Top kina ČR: Pohádková Bambitka padla rukou legendárního gothamského mstitele

Top kina ČR: Pohádková Bambitka padla rukou legendárního gothamského mstitele
The Batman | Warner Bros.
5. SPIDER-MAN: BEZ DOMOVA (USA)
Spider-Man: Bez domova
tržby 1 milion 327 tisíc Kč / návštěvnost 8093 diváci / 46 kin
Již dvanáctý víkend (skoro čtvrt roku) se mezi komerčně nejúspěšnějšími tituly drží Spider-Man s Tomem Hollandem v hlavní roli. Spider-Man: Bez domova vidělo v českých kinech přes přes 650 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 108 milionů korun. Celosvětově má komiksový snímek na kontě tržby v rozsahu jedna miliarda 866 milionů dolarů! Tomu se nemůže nejnovější batmanovský origin přiblížit.

4. V LÉTĚ TI ŘEKNU, JAK SE MÁM (Slovensko, Česká republika)
V létě ti řeknu, jak se mám | Falcon
tržby 1 milion 349 tisíc Kč / návštěvnost 8163 diváci / 92 kina
Třetí víkend v českých kinech a aktuálně čtvrtá příčka pro novou romantickou komedii Marty Ferencové (Přání Ježíškovi, Všechno nebo nic). Mimořádně produktivní autorka by ráda patřičně zužitkovala neutuchající vlnu zájmu o divácky vděčný žánr, ale nezadařilo se. Za necelé tři týdny od premiéry má nepřehledný vztahový rébus (navíc dle mnohých technicky špatně natočený) na kontě pouhé 72 tisíce diváků a 11 milionů korun v rámci tržeb. Režisérka Ferencová se nicméně nevzdává a již v srpnu uvede novinku Přání k narozeninám. Uvidíme, s jakým úspěchem.

3. UNCHARTED (USA)
Uncharted
tržby 3 miliony 451 tisíc Kč / návštěvnost 21 018 diváků / 86 kin
Téměř měsíc se v českých kinech promítá videoherní adaptace Uncharted. Snímek s Tomem Hollandem v hlavní roli má na kontě lehce přes 180 tisíc diváků a 30 milionů korun v rámci tržeb. Film s odhadovaným rozpočtem 120 milionů dolarů celosvětově utržil 271 mega, přičemž rovnou stovku si odnáší z domovských Spojených států amerických.

2. TAJEMSTVÍ STARÉ BAMBITKY 2 (Česká republika)
Tajemství staré bambitky 2
tržby 4 miliony 429 tisíc Kč / návštěvnost 30 530 diváků / 173 kin
Pohádka Iva Macharáčka se musela prvně spokojit s horší než první příčkou. Tajemství staré bambitky 2 vidělo za necelý měsíc téměř 270 tisíc diváků, za vstupenky utratili 40 milionů korun. Po Spider-Manovi (653 tisíc diváků, v českých kinech 12 týdnů) a Zátopkovi (398 tisíc diváků, 28 týdnů), který se do kin vrátil kvůli vyhlašování Českých lvů, jde v případě druhé Bambitky o dosavadní komerčně nejúspěšnější titul roku 2022.

1. THE BATMAN (USA)
tržby 11 milionů 230 tisíc Kč / návštěvnost 65 805 diváků / 217 kin
Mimořádně temný, mimořádně dlouhý (nový origin Batmana má skoro tři hodiny) a dle očekávaní diváky vyhledávaný. The Batman s Robertem Pattinsonem ovládl žebříček. Nemůže se sice vyrovnat statistikám Spideyho (u nás startoval Spider-Man: Bez domova za téměř 30 milionů korun spolu se 180 tisíci diváky), ale i tak jde o úspěch. Ve světovém měřítku je o poznání úspěšnější, když má prozatím na kontě 248 milionů dolarů, z USA v rámci premiérového víkendu hned 128,5 mega. Uvidíme, na kolik dílů se sága s Pattinsonem v hlavní roli roztáhne. Nolanův start trilogie o Temném rytíři Batman začíná (2005) utržil rozpačitých 373 miliony dolarů, přičemž dvojka Temný rytíř (2008) vydělala přes miliardu a závěr celé ságy, snímek Temný rytíř povstal (2012), ještě o pár desítek milionů dolarů více. Reevesův Batman by mohl mít podobné ambice. Uvidíme, s čím se vytasí v pokračování.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.