Kdo je větší hrdina? Liga spravedlnosti a Hřebejkův cholerik z "předpelíškovské" éry míří do kin

Kdo je větší hrdina? Liga spravedlnosti a Hřebejkův cholerik z "předpelíškovské" éry míří do kin
Liga spravedlnosti
LIGA SPRAVEDLNOSTI (režie: Zack Snyder)
Liga spravedlnosti: trailer | Vertical Entertainment
Superman (Henry Cavill) je na lopatkách (respektive pohřbený) a Batman (Ben Affleck) burcuje superhrdinský tým před úderem Steppenwolfa (Ciarán Hinds). Toť ve zkratce děj Ligy spravedlnosti, posledního komiksového (velko)filmu roku 2017. Dá to studio DC, které letos (konečně!) zaznamenalo úspěch s Wonder Woman (2017)? Toť otázka.
Z projektu velké týmovky, která by chtěla konkurovat marvelovským Avengers, před časem odstoupil režisér Zack Snyder. Film dokončil Joss Whedon, který má zkušenosti právě od Marvela - režíroval Avengers: Age of Ultron (2015), Avengers (2012) nebo Thora (2011).
Liga spravedlnosti
Liga spravedlnosti | Vertical Entertainment
Výsledek je dle dostupných tuzemských recenzí stále rozpačitý, ale o poznání lepší než v případě duelu Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (2016).
Z komentáře kolegy Tomáše Chvály: "Jednoznačně nelze Lize spravedlnosti upřít slušné tempo, současně ale zoufale postrádá momenty hodné zapamatování. Zklamáním je také úvod, v němž se (už potřetí!) představuje v akci Wonder Woman, zatímco "medailonky" nováčků po hříchu absentují... Ale aby bylo jasno - ano, je to lepší a zábavnější než Batman v Superman a alespoň tu zápletka celkem dává smysl (v rámci možností). Jen se tým potřebuje líp sladit. Příští Liga spravedlnosti už by mohla být fakt dobrá."
ZAHRADNICTVÍ: NÁPADNÍK (režie: Jan Hřebejk)
Tvůrčí duo Jan Hřebejk/Petr Jarchovský uzavírá filmovou trilogii Zahradnictví snímkem s podtitulem Nápadník. Po dvojici interiérových melodramat autoři slibují komediálně laděný příběh, který o pár let předchází kultovním Pelíškům (1999). Cholerika, válečného vězně a nepřítele komunistů si zde zahrál Martin Finger a v Nápadníkovi brání lásce vlastní dcery (Anna Fialová) k sympatickému mladému muži (Ivan Lupták).
Podobný koncert, který předvedl Jiří Kodet v Pelíšcích, nečekejte. První recenze nicméně potvrzují, že komediálně-romantická linka Nápadníkovi svědčí. A Hřebejk si po Rodinném příteli a Dezertérovi spravil reputaci.
DOKUD NÁS SVATBA NEROZDĚLÍ (režie: Olivier Nakache, Eric Toledano)
Dokud nás svatba nerozdělí
Před pěti lety svět ohromili nenápadným, melodramatickým a hluboce lidským snímkem Nedotknutelní (2011). A potvrdili, že i evropská (v jejich případě francouzská) kinematografie má šanci stát se důstojným soupeřem hollywoodských filmů.
Tvůrčí tandem Nakache/Toledano představuje novinku Dokud nás svatba nerozdělí, která nahlíží do zákulisí podniku na sny a zážitky (podobně jako kinematografie), na které se nezapomíná. Ano, řeč je o podnicích, které organizují svatba. A jedna taková se v koprodukční komedii právě chystá.
Jean-Paul Rouve, Jean-Pierre Bacri
Dokud nás svatba nerozdělí
Má to být stylovka podle vzoru ze 17. století a výkladní skříň provozovatele společnosti. Jenže když se má něco pokazit, přijde to v tu nejméně vhodnou chvíli. Najatý fotograf, obsluha mamutího ohňostroje, svérázná kapela nebo půlnoční překvapení. Na tuhle svatbu se prostě nezapomíná.
Recenzenti prozatím dávají 70 procent. Mohlo by jít o nenápadný film, na který se o prodlouženém víkendu bude celkem solidně chodit. Více si povíme v pondělních komentovaných tržbách a návštěvnosti českých kin.
NEPŘESADITELNÝ (režie: Igor Chaun)
Nepřesaditelný
Novinář, kopáč trilobitů, milovník marihuany. Jiří X. Doležal je mužem mnoha tváří a lidských činností. Podobně jako Igor Chaun, který o něm natočil celovečerní dokumentární film. Jde o setkání dvou mužů s rozdílným pohledem na svět (Chaunovo duchovno / Doležalova láska ke zkamenělinám).
Minimálně jedno nicméně mají ti dva společné, jejich životy formovala výchova dominantních matek. Oba dva jsou navíc poněkud v ústraní, "nejslavnější" chvíle zažili na přelomu 90. a nultých let. O to zajímavější by rovnocenné filmové setkání dvou mužů mohlo být.
V ŠOKU (režie: Andrej Kosak)
V šoku
Distribuční společnost Balkanfilm přináší do kin další snímek z jihovýchodní Evropy. Koprodukční drama Andreje Kosaka pojednává o životě slovinského dělníka Petera, který během 1. máje roku 1986 dostane za odměnu byt. Vysněná realita se mění v šok, muž upadá do letargie a vlastního světa. Probírá se po deseti letech, kdy je jeho žena vdaná za Peterova dobrého přítele Jovana. Nemá práci, nemá peníze, ale dělnických ideálů se po pádu železné opony nevzdává.
Seznam všech listopadových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.