Česká televize odtajnila seriálové plány na jaro 2023. Těšte se na Docenta, retro Volhu i druhou řadu Kukaček

Česká televize odtajnila seriálové plány na jaro 2023. Těšte se na Docenta, retro Volhu i druhou řadu Kukaček
Docent | Česká televize
„V České televizi jsme udělali maximum pro to, aby byla naše pestrá programová nabídka jednou z jistot v současné nejisté době. A přestože nás velmi mrzí, že právě v roce sedmdesátého výročí televize musíme vinou nezbytných finančních úspor ukončit vysílání ČT3, věřím, že si u nás i tak vybere opravdu každý," uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Seriálové hity a návraty oblíbených postav

Docent

ceska-televize-odtajnila-plany-na-jaro-2023-teste-se-na-docenta-retro-volhu-i-druhou-radu-kukacek-2
Docent | Česká televize
Největším lákadlem nového výhledu bude jistě třídílná minisérie Docent, kterou Jiří Strach natočil podle scénáře Josefa Mareše a Jana Malindy, kteří jsou podepsaní pod Případy 1. oddělení. Docent Stehlík se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Navíc hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají za blázna.
Proto ho neúprosný šéf, tvrďák Šera, posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou. Věří, že si navzájem práci znechutí a oba odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný Dvojčata budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu. Vedle Ivana Trojana a Ondřeje Vetchého se v dalších rolích představí Tereza Ramba, Matěj Hádek, Marek Taclík, Elizaveta Maximová, Alois Švehlík a Petr Stach.

Volha

ceska-televize-odtajnila-plany-na-jaro-2023-teste-se-na-docenta-retro-volhu-i-druhou-radu-kukacek-4
Volha | Česká televize
Za pozornost bude určitě stát i retro seriál Volha, který ČT popisuje jako velký příběh malého práskače podle zaručeně skutečných událostí. Standa Pekárek má v životě tři přání: řídit volhu, jezdit pro redakci humoru a lidové zábavy a vozit Goťáka. Pětidílná minisérie Volha je adaptací stejnojmenného románu Karla Hynie napsaná neobyčejným, bizarním a přesně odposlechnutým jazykem. Lze ji vnímat jako svéráznou historii Československé televize s řadou neuvěřitelných, i když reálných „historek z natáčení“.
Současně je však portrétem hlavního hrdiny – omezeného egocentrika, který vyniká ve vymýšlení drobných podvodů a triků – jak si nakrást benzín, zfalšovat počet ujetých kilometrů, podvést manželku nebo se zbavit konkurence. Logicky se pak stává rovněž spolupracovníkem StB s krycím jménem Volha, který bez jakýchkoli výčitek svědomí donáší na všechny své spolupracovníky a pasažéry. Autory scénáře jsou Jan Pachl (zároveň i režisér), Karel Hynie a Jan Novák. V hlavních rolích vystupují Kryštof Hádek, Tomáš Jeřábek, Anna Geislerová, Klára Melíšková, Stanislav Majer, Eliška Křenková, Jiří Lábus, Jiří Dvořák, Bohumil Klepl, Martin Pechlát a další.

Dobré ráno, Brno!

Ondřej Kokorský, Simona Lewandowská, Zuzana Zlatohlávková, Slávek Bilský, Jan Kolařík
Dobré ráno, Brno! | Serial Killer
I komediální seriál Dobré ráno, Brno! by se mohl těšit vysoké sledovanosti, neboť si v něm ČT dělá legraci sama ze sebe. Osmidílný pořad z dílny Jana Prušinovského vypráví o zákulisí a aktérech pravidelného ranního pořadu. Dobré ráno to nemá jednoduché. Je to ranní show, jejímž posláním je připravit lidi pro nastávající den pomocí dobré nálady. Každý ho zná, ale málokdo na něj soustředěně kouká. Pro několik šťastlivců bývá tento pořad odrazovým můstkem k další kariéře, pro většinu hrobem.
Když na Špilberku zhasne noční osvětlení, rozzáří v režijní místnosti studia České televize na druhé straně města červené světýlko a společně s ním i oči ostříleného televizního režiséra Mirka Kurše. Se svou televizní rodinou bojuje každý sudý týden o přízeň vstávajících diváků a divaček. Že rána nejsou vždycky dobrá, to ví Mirek, milovník piva a žen, moc dobře. Přes nepřízeň techniky, lidského faktoru, přírodních i hromadných katastrof chce všem těm, kteří to potřebují, společně s moderátorkou Radkou a jejím kolegou Cyrilem pravidelně naživo popřát: Dobré ráno, Brno!
scénář: Jan Prušinovský, Tomáš Holeček
režie: Jan Prušinovský
hrají: Jan Kolařík, Ondřej Kokorský, Simona Lewandowska, Slávek Bílský, Zuzana Zlatohlávková, Roman Slovák, Tereza Volánková, Vojtěch Hrabák a další

