34. týden-kinopremiéry: O diváky si to rozdá nebeský gauner Tom Cruise s pistolníkem Kingovy Temné věže

34. týden-kinopremiéry: O diváky si to rozdá nebeský gauner Tom Cruise s pistolníkem Kingovy Temné věže
Temná věž
Legendární mistr strachu, literatury a vděčný inspirační zdroj filmařů Stephen King psal osmidílnou fantasy ságu Temná věž čtvrt století. Příběh chlapce s vizemi, který sleduje souboj dobra a zla, pistolníka Deschaina (Idris Elba) s Mužem v černém (Matthew McConaughey), míří na plátna kin a všichni jsou zvědaví, jak se tvůrci s předlohou poprali. Téma nakonec po řadě peripetií přistálo u režiséra a scenáristy Nikolaje Arcela (Žena v kleci, Královská aféra), který natočil 90 minutovou multižánrovku, z níž je většina recenzentů patřičně rozpačitá. Největším zklamáním je absence detailnějšího popisu fungování odlišného fantasy světa, který prostupuje knižní předlohou. Matthew mcConaughey je v roli záporáka patřičně charismatický a závěr filmu skončí solidní akční sekvencí. Ale to, co mu předchází, je prý nebetyčná nuda.
Z recenze Františka Fuky: "Hlavním hereckým problémem je Idris Elba, který je naprosto nezajímavý, necharismatický, nevtipný, ani nic podobného. Satan McConaughey má aspoň občas trochu zábavnou hlášku a sem tam provede něco správně úchylného, ovšem je ho ve filmu málo... Zapomenutým poloklenotům 80. let se film podobá i svou nic-moc výpravou. Samozřejmě uvidíme nějaký ten digitální efekt, ale na velkorozpočtový se dočkáme nepříjemně dlouhých sekvencí, které se odehrávají v nějakém kusu skal v nějaké kašírované vesnici plné nudných statistů (s domalovanými dvěma planetami na obloze)."

Trailer:

Temná věž vyšla tvůrce na "pouhých" 60 milionů dolarů a s největší pravděpodobností se zaplatí. Ta pachuť promarněné příležitosti popasovat se s velkým dílem poněkud důstojněji nicméně jen tak rychle nezmizí. A to byla v plánu pokračování, neboť takhle obsáhlá látka má na víc než jeden celovečerák. Uvidíme, jak to bude dál... Tuzemští recenzenti prozatím dávají Temné věži v průměru 41 procent. Na RottenTomatoes jsou ještě kritičtější - zde je pouze 16 procent kladných recenzí.
Barry Seal: Nebeský gauner
Barry Seal: Nebeský gauner
Bude se tedy nakonec smát Tom Cruise coby Barry Seal: Nebeský gauner? Na letní uvedení si vybral méně závažné téma (těžko uvěřitelný příběh skutečného pilota, který si zadal s drogovými mafiány i tajnými službami), zkušeného režiséra (Doug Liman točil Na hraně zítřka nebo Agenta bez minulosti) a pustil se do nezávazného hereckého koncertu.
Z recenze Františka Fuky: "Film Barry Seal, nebeský gauner vznikl na motivy skutečných životních osudů skutečného Barryho Seala. Ale aniž byste znali jeho skutečné osudy, při sledování filmu vám musí být jasné, že spousta z toho, co vidíte, se takto stát nemohla, a je to záměrně upraveno za účelem maximalizace komediálního efektu všech těch naprosto šílených zvratů. A to je jeden z důvodů, proč vám důrazně doporučuji nenavštěvovat Wikipedii a nezjišťovat si před filmem jak to bylo doopravdy (a o kolik tlustší byl Barry Seal než Tom Cruise). Jednak se připravíte o spoustu zábavných překvapení a druhak vás může naštvat, o kolik jiné to je ve filmu."

Trailer:

Jesse Plemons, Tom Cruise, Lola Kirke, E. Roger Mitchell, Alejandro Edda, Doug Liman, Sarah Wright, Domhnall Gleeson
Tuzemští recenzenti snímku prozatím dávají velmi dobrých 76 procent. Po klopýtnutí v Mumii (2017), kde od tvůrců nedostal prostor na charakterní herectví, se Cruise vrací ve velmi dobré formě.
Velká oříšková loupež 2
Po Velké oříškové loupeži z roku 2014 je tu pokračování animáku o hlodavcích, kteří mají dvě velké trable - obstarat si potravu a zajistit si klidné místo k žití. V jedničce to vyřešili krádeží oříšků, tentokrát dojde na boj se starostou, který chce jejich životní prostor prodat developerům.
Seznam všech srpnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.