Netypické filmové Vánoce. Tyto novinky právě míří do kin...

Netypické filmové Vánoce. Tyto novinky právě míří do kin...
Přání k mání / Bontonfilm
PŘÁNÍ K MÁNÍ (režie: Vít Karas)
Přání k mání
Je čas na nový tuzemský rodinný film. Režisér Karas (Micimutr, Kapitán Exner) se inspiroval za hranicemi a vizuál Přání k mání vyvedl po vzoru Grandhotelu Budapešť (2014) a dalších fantaskních filmů ve světovém stylu. Vánoční příběh s trochou kouzel pojednává o chlapci (Filip Antonio), který je zamilovaný do sestry svého kamaráda. Když se mu kouzelný dědeček nabídne splnit jedno přání, zdá se být vyhráno. Jenže chlapec toho má na srdci víc a nemyslí jen na své štěstí...
Přání k mání
Přání k mání | Michaela Buchtová
Dle dostupných recenzí je snímek po řemeslné stránce velmi solidní. Pokulhávají však výkony dětských herců, dramaturgie a některé fantaskní prvky, které se z tuzemského rodinného filmu snaží udělat něco víc, něco jiného. Ale proč se stydět za tuzemskou "obyčejnost"? Paddington 2 (2017) z toho stejně nikdy nebude, i kdyby se tvůrci snažili sebevíc.

MATKY NA TAHU O VÁNOCÍCH (režie: Jon Lucas, Scott Moore)
Matky na tahu o Vánocích
Jak si Vánoce užívají matky od malých dětí ve Spojených státech? O tom pojednává rozjetá komedie od tvůrců Matek na tahu (2016). V novince se ženské trio bude muset vypořádat s faktem, že je návštěvou "potěší" jejich matky. A jak z obdobných žánrovek víme, ze zoufalých situací se často vyvrbí památná scéna. Tak kolikpak jich stvořilo trio Mila Kunis, Kristen Bell, Kathryn Hahn a jejich filmové matky Susan Sarandon, Christine Baranski, Cheryl Hines? Tohle by nemuselo být úplně marné...

MŮJ ŽIVOT CUKETKY (režie: Claude Barras)
Můj život Cuketky
A teď jedna záležitost, která rozhodně není pro děti; přestože jde do českých kin pouze v dabingu. Můj život Cuketky pojednává o životě v dětském domově a o šesti tamních dětských hrdinech s 9 letým Camillem v čele.
Francouzsko-švýcarský film obdržel na loňském předávání evropských "Oscarů" cenu za nejlepší animovaný snímek. Všechny recenze najdete zde. Prozatímní hodnocení jde dost vysoko, k 80 procentům. Na serveru RottenTomatoes je celkem 98 procent (!!!) recenzí kladných, ze 115 jen 2 negativní.

NA SHLEDANOU TAM NAHOŘE (režie: Albert Dupontel)
Na shledanou tam nahoře
Umělecké podobenství o válce, síle přátelství a vyrovnávání se s traumaty přináší režisér, scenárista a herec Albert Dupontel v novince Na shledanou tam nahoře. Konec první světové války se blíží, ale vinou jednoho snaživého velitele ještě není všemu utrpení konec. Umělec Édouard (Nahuel Pérez Biscayart) je znetvořen střepinou granátu během záchrany přítele-vojína Alberta (Albert Dupontel). Skončí na invalidním vozíku a se závislostí na morfiu. S následky se vypořádá velmi statečně a svérázně, když navrhne program na uctívání válečných hrdinů pomocí pomníků.

POLIBEK OD BEATRICE (režie: Martin Provost)
Polibek od Beatrice
Herecký koncert slibuje novinka dalšího Francouze, herce a režiséra Martina Provosta (Violette). Do hlavních rolí intimního dramatu dvou žen obsadil Catherinu Frot (Marguerite) a ikonickou Catherinu Deneuve (8 žen). Frot hraje porodní asistentku Claire a Deneuve bývalou milenku jejího zemřelého otce Béatrice. Jak to dopadne, když se dvě ženy s naprosto odlišným temperamentem po letech setkají?

MÍSTO SPLNĚNÝCH PŘÁNÍ (režie: Paolo Genovese)
Místo splněných přání
Nedávno měl v tuzemských kinech solidní konverzační tragikomedii Naprostí cizinci (2016), která byla založena na premise, že si přátelé u stolu při večeři navzájem čtou esemesky ze svých mobilů. V novince Místo splněných přání Ital Paolo Genovese mění byt za bistro, ale ve výsledku přináší možná ještě zvláštnější příběh a směsici "hrdinů". Záhadný muž sedí každý den u stejného stolu a je připraven vyplnit největší přání svých hostů. Jak daleko budou ochotni zajít?

MOTORBAND: RESTART (režie: Miloslav Levek)
Motorband: Restart
A na závěr něco pro pamětníky tuzemských osmdesátých let a jedné metalové kapely, v níž začínala řada pozdějších hudebních hvězd. Motorband: Restart je dokumentem o partě, v níž začínal třeba Kamil Střihavka nebo pozdější zakladatelé skupiny Kabát. Příběh téhle party mimo jiné přibližuje fenomén teplické hudební scény z éry normalizace a v dokumentu promluví celá řada muzikantů, nejen z metalové scény.

Seznam všech prosincových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.