Kukačky

ceska-televize-odtajnila-plany-na-jaro-2023-teste-se-na-docenta-retro-volhu-i-druhou-radu-kukacek-3
Kukačky | Česká televize
Těšit se mohou ti, již s nadšením sledovali seriál Kukačky o záměně dětí v porodnici. Druhá třináctidílná řada je tady a s ní i nové peripetie ústředních postav. Obě rodiny se rozhodly žít co nejblíž u sebe, aby Jakub s Tomášem mohli mít možnost vídat se se „všemi“ svými rodiči a aby rodiče mohli mít možnost vídat „oba“ své syny. Holcovi a Kadlecovi se rozhodnou, že jediné možné řešení je sestěhovat se na jedno místo. David, který výměnu zavinil, nabídne svůj dům Tereze a Martinovi. Od této chvíle začíná „boj“ za klidné soužití.
Všichni zúčastnění se snaží, chtějí, aby se vše podařilo, jenže další dny přinášejí nové a nové překážky. Každá rodina má své zvyky, priority a názory na výchovu. I Tomáš s Jakubem nemohou být rozdílnější. Obě rodiny sdílejí přesvědčení, že soužití je jediné možné, přesto ale nanejvýš problematické řešení. Všichni chtějí, aby se to podařilo, jenže čím víc času spolu rodiny tráví, tím jasněji je vidět, že celé snažení bude nejspíš marné. Přesto se nikdo nechce vzdát... Premiéra je naplánovaná na 20. ledna 2023.
obsazení: Sabina Remundová, David Novotný, Marta Dancingerová, Marek Adamczyk, Klára Cibulková, Luboš Veselý, Jan Dolanský, Michal Isteník a další

Místo zločinu České Budějovice

ceska-televize-odtajnila-plany-na-jaro-2023-teste-se-na-docenta-retro-volhu-i-druhou-radu-kukacek-1
Místo zločinu České Budějovice | Česká televize
Po Plzni a Ostravě se zločin přestěhoval do Jihočeského kraje. Právě tam totiž vznikla nejnovější řada třináctidílného kriminálního seriálu Místo zločinu České Budějovice. Policejní tým bude vyšetřovat jednotlivé případy v malebné a klidné krajině, kde by nikdo nečekal nějaký zločin, natož surový. To je i záměrný kontrast oproti posledním dvěma řadám. Kriminální tým budou tvořit David Novotný, Judit Pecháček (Bárdos), Leoš Noha, Filip Březina a Pavla Beretová.
„Natáčeli jsme na Šumavě, v Táboře, Třeboni, Českých Budějovicích, na pravém břehu Lipna, na hranicích s Bavorskem, v krásných meandrech řeky Vltavy u hradu Dívčí kámen, v ikonickém Krumlově, mezi hledači vltavínů, v neutěšené krajině zjizvené důlní činností. Ve dvou dílech se podíváme i na známé jihočeské zámky, Blatnou a Hlubokou nad Vltavou. Některé z epizod vycházejí opět ze skutečných kriminálních případů,“ uvedl producent Martin Froyda.

Místo zločinu a Kukačky nejsou jedinými projekty, jež se na jaře vrátí na obrazovky. Nové případy čekají i na netradiční vyšetřovací dvojici kapitán Vašátko a malíř Horác. Dva celovečerní televizní filmy – Případ se štěnicí a Případ s koncem – jsou posledními díly volného cyklu detektivních příběhů podle literární předlohy „královny české detektivky“ Hany Proškové. Volně navazují na Případ pro rybáře (2013), Případ pro malíře (2016), Případ pro lyžaře (2016), Případ dvou sester (2019), Případ dvou básníků (2019) a Případ dvou manželek (2019).

Případ se štěnicí

ceska-televize-odtajnila-plany-na-jaro-2023-teste-se-na-docenta-retro-volhu-i-druhou-radu-kukacek
Případ se štěnicí | Česká televize
Drogový dealer Šárlí skončil při opilecké potyčce s nožem v játrech. Komisaře Vašátka, užívajícího si důchodu, do vyšetřování zatáhne mladíkova babička Forejtová, dávná známá jeho zemřelé ženy. Ukáže se, že Vašátkův přítel, malíř Horác, zná dalšího z Šárlího party, šestnáctiletého Zbyňka. Ten se těžce potýká se svým autoritativním otcem, podnikatelem Bouzkem, a zjevně něco skrývá. Než zkušení pátrači odhalí pachatele, musejí porozumět titulní „štěnici“, jak Vašátko nazývá detail, který v nějakém kriminálním případu nesedí. Pokud není objasněný, nelze případ uzavřít. V tomto příběhu je „štěnicí“ bota, která byla nalezená na místě činu a nepatří nikomu z účastníků potyčky.

Případ s koncem

ceska-televize-odtajnila-plany-na-jaro-2023-teste-se-na-docenta-retro-volhu-i-druhou-radu-kukacek-5
Případ s koncem | Česká televize
Kapitán Vašátko zemřel. Horác nad rakví na malém venkovském hřbitově vzpomíná na jejich první společný případ. Seznámili se před deseti lety ve venkovském penzionu, kam Horác přijel na pozvání bývalého kolegy ze studií Štěpána. Mejdan dávných spolužáků však skončí tragicky. Štěpán je nalezený u nedokončeného plátna zastřelený vlastním revolverem. Když se případu ujímá kriminalista Vašátko, Horác trvá na tom, že nejde o sebevraždu. Zavražděný něco věděl a musel zemřít.
Najevo vychází utajovaná minulost hostů penzionu i Horácovy netušené detektivní schopnosti. Obraz Měsíc s dýmkou, který namaloval majitel penzionu, se nakonec stane klíčem, podle něhož Horác a Vašátko odhalí Štěpánova vraha a současně i temné události, které se kdysi v navenek idylickém místě odehrály.
Postavy Vašátka a Horáce opět ztvárnili Viktor Preiss a David Matásek, které doplní Jana Preissová, Viktor Dvořák, Petr Stach, Lucie Štěpánková, Jan Šťastný, Miroslav Etzler, Lucie Zedníčková, Pavel Řezníček a Zlata Adamovská.

Kinolog: Tenhle film vyhraje Oscary. Čechy ale nezajímá. Řekneme vám proč

Fabelmanovi jsou poloautobiografické dílo režiséra Stevena Spielberga. 75letý klasik, co má za sebou přes 40 filmů, už u nás ale přestává být hvězdou a jeho zpověď je až příliš nenápadná a sofistikovaná.