Vítejte v pekle! Na Troškovy Čertoviny se nechytá Jumanji, Star Wars ani Winston Churchill

Vítejte v pekle! Na Troškovy Čertoviny se nechytá Jumanji, Star Wars ani Winston Churchill
Čertoviny / Nejtemnější hodina
5. INSIDIOUS: POSLEDNÍ KLÍČ (země vzniku: USA)
Insidious: Poslední klíč: trailer | Sony
Ze čtvrtého místa na páté spadl čtvrtý film ze série Insidious. Dům, v němž straší, navštívilo o druhém víkendu od uvedení v 56 kinech 15.130 diváků. Tržby činily 2,29 milionů korun. Celosvětově je na tom druhý prequel úspěšné série velmi dobře; při rozpočtu 10 milionů dolarů snímek utržil 92 mega. Tak schválně, kolika pokračování (nebo prequelů?) se ještě dočkáme?

4. NEJTEMNĚJŠÍ HODINA (Velká Británie )
Nejtemnější hodina: trailer | Universal Pictures / trailer
Tohle je trochu zklamání. Životopisný historický snímek o britském premiéru Winstonu Churchillovi se umístil o premiérovém víkendu až čtvrtý. Navíc byl boj mezi Inisidious a Churchillem hodně vyrovnaný, šlo tu o centimetry pověstného doutníku a Nejtemnější hodina mohla skončit pátá. V roli fenomenálního politika září Gary Oldman, který už má doma za ztvárnění postavy Zlatý glóbus. Nejtemnější hodina měla v rámci českých kin k dispozici solidních 104 sálů, přišlo na ni 15.440 diváků, kteří v pokladnách nechali 2,32 milionů korun. Snímek tvůrce vyšel na 30 milionů dolarů a prozatím z kin po celém světě utržil 54 mega.

3. ŠPINDL (Česká republika)
Špindl
Stálice žebříčku, tuzemská komedie z hor, na třetí příčce. Špindl je v kinech téměř měsíc, k dispozici měl 78 kin, přišlo na něj 25.632 diváků a tržby činily 3,85 milionů korun. Oproti předchozímu víkendu jde o propad o "pouhých" 20 procent. Celkově je na tom snímek velmi dobře - za necelý měsíc na něj přišlo téměř 230 tisíc diváků, kteří za lístky utratili skoro 33 milionů korun. To z filmu činí třetí dlouhodobě nejúspěšnější titul žebříčku Top 20 (když pomineme oprášení filmové série Pán prstenů).

2. JUMANJI: VÍTEJTE V DŽUNGLI! (USA)
Jumanji: Vítejte v džungli!
Další jistota povánočních týdnů, pokračování rodinného snímku Jumanji (1995) s Dwaynem Johnsonem v jedné z hlavních rolí. Stejně jako před týdnem patří snímku druhá příčka. Snímek se promítal v 59 kinech, přišlo na něj 35.420 diváků a tržby činily 5,64 milionů korun. V porovnání s předchozím víkendem je Jumanji: Vítejte v džungli! na svých; nepolepšilo si, ale ani nepohoršilo. Tenhle filmový návrat prostě vyšel. Snímek s rozpočtem 90 milionů dolarů celosvětově utržil 666 mega, přičemž výrazná část připlula z USA. Což už se v současné době pokaždé nevidí.

1. ČERTOVINY (Česká republika)
No a na trůnu sedí stejně jako minule čerti z Troškovy nové pohádky. V porovnání s předchozím-premiérovým víkendem si Čertoviny pohoršily skoro o 40 procent. Do 124 na Popeláka, Uhláka a spol. vyrazilo 46.460 diváků. Tržby činily 6,29 milionů korun. Když do čísel započteme i předpremiérová uvedení, mají aktuálně Čertoviny na kontě 146.293 platících a 19,42 milionů korun v rámci tržeb. Už to sice dávno není ten Troška, na kterého chodily statisíce, ale první místo se zkrátka počítá.

A jak jsou na tom snímky pod pátou příčkou?
Mark Hamill
Star Wars: Poslední z Jediů
Až sedmé skončily Star Wars: Poslední z Jediů (2017). Pátý víkend od premiéry se snímek promítal v 71 kinech, přišlo na něj 11.840 diváků, kteří za lístky zaplatili téměř 2 miliony korun. Z dlouhodobého pohledu jde nicméně o nejúspěšnější titul aktuálního žebříčku Top 20 - za necelých 5 týdnů od uvedení vidělo nejnovější Star Wars 478.377 diváků, kteří v pokladnách nechali téměř 77 milionů korun. Celosvětově snímek utržil 1 miliardu 264 milionů dolarů.
Ze čtvrtečních novinek skončil na osmé příčce snímek Zmenšování (2017) s Mattem Damonem. Do kin šel s druhou nejvyšší distribuční podporou - k dispozici měl 123 sálu - ale dvakrát nezaujal. Na Damona a spol. se vypravilo 11.263 diváků, kteří za vstupenky utratili 1,65 milionu korun.
Koncertní záznam Motörhead: Clean Your Clock (2016) měl k dispozici 73 kin, což stačilo na dvanáctou příčku s návštěvností 4.067 diváků a tržbami 669 tisíc korun.

Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.