňáci z Madagaskaru – elitní úderná jednotka tučňáků z newyorské zoo opět zasahuje a plní tajné mise v betonové zahradě uprostřed Central Parku. Obzvlášť když v jejich revíru řádí bláznivý lemuří král Jelimán. Udržet pořádek v zoo proto může být pořádná fuška, ale i nekončící zábava.
Tučňáci z Madagaskaru
Tučňáci z Madagaskaru
V „road movie“ V pohybu! se dvojice moderátorů (Honza Adámek a Kristýna Štarhová) podívá do různých koutů naší země, kde se seznámí s méně obvyklými či netradičními pohybovými aktivitami, jimž se dnes děti věnují, a na vlastní kůži si je vyzkouší.
Ve druhé sérii Alenky v říši gifů se díky průvodcům Alence, Oskarovi a digitálnímu iKrálíkovi, jemuž propůjčil hlas Kryštof Hádek, děti dozvědí, v čem spočívají nástrahy nových sociálních sítí, k čemu je dobré umět programovat, jak se vypořádat se všudypřítomnými obrazovkami, proč jenom online výuka nestačí či jak funguje monetizace na internetu.
Seriál S Jakubem v Africe v hlavní průvodcovské roli s Jakubem Vágnerem volně navazuje na předchozí pořad S Jakubem v přírodě. Tentokrát se vypraví s dětmi do českých zoologických zahrad, kde společně prozkoumají, jak se o jednotlivá zvířata pečuje a co všechno potřebují. Jejich expedice vyvrcholí výletem do přirozeného prostředí živočišných druhů, tedy v případě této série do Afriky.
S Jakubem v Africe
S Jakubem v Africe | Česká televize
Pro menší děti je připravený animovaný seriál Top Wings: Ptačí kadeti, jež sleduje příhody ptačích kadetů z akademie Top Wing na Spirálovém ostrově. Noví kadeti, čtyři nadšená ptáčata Blesk, Bróďa, Penny a Roda, přicházejí na akademii Top Wing, aby si zasloužili svá křídla tím, že budou pomáhat ostatním. S pomocí mentora Rychlíka podstupují různé mise, při nichž si ověřují své záchranářské schopnosti, pomáhají všem, kteří to potřebují, a zároveň se z nich stává nerozlučná parta.
Top Wing: Ptačí kadeti
Top Wing: Ptačí kadeti | Nickelodeon
Animovaný kanadsko-americký seriál Tlapková patrola, šestkrát ověnčený cenou Canadian Screen Award, chytne děti za srdce dobrodružstvími sympatické psí záchranářské smečky.
Pokračuje i celoroční projekt SUPERJÁ, který je zaměřený na sport, pohyb a zdravý vztah k tělu. Na jaře se bude věnovat tématům, jako je vytrvalost, soutěživost, energie a odpočinek, fair play a kalokagathia.
Na jaře se pro web Déčka připravuje tradiční balíček nových her (nejen) k nově uvedeným pořadům. Želva Želvíra zase vysvětlí další důležité politické termíny v nových dílech web-only pořadu Politika se nás netýká. Chybět nebude ani projekt s velikonoční tematikou, který se těší oblibě u dětí i dospělých.
V pokračování argentinsko-korejského animovaného cyklu Ach, ten pokrok! čekají na publikum staré známé postavy: baron Prášil, jeho asistentka Bella, zvídavý chlapec Matěj, Prášilův poťouchlý konkurent Rejpal a také velmi nebezpečný tajný agent Lipský. Prášilovo divadlo nabídne úchvatná představení ze světa vědy a techniky, cesty kolem celého světa a bláznivá dobrodružství, ať už na moři či na poušti.
Ach, ten pokrok!
Ach, ten pokrok! | Astrolab Motion
V desáté sezóně populárního cyklu Operace Jauu! se spolu s hlavními postavami doktorů vydáme na cestu časem zpět a vrátíme se k nejzajímavějším případům a osudům dětských pacientů.
Severoamerická verze soutěžní reality show Nejlepší zvítězí navazuje na oblíbenou norskou verzi, v níž se představili šampioni v různých disciplínách. Tentokrát se seznámíme s elitní desítkou jejich severoamerických vrstevníků. Společně se budou učit vydávat ze sebe absolutní maximum, překonávat strach a zároveň být dokonalými týmovými hráči.

Kinohity v televizi

Hynek Čermák, Daniela Kolářová
Prvok, Šampón, Tečka a Karel | BontonFilm
A v úvodu zmíněné české snímky? Ty nejlepší míří do vašich domovů. Česká televize má vysílací práva na úspěšné komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel, Betlémské světlo, Mimořádná událost, Kdyby radši hořelo, sportovní Poslední závod, nádherný loutkový film Myši patří do nebe, animovanou knižní adaptaci Moje slunce Mad, drama Atlas ptáků, thriller Stínohra, černou komedii Okupace, romantické drama Chyby, dramatickou komedii Kurz manželské touhy, drama Tichý společník, komedii Muž se zaječíma ušima, drama Lidi krve, drama Zpráva o záchraně mrtvého a na komedii Zbožňovaný.
zdroj: Česká televize

Kinolog: Božský Vojta Dyk bez klobouku bos, upadnul mu nos. Dostane za to Oscara?

Po dlouhé době vzniknul v Česku tak ambiciózní historický životopisný film. Režisér Petr Václav přitom nikdy podobný projekt nedělal. Největší pastí by bylo hledat v něm nového Amadea. Il Boemo se vydává vlastní cestou.