Premiéry v kinech: Neděsí jen Nabarvené ptáče

Premiéry v kinech: Neděsí jen Nabarvené ptáče
Takové krásné šaty | A24 / trailer
NABARVENÉ PTÁČE (režie: Václav Marhoul)
Nabarvené ptáče
Geneze filmu inspirovaného stejnojmennou knižní předlohou Jerzyho Kosińského sahá do předešlé dekády. Scenárista, producent a režisér v jedné osobě s Nabarveným ptáčetem strávil pořádně dlouhý čas (a jistě i nervy), už s ním stihl obrazit několik významných festivalů (Benátky, Toronto) a nyní černobílé drama předkládá českému publiku. Čeho se dočká? Téměř tří hodin, v nichž je chlapec židovského původu (Petr Kotlár) vystaven nesmírnému násilí, brutalitě a bezútěšnosti během svého putování po východní Evropě během druhé světové války. Uchová v sobě dobro? Zvítězí v dětské dušičce? A nabízí vůbec na něco takového Marhoulův náročný snímek odpověď?
Nabarvené ptáče
Nabarvené ptáče | Jan Dobrovský
První ohlasy ze světového tisku dávají Nabarvenému ptáčeti vysoká hodnocení (8.6 bodů z 10). Tuzemští kritici, kteří měli možnost snímek prvně vidět včera, dávají střízlivější známku, prozatím necelých 60 procent. Často jim vadí schématičnost, délka a tím pádem i divácké otupění, respektive jakási absence psychologie. A jak si snímek s ohromným rozpočtem povede v kinech? Povíme si po víkendu v rámci komentovaných tržeb a návštěvnosti. Není ovšem překvapením, že Marhoul film pro české publikum netočil. Kosińského kontroverzní předloha je celosvětově známá a tak se dá počítat, že bude obecenstvo (a uznání?) sbírat za našimi hranicemi.

PANSTVÍ DOWNTON (režie: Michael Engler)
Panství Downton
A teď něco pro vyznavače starých anglických pořádků, aristokracie, služebnictva a patřičně suchého humoru. Po seriálu Panství Downton je tu celovečerák pojednávající o dění na panství, kam se vypravuje vzácná návštěva, příjezd krále. Opět se bude řešit smetánka, ti, kteří ji slouží, ale dojde též na "odvážnější" témata jako homosexualita. A pochopitelně humor. Z herců vládne Maggie Smith. Tuzemští recenzenti prozatím snímku dávají 67 procent.

ZLATOKOPKY (režie: Lorene Scafaria)
Zlatokopky
Ve filmu Zlatokopky vede Ramona (Jennifer Lopez) tým protřelých striptérek, které se rozhodnou svým klientům z Wall Street ukázat, zač je toho loket. Snímek režisérky Lorene Scafaria je volně inspirován skutečnými událostmi a stojí na herečkách a komediálně laděném dramatu, které si na webu RottenTomatoes vysloužilo 90 procent kladných recenzí.

PLAYMOBIL VE FILMU (režie: Lino DiSalvo)
Playmobil ve filmu
Po několika úspěšných, ale též značně vyčerpaných LEGO filmech se do kin dostává celovečerní product placement na konkurenční stavebnici, Playmobil. Dobrodružství stojí na nápadu, že se děti stávají postavičkami Playmobilu, procházejí krajinami a řeší složité situace, které vyústí bojem v koloseu. Je to zběsilé, dle prvních ohlasů nepříliš nápadité a pochopitelně až další v pořadí (především po prvním, výtečně přijatém LEGO filmu). Tuzemští recenzenti dávají Playmobilu ve filmu prozatím 47 procent.

TAKOVÉ KRÁSNÉ ŠATY (režie: Peter Strickland)
Takové krásné šaty
Režisér Peter Strickland před lety zaujal s eroticky laděným mysteriózním dramatem Pestrobarvec petrklíčový (2014). Nyní představuje další "divný" film, při jehož sledování zaplesá srdce cinefila. Sheila (na Oscara nominovaná Marianne Jean-Baptiste) zatouží po originálních šatech, které by jí zvedly sebevědomí pro nadcházející intimní schůzku. To však ještě netuší, že "jedinečné" šaty skrývají temnou minulost a každému, kdo je oblékne, řádně pocuchají "fasádu" i nervy.
Fatma Mohamed
Takové krásné šaty | A24
No zkrátka artový thriller s hororovými prvky odkazující na klasiky Davida Lynche (Twin Peaks) nebo Daria Argenta (Suspria a její nedávný remake). Umění má provokovat, znejisťovat a jít proti srsti. Pokud je vám tato definice blízká, potom si Takové krásné šaty zcela jistě užijete. Na RottenTomatoes má nadějných 7.66 z 10. A hned 96 procent ze všech recenzí je kladných.

Seznam všech zářijových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.